Wiosenne weekendy i letnie urlopy to idealny moment, aby wyjść z domu i aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu. Polacy kochają biesiadowanie i spotkania przy smacznych przekąskach z grilla czy pieczonych nad ogniskiem! Zanim jednak zdecydujemy się na taką formę odpoczynku, warto dowiedzieć się, gdzie bez obaw możemy zorganizować pyszną ucztę. Miejsc i pomysłów mamy kilka.


1. Przyjęcie czas zacząć! Tylko gdzie?

Chcąc zorganizować spotkanie przy grillu lub ognisku, mamy do wyboru wiele lokalizacji. Możemy rozpalić je na działce, w ogrodzie, a także na plażach, w lasach oraz niektórych parkach. Przed przystąpieniem do uczty warto jednak wejść na stronę internetową miasta, gminy lub konkretnego terenu i sprawdzić, czy nie jest to zakazane. Niektóre miejsca, takie jak parki o wysokiej wartości historycznej i zabytkowej, nie pozwalają na tego typu rozrywkę. Dodatkowo, zwłaszcza w okresie letnim, na poszczególnych terenach mogą zostać wprowadzone tymczasowe zakazy grillowania ze względu na susze.
Biorąc pod uwagę, że ognisko uznawane jest za otwarty ogień, jego rozpalenie możliwe jest tylko w wyznaczonych lokalizacjach. Na szczęście w wielu lasach w Polsce znajdują się specjalne punkty z ławkami i paleniskami, w których możemy spokojnie usiąść i cieszyć się wspólnym biesiadowaniem, np. przy kiełbaskach. W niektórych lasach pracownicy zapewniają nawet materiały opałowe na polanach. Powinno się mieć jednak w zapasie wiązkę drewna lub paczkę węgla drzewnego – ze względu na ogromne zainteresowanie rozpalaniem ogniska lub grilla opału może po prostu zabraknąć. Pamiętajcie, że zbieranie drewna i łamanie gałęzi z lasu jest zabronione!
Innym ciekawym punktem na zorganizowanie ogniska lub grilla są plaże. Na większości plaż miejskich w Polsce bez obaw rozpalimy ogień – oczywiście w wyznaczonych do tego celu miejscach. Na wielu z nich znajdują się wybetonowane misy do palenia ognisk oraz grille zawieszone na łańcuchach. Dzięki temu na przyjęcie będziecie musieli zabrać ze sobą tylko opał, jedzenie i dobry humor. Decydując się natomiast na rozpalanie ogniska lub grilla w parku, koniecznie zajrzyjcie do regulaminu konkretnego terenu. Władze, tylko w niektórych miejscowościach pozwalają na tego typu rozrywkę.


2. Grill na balkonie czy ognisko na podwórku?

Balkon i taras stanowią integralną część mieszkania. Czy w związku z tym można rozpalić na nim grilla? Tak, jeśli w przepisach spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych nie występuje zapis o zakazie używania tego typu urządzeń. Mieszkając w bloku, musimy jednak pamiętać o ogólnym porządku publicznym, bezpieczeństwie wszystkich lokatorów i ciszy nocnej. Jeśli więc sąsiadowi przeszkadza unoszący się z naszego balkonu dym, a my nie chcemy narazić się na otrzymanie mandatu, warto pomyśleć o grillu elektrycznym – to alternatywne urządzenie jest zdecydowanie mniej ryzykowne, a potrawy na nim przyrządzone smakują niemal identycznie!
Grillować, a nawet rozpalić ognisko możemy także na własnym podwórku. Ta opcja jest dozwolona natomiast wyłącznie dla właścicieli działek. Spotkania przy ognisku powinny odbywać się w odległości 100 metrów od zabudowań, lasów oraz pól. Przed zorganizowaniem takiego spotkania warto wcześniej zapoznać się z regulaminem gmin. W niektórych miejscowościach, takich jak np. Pruszków czy Słupsk, zabronione jest rozpalanie ogniska na terenie działek. Osoby, które nie dostosują się do przepisów, mogą otrzymać mandat o wysokości nawet 500 złotych.


3. Pora pomyśleć o produktach!

Miejsce na ognisko lub grilla wybrane, a znajomi potwierdzili swoją obecność? W takim razie pora zastanowić się, co wrzucić na ruszt! Fani pieczonych potraw mają w czym wybierać – wraz z nadejściem wiosny i rozpoczęciem sezonu grillowego w większości sklepów można znaleźć wiele produktów na tego typu okazję. Oczywiście wśród nich od dawna królują kiełbaski, zarówno te zwykłe, jak i białe oraz z dodatkami. Na co warto zwrócić uwagę przed ich zakupem? – Kiełbasa na grilla lub ognisko nie powinna być zbyt tłusta, ani też za chuda. Najlepiej zdecydować się na produkty wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe – ich skład oraz odpowiednia ilość tłuszczu sprawią, że z łatwością przygotujemy je podczas spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu. Oprócz tradycyjnych kiełbas na grilla, w ladach sklepowych można znaleźć również kiełbasy białe, z dodatkiem cebuli, papryki lub pieczarek, a także kaszankę np. gryczaną. Charakterystyczny smak oraz aromat tych potraw uwydatni się jeszcze bardziej podczas pieczenia lub grillowania. Bardzo ważne jest również, aby przy wyborze produktów sprawdzić ich skład oraz kierować się dobrą jakością wykonania – tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor marketingu i sprzedaży firmy JBB Bałdyga.
Produkty na ognisko lub grilla powinny zostać wyjęte z lodówki min. 40 min przed przygotowaniem. Dzięki temu ich przyrządzenie zajmie nam o wiele mniej czasu. Należy także pamiętać o odpowiedniej technice pieczenia kiełbasek! Jeśli nadziewamy je na patyk, musimy zwracać uwagę na to, aby produkt znajdował się nad ogniem. Nie zapomnij także o obracaniu patyka, aby przysmaki równomiernie się upiekły.


Udanego biesiadowania!

Najlepsze miejsca na długi weekend na przełomie maja i czerwca

Na przełomie maja i czerwca czeka na nas kolejny długi weekend – Boże Ciało w tym roku wypada 31 maja. Jeden dzień wolnego pozwoli na cztery dni wypoczynku.

Czytaj Więcej >>

Najlepsze pomysły na wyjazd rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Wkrótce Międzynarodowy Dzień Dziecka. Wielu rodziców zastanawia się, w jaki sposób spędzić ten szczególny dzień ze swoimi pociechami, aby przyniósł jak najwięcej radości i pozostawił przyjemne wspomnienia. Możliwości na uczczenie tego święta jest naprawdę wiele. 

Czytaj Więcej >>

Najciekawsze pomysły na Majówkę

Już w marcu zaczynamy zastanawiać się, jak, a przede wszystkim, gdzie spędzimy Majówkę. W tym roku 1 maja wypada we wtorek, dodając do tego dwa weekendy plus 3 dni urlopu – szykuje się aż niemal 10 dni wypoczynku!  Czytaj więcej >

Najlepsze wiosenne wyjazdy typu city break

City break to alternatywna opcja dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu wybrać się na dłuższy wypoczynek. Obejmuje ona wyjazdy weekendowe do najciekawszych miejsc w Europie. Krótkoterminowa wycieczka pozwala na wypoczynek oraz zapoznanie się z kulturą i kuchnią danego regionu.  Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Wyspy Zielonego Przylądka – ostatni raj na Atlantyku

KAROLINA SYPNIEWSKA-WIDA
www.karolinasypniewska.pl


<< Ten niezasiedlony aż do przybycia Portugalczyków w drugiej połowie XV w. archipelag, należący dziś do Republiki Zielonego Przylądka (República de Cabo Verde), znany był niegdyś wśród żeglarzy z produkcji wspaniałego grogu robionego z trzciny cukrowej oraz handlu niewolnikami. Obecnie wciąż zachwyca niezwykłą naturą, przepięknymi plażami nad oceanem i jedyną w swoim rodzaju europejsko-afrykańską kulturą wyspiarską. To świetny kierunek nie tylko dla indywidualnych turystów, miłośników sportów wodnych, ale również na firmowe wyjazdy integracyjne i motywacyjne (tzw. incentive), spotkania biznesowe, kongresy czy konferencje. Odkryjmy zatem ostatni raj na Atlantyku! >>

Więcej…

SKARBY SRI LANKI

ALINA WOŹNIAK

 

<< Ogromne bogactwo tropikalnej przyrody, ziół i przypraw, bezcenne pamiątki przeszłości, kamienie szlachetne i wyśmienita herbata – wszystko to znajdziemy na niewielkiej wyspie, która niczym łza opada z Półwyspu Indyjskiego. A powitają nas na niej ludzie, którym spokoju ducha może pozazdrościć każdy Europejczyk. >>

  FOT. SRI LANKA TOURISM

Mimo iż położona na wyspie Cejlon Sri Lanka ma zaledwie ok. 65,6 tys. km2, to jest ogromnie zróżnicowana, pulsuje kolorami, a krajobrazy zmieniają się tu jak w kalejdoskopie: od wiecznie zielonych lasów po góry wysokie jak Tatry, suche równiny, malownicze rzeki i wodospady, laguny, plantacje herbaty i tropikalnych owoców oraz skąpane w słońcu, długie i piaszczyste plaże z rozwiniętą infrastrukturą turystyczną. To prawdziwie rajski zakątek dla spragnionych błogiego leniuchowania, kontaktu z dziewiczą naturą i wspaniałymi zabytkami. Aż 8 tutejszych obiektów znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO – starożytne miasta Polonnaruwa, Sigiriya, Anuradhapura i Kandy, Rezerwat Leśny Sinharaja, Stare Miasto Galle i jego fortyfikacje, buddyjska Złota Świątynia Dambulla i Płaskowyż Centralny.

Więcej…

UGANDA – nie tylko w poszukiwaniu goryli

ŁUKASZ WALL

 

Po wylądowaniu w godzinach wieczornych na międzynarodowym lotnisku Entebbe sprawnie załatwiamy formalności wizowe. Gdy opuszczamy budynek terminalu, zewsząd ogarniają nas ciemności. Nad głowami mamy piękne, rozgwieżdżone niebo, a dookoła rozlegają się dźwięki cykad. Tak rozpoczyna się nasza wielka przygoda w Ugandzie, do której trafiliśmy na spotkanie z wielkimi i niezmiernie rzadkimi gorylami górskimi…

Na pierwszy rzut oka rzuca się, że drogi w tym kraju (w większości szutrowe) są wyboiste i dziurawe. Przepędzane są po nich stada bydła, mkną szybko rejsowe autobusy przepełnione ludźmi oraz jeżdżą rowerzyści nieużywający świateł i żadnych elementów odblaskowych.  

Więcej…