Magazyn biznesowy "Fast Company" 13 lutego ogłosił swój coroczny ranking "Najbardziej innowacyjnych firm 2017 roku", wyróżniając w ten sposób wiodące na rynku przedsiębiorstwa oraz nowicjuszy, którzy reprezentują najlepsze przykłady firm pracujących nad rozwojem przełomowych innowacji. GoEuro znalazło się na 5 miejscu wśród 10 Najbardziej innowacyjnych firm na świecie w branży turystycznej. Doceniono przede wszystkim umiejętne łączenie różnych środków transportu - kolejowego, autokarowego oraz lotniczego - w jednej wyszukiwarce.

Zestawienie "Najbardziej innowacyjnych firm 2017 roku" magazynu "Fast Company" to dogłębne i znaczące w świecie biznesu opracowanie. W celu stworzenia aktualnej listy reporterzy "Fast Company" przyjrzeli się tysiącom przedsiębiorstw na całym świecie. Umożliwiło im to zidentyfikowanie najbardziej znaczących innowacji ostatniego roku oraz prześledzenie wpływu tych inicjatyw na biznes, przemysł i szeroko pojętą kulturę. W poprzednich edycjach wyróżnione zostały takie firmy, jak choćby Airbnb czy Uber. W tym roku dostrzeżono - obecne już również w Polsce - GoEuro.

Tworząc sposób na łatwe i szybkie planowanie podróży, GoEuro daje podróżnym możliwość wyszukiwania połączeń kolejowych, autokarowych i lotniczych z/do dowolnego miejsca z uwzględnieniem nawet małych miasteczek i wsi na terenie Europy. Produkt dostępny jest także jako aplikacja na smartfon, odpowiadając na potrzeby podróżnych bez względu na miejsce, w którym się znajdują, oraz informacje, jakich potrzebują.

Co ważne dla polskich użytkowników, GoEuro dostępna jest w języku polskim pod adresem www.goeuro.pl, a zakup biletów możliwy jest w złotówkach. Firma aktywnie pracuje nad integracją największych przewoźników oferujących połączenia autobusowe, kolejowe oraz lotnicze na terenie naszego kraju.

Robert Safian, redaktor i dyrektor zarządzający "Fast Company", przyznał: "Cieszę się, iż mogę przywitać GoEuro w klasie dynamicznych, inspirujących firm z całego świata".

Dyrektor generalny (CEO) i założyciel GoEuro, Naren Shaam odpowiedział na tę wiadomość: "To dla mnie wspaniały dowód uznania po ponad trzech latach intensywnej pracy w łączeniu każdego poszczególnego miejsca na mapie za pomocą jednego kliknięcia. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, iż znaleźliśmy się na najwyższej pozycji jako najbardziej innowacyjna europejska firma w branży turystycznej".

Wydanie magazynu "Fast Company" zawierające ranking "Najbardziej innowacyjne firmy 2017 roku" (marzec 2017) dostępne jest pod adresem: www.fastcompany.com/MIC.

Druskienniki – ulubione miejsce Józefa Piłsudskiego

DRUSKIENNIKI - to największe i jedno z najpiękniejszych uzdrowisk litewskich. Uzdrowisko czynne jest cały rok, znajduję się na południu Litwy, 60 km od granicy Polski, w środku największego kompleksu leśnego na Litwie. Miasto Druskienniki otoczone jest niezniszczalną przyrodą, miejscami jeszcze dziewiczą.      więcej>>

KIEJDANY (Kedainiai) – SIEDZIBA RADZIWIŁŁÓW

Litwa to nie tylko Wilno, Druskienniki, parki narodowe i inne często odwiedzane przez polskich turystów miejsca. Na Litwie jest wiele miejsc o niezwykle ciekawej historii, które również warte są odwiedzenia. Do takich miejsc należą np. Kiejdany. Położone nad Niewiażą Kiejdany to jedno z najstarszych miast Litwy wspominane w kronikach Długosza. Kiejdany znajdują się w odległości ok. 60 km od Kowna i 150 km od Wilna.

Artykuły wybrane losowo

Euro 2012 – szczęśliwa trzynastka

MICHAŁ DOMAŃSKI

FOT STADION.LVIV.UA

Milowymi krokami zbliżają się XIV Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej 2012, oficjalnie UEFA EURO 2012™. Do ich rozpoczęcia pozostało już jedynie kilkadziesiąt dni. Odbędą się one w Polsce i na Ukrainie od 8 czerwca do 1 lipca br. Jest to największa impreza sportowa na Starym Kontynencie i trzecia – pod względem zainteresowania kibiców i widzów – na całym globie (po Letnich Igrzyskach Olimpijskich i Mistrzostwach Świata w Piłce Nożnej). Turniej zacznie się na Stadionie Narodowym w Warszawie i zakończy na Stadionie Olimpijskim w Kijowie. Mistrzostwa zagoszczą jeszcze na 6 innych obiektach piłkarskich: Stadionie Miejskim we Wrocławiu, PGE Arenie w Gdańsku, Stadionie Miejskim w Poznaniu, Donbass Arenie w Doniecku, Stadionie Metalist w Charkowie oraz Arenie Lwów we Lwowie. Większość z 8 miast gospodarzy UEFA EURO 2012™, a także centrów pobytowych, ośrodków treningowych reprezentacji narodowych uczestniczących w turnieju, jak np. Kraków, Kołobrzeg, Jachranka, Sopot czy Wieliczka, to popularne kierunki turystyczne. Podczas mistrzostw rozegranych zostanie 31 meczów, w tym 15 w naszym kraju. W imprezie uczestniczyć będzie 16 drużyn. W Polsce zamieszka w sumie 13 reprezentacji narodowych, a na Ukrainie tylko 3. Z tego powodu to właśnie do nas, a nie do naszych wschodnich sąsiadów, przyjedzie zdecydowanie więcej kibiców piłkarskich i turystów z całej Europy (i nie tylko!).

KALEJDOSKOP KUBAŃSKI

MARCIN WESOŁY

<< Foldery biur podróży wypełniają zdjęcia kolorowych kubańskich domów, wypucowanych starych amerykańskich samochodów, uśmiechniętych par tańczących salsę i Kubańczyków kurzących cygara. Tak wygląda Kuba dewizowych turystów. Aby zobaczyć tę prawdziwą, trzeba mieć oczy szeroko otwarte i nie bać się wyjść jej naprzeciw. >>

Hiszpańscy osadnicy zbudowali niegdyś potęgę swojej kolonii na handlu cukrem, tytoniem i kawą, a także niewolnikami. Dziś Republika Kuby należy do najsłynniejszych państw komunistycznych na świecie, a brodatą twarz Fidela Castro rozpoznają niemal wszyscy. Jej główna wyspa jest jednocześnie największą w archipelagu Wielkich Antyli i na całych Karaibach. W stolicy kraju, znajdującej się nad Zatoką Meksykańską Hawanie, żyje obecnie ponad 2 mln mieszkańców.

Na hawańskim lotnisku podczas kontroli paszportowej podaję młodemu funkcjonariuszowi wymagane dokumenty. Ten odbiera je ode mnie i prosi, abym ustawił się do zdjęcia. Potem długo czekam, zanim wreszcie słyszę zbawienny odgłos przystawianego stempla.

Magia Peru

MARTA I WOJTEK DROZDOWSCY

Turystyka jest trzecim najważniejszym sektorem gospodarki Peru, zaraz po górnictwie i rybołówstwie. Kraj ten stanowi obecnie najchętniej odwiedzane państwo Ameryki Południowej. Machu Picchu, jezioro Titicaca czy rysunki z płaskowyżu Nasca (Nazca) są znane na całym świecie. Co tak naprawdę przyciąga tu co roku ponad dwa miliony turystów? Czy da się jeszcze w tym zgiełku odnaleźć ducha starożytnych Inków?

Gdy w 2007 r. Machu Picchu ogłoszono jednym z siedmiu nowych cudów świata, stało się jasne, że ta malownicza cytadela zmieni się szybko w największą atrakcję Peru. Od tego czasu obserwuje się tu zwiększony napływ turystów z całego świata. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że  państwo Peruwiańczyków to nie tylko słynne Machu Picchu. Ten wyjątkowo interesujący i piękny kraj oferuje zdecydowanie więcej. Swoim nieprzebranym bogactwem przyciąga rzesze ludzi, zapewniając im moc niezapomnianych wrażeń i przeżyć. Imponujące góry, wiecznie zielone lasy deszczowe, pływające wyspy na jeziorze Titicaca, wspaniałe plaże, monumentalne inkaskie miasta i twierdze, a przy tym unikatowe stroje, kultura i kuchnia – oto, co stanowi o magii Peru.