Magazyn biznesowy "Fast Company" 13 lutego ogłosił swój coroczny ranking "Najbardziej innowacyjnych firm 2017 roku", wyróżniając w ten sposób wiodące na rynku przedsiębiorstwa oraz nowicjuszy, którzy reprezentują najlepsze przykłady firm pracujących nad rozwojem przełomowych innowacji. GoEuro znalazło się na 5 miejscu wśród 10 Najbardziej innowacyjnych firm na świecie w branży turystycznej. Doceniono przede wszystkim umiejętne łączenie różnych środków transportu - kolejowego, autokarowego oraz lotniczego - w jednej wyszukiwarce.

Zestawienie "Najbardziej innowacyjnych firm 2017 roku" magazynu "Fast Company" to dogłębne i znaczące w świecie biznesu opracowanie. W celu stworzenia aktualnej listy reporterzy "Fast Company" przyjrzeli się tysiącom przedsiębiorstw na całym świecie. Umożliwiło im to zidentyfikowanie najbardziej znaczących innowacji ostatniego roku oraz prześledzenie wpływu tych inicjatyw na biznes, przemysł i szeroko pojętą kulturę. W poprzednich edycjach wyróżnione zostały takie firmy, jak choćby Airbnb czy Uber. W tym roku dostrzeżono - obecne już również w Polsce - GoEuro.

Tworząc sposób na łatwe i szybkie planowanie podróży, GoEuro daje podróżnym możliwość wyszukiwania połączeń kolejowych, autokarowych i lotniczych z/do dowolnego miejsca z uwzględnieniem nawet małych miasteczek i wsi na terenie Europy. Produkt dostępny jest także jako aplikacja na smartfon, odpowiadając na potrzeby podróżnych bez względu na miejsce, w którym się znajdują, oraz informacje, jakich potrzebują.

Co ważne dla polskich użytkowników, GoEuro dostępna jest w języku polskim pod adresem www.goeuro.pl, a zakup biletów możliwy jest w złotówkach. Firma aktywnie pracuje nad integracją największych przewoźników oferujących połączenia autobusowe, kolejowe oraz lotnicze na terenie naszego kraju.

Robert Safian, redaktor i dyrektor zarządzający "Fast Company", przyznał: "Cieszę się, iż mogę przywitać GoEuro w klasie dynamicznych, inspirujących firm z całego świata".

Dyrektor generalny (CEO) i założyciel GoEuro, Naren Shaam odpowiedział na tę wiadomość: "To dla mnie wspaniały dowód uznania po ponad trzech latach intensywnej pracy w łączeniu każdego poszczególnego miejsca na mapie za pomocą jednego kliknięcia. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, iż znaleźliśmy się na najwyższej pozycji jako najbardziej innowacyjna europejska firma w branży turystycznej".

Wydanie magazynu "Fast Company" zawierające ranking "Najbardziej innowacyjne firmy 2017 roku" (marzec 2017) dostępne jest pod adresem: www.fastcompany.com/MIC.

Druskienniki – ulubione miejsce Józefa Piłsudskiego

DRUSKIENNIKI - to największe i jedno z najpiękniejszych uzdrowisk litewskich. Uzdrowisko czynne jest cały rok, znajduję się na południu Litwy, 60 km od granicy Polski, w środku największego kompleksu leśnego na Litwie. Miasto Druskienniki otoczone jest niezniszczalną przyrodą, miejscami jeszcze dziewiczą.      więcej>>

KIEJDANY (Kedainiai) – SIEDZIBA RADZIWIŁŁÓW

Litwa to nie tylko Wilno, Druskienniki, parki narodowe i inne często odwiedzane przez polskich turystów miejsca. Na Litwie jest wiele miejsc o niezwykle ciekawej historii, które również warte są odwiedzenia. Do takich miejsc należą np. Kiejdany. Położone nad Niewiażą Kiejdany to jedno z najstarszych miast Litwy wspominane w kronikach Długosza. Kiejdany znajdują się w odległości ok. 60 km od Kowna i 150 km od Wilna.

Artykuły wybrane losowo

Pasjonująca Dominikana

MICHAŁ DOMAŃSKI

Nowożytna historia Republiki Dominikańskiej (Dominikany), znanej dziś jako „raj Karaibów”, zaczyna się 5 grudnia 1492 r., kiedy Krzysztof Kolumb odkrył wyspę La Española (po angielsku Hispaniola, po polsku Haiti). Ujrzawszy ją, miał stwierdzić, że „jest to najpiękniejsze miejsce, jakie ludzkie oko widziało”. To właśnie tutaj rozpoczęła się kolonizacja Ameryki przez Europejczyków. Na tej ziemi Bartłomiej Kolumb, brat Krzysztofa, założył w 1496 r., na wschodnim brzegu rzeki Ozama, Santo Domingo – pierwsze europejskie miasto w Nowym Świecie, obecną stolicę Dominikany. Wznoszą się tu m.in. najstarsza katedra, uniwersytet, klasztor i zamek w Ameryce. Turyści mogą je dzisiaj podziwiać w Ciudad Colonial (Kolonialnym Mieście), historycznym centrum dominikańskiej metropolii, wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. To stąd wyruszano niegdyś na podbój Nowego Świata. Warto poznać bliżej to wyspiarskie państwo, a poczujemy wówczas z pewnością wszechobecną tutaj karaibską atmosferę luzu, relaksu, dobrej zabawy i zadowolenia z życia oraz odkryjemy pasjonującą historię Republiki Dominikańskiej.

Słodkie życie w Kalabrii

MARZENA PAWŁOWICZ

Jeśli zdecydujemy się na podróż na słoneczny południowy kraniec Włoch, będziemy czuć się na miejscu jak prawdziwi odkrywcy. W Kalabrii można delektować się pełnym relaksem nad ciepłym Morzem Tyrreńskim, odpoczynkiem na pięknych plażach, uprawianiem sportów wodnych, bogatą przyrodą, wspaniałymi zabytkami, przepyszną kuchnią i słynnym, przyjemnym dolce vita, czyli „słodkim życiem”.

RPA – jeden raz to za mało

JAKUB WOLSKI

Republika Południowej Afryki (RPA), najdalej na południe położone państwo afrykańskie, jest rodzinnym krajem m.in. Johna Maxwella Coetzee’ego, laureata Literackiej Nagrody Nobla. Obowiązuje tu aż jedenaście języków urzędowych. W okolicznych wodach można spotkać np. wieloryby, a w miejscowych parkach i rezerwatach – tzw. Wielką Piątkę Afryki, czyli słonie, nosorożce czarne, lwy, bawoły i lamparty. Krajobraz RPA współtworzą sawanny, tereny górskie i wybrzeża dwóch oceanów – Atlantyckiego i Indyjskiego. Różnorodność stanowi nie tylko największy walor tego kraju, lecz także sprawia, że lista miejsc wartych odwiedzenia wydaje się tutaj nie mieć końca... Dlatego też wiele osób wraca w te strony wielokrotnie.

Pamiętam, jak kilka lat temu podróżowałem autobusem na trasie z południowoafrykańskiego Upington do Namibii. Usypiałem zmęczony podróżą, gdy przysiadł się do mnie pastor o buszmeńskich rysach, wracający do swojego domu na północy kraju. Zagadnął do mnie przyjaźnie i tak przez kilka kolejnych godzin rozmawialiśmy o realiach panujących w tej części świata. Po latach od tego spotkania detale toczonej dyskusji zupełnie zatarły się w mojej pamięci, ale pozostało jedno bardzo ważne zdanie: Always be aware, you’re in Africa. W wolnym tłumaczeniu: W Afryce zawsze miej oczy dookoła głowy.