Magazyn biznesowy "Fast Company" 13 lutego ogłosił swój coroczny ranking "Najbardziej innowacyjnych firm 2017 roku", wyróżniając w ten sposób wiodące na rynku przedsiębiorstwa oraz nowicjuszy, którzy reprezentują najlepsze przykłady firm pracujących nad rozwojem przełomowych innowacji. GoEuro znalazło się na 5 miejscu wśród 10 Najbardziej innowacyjnych firm na świecie w branży turystycznej. Doceniono przede wszystkim umiejętne łączenie różnych środków transportu - kolejowego, autokarowego oraz lotniczego - w jednej wyszukiwarce.

Zestawienie "Najbardziej innowacyjnych firm 2017 roku" magazynu "Fast Company" to dogłębne i znaczące w świecie biznesu opracowanie. W celu stworzenia aktualnej listy reporterzy "Fast Company" przyjrzeli się tysiącom przedsiębiorstw na całym świecie. Umożliwiło im to zidentyfikowanie najbardziej znaczących innowacji ostatniego roku oraz prześledzenie wpływu tych inicjatyw na biznes, przemysł i szeroko pojętą kulturę. W poprzednich edycjach wyróżnione zostały takie firmy, jak choćby Airbnb czy Uber. W tym roku dostrzeżono - obecne już również w Polsce - GoEuro.

Tworząc sposób na łatwe i szybkie planowanie podróży, GoEuro daje podróżnym możliwość wyszukiwania połączeń kolejowych, autokarowych i lotniczych z/do dowolnego miejsca z uwzględnieniem nawet małych miasteczek i wsi na terenie Europy. Produkt dostępny jest także jako aplikacja na smartfon, odpowiadając na potrzeby podróżnych bez względu na miejsce, w którym się znajdują, oraz informacje, jakich potrzebują.

Co ważne dla polskich użytkowników, GoEuro dostępna jest w języku polskim pod adresem www.goeuro.pl, a zakup biletów możliwy jest w złotówkach. Firma aktywnie pracuje nad integracją największych przewoźników oferujących połączenia autobusowe, kolejowe oraz lotnicze na terenie naszego kraju.

Robert Safian, redaktor i dyrektor zarządzający "Fast Company", przyznał: "Cieszę się, iż mogę przywitać GoEuro w klasie dynamicznych, inspirujących firm z całego świata".

Dyrektor generalny (CEO) i założyciel GoEuro, Naren Shaam odpowiedział na tę wiadomość: "To dla mnie wspaniały dowód uznania po ponad trzech latach intensywnej pracy w łączeniu każdego poszczególnego miejsca na mapie za pomocą jednego kliknięcia. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, iż znaleźliśmy się na najwyższej pozycji jako najbardziej innowacyjna europejska firma w branży turystycznej".

Wydanie magazynu "Fast Company" zawierające ranking "Najbardziej innowacyjne firmy 2017 roku" (marzec 2017) dostępne jest pod adresem: www.fastcompany.com/MIC.

Druskienniki – ulubione miejsce Józefa Piłsudskiego

DRUSKIENNIKI - to największe i jedno z najpiękniejszych uzdrowisk litewskich. Uzdrowisko czynne jest cały rok, znajduję się na południu Litwy, 60 km od granicy Polski, w środku największego kompleksu leśnego na Litwie. Miasto Druskienniki otoczone jest niezniszczalną przyrodą, miejscami jeszcze dziewiczą.      więcej>>

KIEJDANY (Kedainiai) – SIEDZIBA RADZIWIŁŁÓW

Litwa to nie tylko Wilno, Druskienniki, parki narodowe i inne często odwiedzane przez polskich turystów miejsca. Na Litwie jest wiele miejsc o niezwykle ciekawej historii, które również warte są odwiedzenia. Do takich miejsc należą np. Kiejdany. Położone nad Niewiażą Kiejdany to jedno z najstarszych miast Litwy wspominane w kronikach Długosza. Kiejdany znajdują się w odległości ok. 60 km od Kowna i 150 km od Wilna.

Artykuły wybrane losowo

Cztery zachwycające światy Ekwadoru

MICHAŁ DOMAŃSKI

Ekwador jest najmniejszym krajem andyjskim (o powierzchni 256 370 km2), który tworzą cztery regiony – Amazonia, góry (sierra), wybrzeże (costa) i słynne Wyspy Galápagos. Każdy z nich to zupełnie odmienny świat. Dzięki temu Ekwador może się poszczycić ogromną bioróżnorodnością. Nic więc dziwnego, że mówi się o nim jako „Ameryce Południowej w pigułce”. Tylko tutaj możemy poznać cztery zachwycające światy, z których jeden jest piękniejszy od drugiego…

Pod czeskim niebem

KATARZYNA BYRTEK
<< Ten kraj serdecznych ludzi, gdzie przepyszne piwo leje się strumieniami od południa do późnej nocy, słynie przede wszystkim ze swojej stolicy, nazywanej Miastem Stu Wież i Złotą Pragą, obowiązkowego przystanku w podróży dla turystów przyjeżdżających do niego z całego świata – od Japonii przez Rosję po państwa Ameryki Południowej. Znajdziemy w nim jednak także wiele romantycznych zabytkowych zamków i dobrze zachowanych wiekowych miasteczek czy też idealne tereny do aktywnego wypoczynku. Dlatego warto zostać na czeskiej ziemi tak długo, jak to tylko możliwe. >>

Czechy jako kierunek wyjazdowy są atrakcyjne przez cały rok. Wiosna to najlepszy czas na wizytę w Pradze, gdzie przed sezonem noclegi bywają tańsze, a po moście Karola przechadza się dwa razy mniej przyjezdnych. Latem nie będą się tu nudzić amatorzy turystyki rowerowej, wodnej czy pieszej oraz miłośnicy festiwali muzycznych (np. Colours of Ostrava), teatralnych czy wreszcie historycznych, które organizuje się na licznych zamkach. Na jesieni można wziąć udział w winobraniu w jednym z morawskich miasteczek, a zimą zapakować narty zjazdowe lub popularne tutaj biegówki i wybrać się do górskiego Harrachova czy Pecu pod Śnieżką. Jedno jest pewne – piwo i knedliki z gulaszem smakują u naszych sąsiadów tak samo dobrze przez 365 dni w roku.

W Ekwadorze spełniają się marzenia

ALEKSANDRA ŁUKSZA

FOT. METROPOLITAN-TOURING.COM

<< Marzy Ci się lot paralotnią nad Oceanem Spokojnym, polowanie na kajmany albo nurkowanie z gigantycznymi żółwiami? A może wolałbyś zejść w głąb krateru aktywnego wulkanu, obserwować latające kondory, stanąć na dwóch półkulach Ziemi naraz, zjeść najbardziej egzotyczne owoce świata, zobaczyć z bliska wieloryby czy też pójść z Indianami na spacer po dżungli amazońskiej? Zresztą nieważne, jak wyjątkowe są Twoje marzenia... Jeśli chcesz zacząć je spełniać, przyjedź do Ekwadoru! >>

República del Ecuador, czyli Republika Ekwadoru, choć wielkością prawie dorównuje Polsce, należy do najmniejszych państw Ameryki Południowej (ma „tylko” niecałe 285 tys. km² powierzchni). Hiszpańskie słowo ecuador oznacza równik, bowiem przez terytorium tego kraju przechodzi jego linia. Ze względu na swoje położenie i ukształtowanie terenu to na pewno jedno z najbardziej zróżnicowanych państw na ziemi.