Fotolia 129825311 M

 

Jarmarki bożonarodzeniowe pojawiają się w wielu miastach w okresie adwentu – korzenie tej tradycji sięgają średniowiecza. Na czas świąteczny miejskie rynki oraz place przemieniają się w urokliwe, bajkowe krainy. Stragany uginają się pod ciężarem przeróżnych dekoracji, smakołyków i grzanego wina

 

Jarmarki świąteczne wywodzą się z Niemiec – pierwsze pojawiły się w południowych oraz środkowych Niemczech już w czasach średniowiecznych. Późniejszy okres globalizacji spowodował mieszanie się kultur oraz tradycji, w tym w sferze zwyczajów świątecznych – np. z Włoch wywodzi się wymyślona przez św. Franciszka tradycja urządzania bożonarodzeniowych szopek, a z Alzacji zwyczaj ubierania choinki. Podobnie jest z jarmarkami bożonarodzeniowymi, które związane są z kulturą niemiecką (w Saksonii w czasie adwentu takie jarmarki organizuje każde średnie miasteczko, a duże mają ich po kilka).

 

Najdłuższą historią może poszczycić się Streizelmarkt (Jarmark Struclowy) w Dreźnie – pierwszy jarmark odbył się w tym mieście w 1434 r. Drezdeńskie bożonarodzeniowe jarmarki rozpoczynają się w ostatnim tygodniu listopada. Najszybciej otwiera się Dresdner Strizelmarkt. W sumie w mieście w czasie przedświątecznym powstaje kilkanaście jarmarków, pomiędzy którymi można poruszać się swobodnie pieszo. Na straganach czekają same pyszności – kilka rodzajów grzanego wina (tradycyjne korzenne oraz smakowe: jabłkowo-cynamonowe, jagodowe, wiśniowe). Miłośnicy trunków mogą w tym miejscu delektować się również ponczem. Poza tym na smakoszy czeka też mięsiwo (m.in. pieczenie, golonki, prosięta z rożna), Dresdner Handbrot (chlebek nadziewany szynką i serem), bratwursty (bułka z kiełbaską oraz dodatkami). Jest także coś dla wszystkich łasych na słodycze – wyroby z czekolady oraz marcepana, owoce w czekoladzie, pierniczki, pieczone kasztany. Nie może również zabraknąć tradycyjnej Dresdner Stollen (strucli bożonarodzeniowej), czyli maślanego ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii. Oprócz smakołyków świąteczne kramy oferują też ozdoby (m.in. zabawki na choinkę, stroiki).

 

W Berlinie odbywa się kilkadziesiąt tradycyjnych jarmarków świątecznych – każdy z nich ma swoją własną niepowtarzalną atmosferę (m.in. bożonarodzeniowy jarmark kultury na Wilmersdorfer Straße, Berlińskie Boże Narodzenie przed Czerwonym Ratuszem). Na straganach pojawiają się wyroby rękodzielnicze, drewniane zabawki, wymyślne ozdoby, bombki oraz girlandy. Dookoła roztacza się smakowity zapach korzennych pierników oraz przeróżnych ciast. Nawet najbardziej wybredni miłośnicy łakoci znajdą tutaj coś dla siebie (m.in. owoce w czekoladzie, kandyzowane oraz prażone orzechy i migdały). Odwiedzając berlińskie jarmarki, nie można nie skosztować także pieczonych kartofli albo grillowanej bądź pieczonej kiełbasy wieprzowej posypanej przyprawą curry oraz polaną specjalnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Spacerując pomiędzy kramami, podziwiać można masywne, kilkumetrowe szopki.

 

Poczdam, podobnie jak inne niemieckie miasta, również przyłącza się do organizowania jarmarków świątecznych – ich charakterystyczną cechą jest różnorodność (m.in. historyczny Jarmark Bożonarodzeniowy „Niebieski Blask Światełek”, „Jarmark Bożonarodzeniowy Sinterklaasa” w dzielnicy holenderskiej).

 

Prawie każda dzielnica świętuje nadejście adwentu we własny, wyjątkowy sposób.

 

Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu organizowany jest na placu przed Ratuszem. Na stoiskach w odświętnie przystrojonych drewnianych chatkach można zakupić świąteczne wypieki, słodycze, ozdoby choinkowe, wyroby rękodzieła artystycznego (z drewna oraz skóry), świąteczną ceramikę. Melomani mają okazję posłuchać muzyki i śpiewu chórów.

 

Jarmark bożonarodzeniowy w Pradze uważany jest za największy w Czechach – kusi dźwiękiem świątecznych melodii, zapachem choinek oraz grzanego wina. Jarmark odbywa się na Rynku Staromiejskim. Na gości czekają stragany z ozdobami świątecznymi, szopkami, zabawkami, miodem pitnym, przysmakami, a także ciekawym programem artystycznym.

 

Warto w tym magicznym przedświątecznym okresie odwiedzić jeden z takich jarmarków i poczuć na własnej skórze wspaniałą atmosferę zbliżających się świąt.

 

Artykuły wybrane losowo

Najpiękniejsze miejsca do nurkowania na Ziemi

opracował:

MICHAŁ DOMAŃSKI

 

W tym wydaniu magazynu All Inclusive mamy obszerny artykuł Darka Sepioły, ilustrowany jego niezwykłymi zdjęciami, poświęcony magii wielkiego błękitu. Ten podróżnik, dziennikarz, fotograf i filmowiec, a przede wszystkim znany w Polsce nurek, który spędził pod wodą aż 2 tys. godzin, opowiada o najwspanialszych miejscach na świecie, jakie można znaleźć w głębinach mórz i oceanów. Jego tekst, będący cudowną podróżą po 7 kontynentach, zainspirował nas do przygotowania większego materiału na temat prawdziwych rajów dla miłośników podwodnych przygód. Postanowiliśmy zapytać kilku wybranych ekspertów i pasjonatów nurkowania o ich ulubione, najpiękniejsze miejsca pod wodą na Ziemi, jakie do tej pory odwiedzili. Dzięki nim odbywamy wspaniałą podróż po morskich głębinach…   

Więcej…

Nasze piękne tureckie wakacje

IZABELA MISZCZAK

www.turcjawsandalach.pl

                                                                                                 FOT. BIURO RADCY DS. KULTURY I INFORMACJI AMBASADY TURCJI/ÝBRAHÝM ZAMAN
 << Turcja, kraj położony na półwyspie Azja Mniejsza, nazywanym też Anatolią, czyli Krainą Wschodzącego Słońca, oblewany wodami czterech mórz, to idealne miejsce zarówno na błogie wakacyjne lenistwo, jak i aktywny wypoczynek. Można tu podążać śladami dawnych cywilizacji i podziwiać niezwykłe krajobrazy z perspektywy łodzi kołyszącej się na błękitnych falach lub z balonu wznoszącego się o poranku nad przepiękną Kapadocją. >>

W większości wyżynne terytorium państwa otaczają wody mórz Czarnego, Marmara, Egejskiego i Śródziemnego. Linia brzegowa ma ponad 7 tys. km długości, a rozmieszczone wzdłuż niej kurorty są głównymi ośrodkami rozwijającej się dynamicznie turystyki. To one są najczęściej głównym celem letnich wyjazdów mieszkańców Europy.

Więcej…

Sycylia od kuchni

Stragany na uliczce w Palermo uginają się od świeżych warzyw
food-and-wine-palermo-street-markets

© WWW.SICILY.CO.UK

Dominika Friedrich

www.sycyliabocznymidrogami.pl


Sycylia należy do tzw. Mezzogiorno, południowych regionów Włoch. To najbardziej odległy od kontynentalnej Europy zakątek kraju, oddzielony od niej Cieśniną Mesyńską, i najbliższy reszcie świata. Trójkątny ląd otaczają trzy morza – Jońskie, Tyrreńskie i Śródziemne.

Więcej…