W dniach 22-25 lutego w Stambule odbędzie się 16. Międzynarodowy Festiwal Gastronomiczny. Wydarzenie to jest organizowane przez Turecką Federację Kucharzy i Szefów Kuchni.

 

O festiwalu

Tak jak w poprzednich latach festiwal ten organizowany jest wraz z wiodącymi federacjami i stowarzyszeniami kucharzy z całego świata. Jego celem jest zapewnienie spotkania kuchni tureckiej z kuchnią międzynarodową. Dzięki sukcesowi w poprzednich latach, wydarzenie to uzyskało prestiżowy tytuł „Continental” przyznawany przez Zarząd Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i dzięki temu stało się doskonałą platformą konkursową dla studentów i młodych kucharzy.

Miejsce festiwalu

Stambuł ze swoim historycznym dziedzictwem i pięknymi widokami jest jednym z najbardziej znanych miast na świecie. Jest to jedyne miasto, które leży na dwóch kontynentach, a Azję i Europę oddziela cieśnina Bosfor. Dzięki położeniu geograficznemu miasto pełni rolę głównego skrzyżowania, a dzięki dostepowi do morza, wspaniałemu klimatowi, a także bogatej i różnorodnej naturze jest idealnym miejscem dla turystów.