Casa Cook Kos, drugi obiekt w nowej sieci lifestylowych hoteli Thomas Cook, jest już otwarty i dostępny w ofercie Neckermann Podróże. Od szczegółów dotyczących kuchni, poprzez aranżację wnętrza aż do otoczenia hotelu, połączonych z serdeczną obsługą, stworzono koncepcję ukierunkowaną na spełnienie wymagań współczesnych, świadomych konsumentów. Slow living, poczucie wspólnoty, sztuka celebrowania wspólnych chwil to wartości, które przyświecały twórcom projektu

 

Casa Cook Kos w Marmari to już drugi po Casa Cook Rhodos obiekt lifestylowej marki należącej do grupy Thomas Cook. Casa Cook stworzono w celu zapełnienia niszy w branży turystycznej: butikowych nadmorskich resortów spełniających potrzeby nowej generacji niezależnych turystów. Pozycjonowana jako premium, marka Casa Cook adresowana jest do zamożniejszych turystów zainteresowanych modą, designem, ale też przede wszystkim zachowaniem równowagi między pracą a życiem osobistym i szukających autentycznych przeżyć. Ten oferujący 100 pokoi resort został zbudowany na podstawie indywidualnego projektu, w którym przytulne strefy relaksu zapewniające prywatność wypoczynku są równie istotne, jak wspólne przestrzenie wzmacniające poczucie wspólnoty.

 

- Wyróżnikiem Casa Cook jest niepowtarzalność, którą odkryjemy tu zarówno w unikalnym designie, aranżacji przestrzeni, wyszukanej kuchni, ale też w panującej tu atmosferze. Cieszymy się, że już kolejny obiekt tego typu możemy zaoferować polskim klientom - mówi Efe Türkel, zastępca prezesa Neckermann Podróże. - To hotele i forma wypoczynku kierowana do osób otwartych na spotkania z innymi, poszukujących autentycznych doznań związanych z lokalną kulturą, szukających czegoś innego niż typowe wakacje all inclusive - dodaje.

 

CELEBROWANIE ŻYCIA - KLUB PLAŻOWY „TO KIMA”

 

W Casa Cook stworzono liczne miejsca dla gości i mieszkańców wyspy, w których mogą zjeść wspólny posiłek lub się zrelaksować. Zainspirowany starożytną grecką ideą „parea“ - celebrowaniem spotkań - Klub Plażowy stanowi serce hotelu. Nazwany „To Kima” (po grecku „fala”) to pełne relaksu miejsce spotkań, w którym od rana do późnej nocy zawsze coś się dzieje. Koncepcja restauracji "od pola do stołu" jest opatrzona sygnaturą korfijskiego włoskiego szefa kuchni Ettore Botrini, właściciela trzech wielokrotnie nagradzanych restauracji Etrusco Corfu, w tym wyróżnionej gwiazdką Michelin Botrini’s Athens i jej filii Botrini’s Rhodes. Na potrzeby Casa Cook Botrini i szef kuchni Michalis Chondrompilas stworzyli proste, choć nie mniej kreatywne dania promujące produkty z wyspy, o wyrazistych śródziemnomorskich smakach: od tagliaty z tuńczykiem i grillowaną cykorią do domowego makaronu z pomidorami confit i greckim salami. Serwowane w stylu meze posiłki przyrządzane są ze świeżo zebranych produktów sezonowych dostarczanych z pobliskich upraw ekologicznych.

 

SLOW LIVING - DLA CIAŁA I DUCHA

 

‎Wyróżnikiem Casa Cook Kos jest bogata oferta relaksu i zwiedzania. Obok siłowni wyposażonej w najnowocześniejszy sprzęt NOHrD, na malowniczym dziedzińcu goście mogą uczestniczyć w odbywających się tu dwa razy dziennie zajęciach jogi. Casa Cook został tak zaprojektowany, aby móc poczuć atmosferę tego miejsca. Przygoda rozpoczyna się już na plaży, gdzie można uprawiać paddleboarding, kitesurfing i windsurfing, jak również udać się na konną przejażdżkę i poznać naturalny krajobraz wydm. Prywatne i grupowe przejażdżki terenowe odbywają się codziennie rano i o zachodzie słońca. Wycieczki łodzią motorową na sąsiednie wysepki lub wzdłuż wybrzeża, startują z hotelowego molo. Goście, którzy chcą odkryć bogactwo tajemnic wyspy: od zacisznych tawern ukrytych wśród gór odwiedzanych przez lokalnych mieszkańców do dzikich plaż, do których wiodą offroadowe szlaki, mogą skorzystać z wycieczek indywidualnych.

 

Casa Cook Spa, na które składa się zadaszony basen, trzy pokoje zabiegowe, sauna z widokiem na malowniczy dziedziniec i okryty kopułą hammam to niezwykłe miejsce łączące starożytne i nowoczesne tradycje z naturalnymi produktami. Oprócz pełnej palety zabiegów, hotel oferuje także warsztaty tworzenia olejków do aromaterapii i produktów z wykorzystaniem ziół uprawianych w hotelowych ogrodach.

 

WAKACYJNY AZYL - POKOJOWY HOTEL

 

Każdy z pięciu typów pokoi w Casa Cook Kos - od dwuosobowych z tarasem lub werandą do apartamentów willowych z dwiema sypialniami, prywatnym basenem i ogrodem - zaprojektowano jako prywatne przestrzenie. Króluje w nich stylowa prostota zapewniana przez ciepły, pełen charakteru wystrój z elementami luksusu. Nie ma tu krzykliwych czy też niepotrzebnych elementów, a minimalistyczne meble w modernistycznym stylu z połowy stulecia i drobne detale, takie, jak bakelitowe wyłączniki światła czy ręcznie plecione koszyki zwiększają odczucie, że przestrzeń tę zaprojektowano w sposób przemyślany i z dbałością o szczegóły. Darmowe Wi-Fi, materace COCO-MAT i bezprzewodowe głośniki Marshall to tylko niektóre z elementów wyposażenia każdego pokoju. Goście, którzy zakochają się w eklektycznych wnętrzach Casa Cook z radością odkryją, że mogą zakupić wiele z dekoracyjnych przedmiotów takich jak koszyki, miski, poduszki czy hamaki w znajdującym się w hotelu sklepie typu concept store.

 

Hotel Casa Cook Kos jest dostępny w letniej ofercie Neckermann Podróże. Cena noclegu ze śniadaniem w zależności od sezonu wynosi od 480 zł od osoby.

 

Najlepsze miejsca na długi weekend na przełomie maja i czerwca

Na przełomie maja i czerwca czeka na nas kolejny długi weekend – Boże Ciało w tym roku wypada 31 maja. Jeden dzień wolnego pozwoli na cztery dni wypoczynku.

Czytaj Więcej >>

Najlepsze pomysły na wyjazd rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Wkrótce Międzynarodowy Dzień Dziecka. Wielu rodziców zastanawia się, w jaki sposób spędzić ten szczególny dzień ze swoimi pociechami, aby przyniósł jak najwięcej radości i pozostawił przyjemne wspomnienia. Możliwości na uczczenie tego święta jest naprawdę wiele. 

Czytaj Więcej >>

Najciekawsze pomysły na Majówkę

Już w marcu zaczynamy zastanawiać się, jak, a przede wszystkim, gdzie spędzimy Majówkę. W tym roku 1 maja wypada we wtorek, dodając do tego dwa weekendy plus 3 dni urlopu – szykuje się aż niemal 10 dni wypoczynku!  Czytaj więcej >

Najlepsze wiosenne wyjazdy typu city break

City break to alternatywna opcja dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu wybrać się na dłuższy wypoczynek. Obejmuje ona wyjazdy weekendowe do najciekawszych miejsc w Europie. Krótkoterminowa wycieczka pozwala na wypoczynek oraz zapoznanie się z kulturą i kuchnią danego regionu.  Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Na tropie Pierzastego Węża w Meksyku

ANNA GRZEŚKOWIAK

 

<< Współczesny Meksyk zachwyca niczym mural malowany ręką mistrza Diego Rivery. Jest wyrazisty i pełen kontrastów, sensualny i konserwatywny jednocześnie. To tu jeździ najwięcej taksówek na świecie i tutaj spożywa się największe ilości coca-coli i napojów do niej podobnych. Meksykańskie wieczory pachną kolendrą i słodyczą owoców. Kraj ten bywa chaotyczny i czasem przyprawia o zawrót głowy. Nie bez powodu w języku polskim utarło się powiedzenie „Ale Meksyk!”, określające nieład i chaos. Nikt, kto przekroczy jego granice, nie pozostanie jednak na niego obojętnym. >>

Meksykańskie Stany Zjednoczone graniczą od północy ze Stanami Zjednoczonymi, a od południa z Gwatemalą i Belize. Z jednej strony oblewają je wody Pacyfiku, a z drugiej – Zatoki Meksykańskiej i Morza Karaibskiego. Ich teren na długo przed przybyciem Hiszpanów zamieszkiwały ludy budujące mniej lub bardziej rozwinięte cywilizacje.

O Meksyku można by pisać w nieskończoność. Tym razem jednak skupimy się tylko na dwóch jego regionach: stanie Guerrero i półwyspie Jukatan. Co je łączy? To właśnie tu znajdują się najpiękniejsze meksykańskie plaże i przyjeżdża najwięcej turystów do luksusowych kurortów cieszących się wielką sławą na całym świecie.

Więcej…

Sardynia i Korsyka po dwóch stronach lustra

BEATA GARNCARSKA

<< W basenie Morza Śródziemnego, w odległości ok. 200 km od Europy kontynentalnej, znajdują się dwie niesamowite wyspy, dla których niejeden podróżnik stracił głowę. Mowa o włoskiej Sardynii i francuskiej Korsyce. Pierwsza kusi łagodnymi wzgórzami, zielonymi wiosną, żółciejącymi latem, nadbrzeżnymi lagunami, leniwie płynącymi rzekami oraz górami o zaokrąglonych wierzchołkach. Druga natomiast fascynuje strzelistymi szczytami sięgającymi obłoków i lasami pokrywającymi prawie całą jej powierzchnię niczym peleryna. Choć z pozoru tak różne, obie przez stulecia walczyły o swoją tożsamość, opierając się zakusom kolejnych kolonizatorów. >>

Więcej…

Klejnot równika – Indonezja

Darmansjah Djumala – ambasador Republiki Indonezji w Polsce – odpowiada na pytania Michała Domańskiego.

 

Co Indonezja może zaoferować polskim turystom?

Moim zdaniem, praktycznie wszystko – bogatą kulturę, przyrodę, kuchnię i tradycję. Indonezja ma mnóstwo plaż, zarówno pełnych zgiełku i tłumów turystów, np. Kuta w południowej części Bali, jak i spokojnych, cichych, m.in. Senggigi na wyspie Lombok. Są też wybrzeża, choćby na archipelagu Mentawai, które oferują doskonałe warunki dla miłośników surfingu. Amatorzy podnoszących adrenalinę przygód mogą odkrywać u nas głębokie, rwące potoki, tajemnicze jaskinie, skały i klify. Co do wydarzeń kulturalnych – w naszym kraju istnieje ogromna liczba barwnych kultur (ok. 300 grup etnicznych i prawie 750 różnych języków i dialektów). Jest więc naprawdę co podziwiać! Trzeba też koniecznie spróbować tradycyjnych indonezyjskich potraw. Indonezja to również doskonałe miejsce dla miłośników zakupów.

 

Która pora roku jest najlepsza do odwiedzenia Indonezji?

Panujący w Indonezji tropikalny klimat, zapewniający niemal 30°C w cieniu przez cały rok, sprawia, że to dobre miejsce na wypoczynek zarówno wtedy, kiedy w Polsce jest lato, jak i sam środek zimy. Wody, które stanowią 81 proc. powierzchni kraju, są cały czas ciepłe. To one utrzymują praktycznie stałą temperaturę powietrza przez okrągły rok: na nadbrzeżnych równinach ok. 28°C, w głębi lądu i na terenach górzystych – 26°C, a w wyższych regionach górskich – 23°C. Indonezja jest więc doskonałym miejscem dla wszystkich osób spragnionych słońca.

Więcej…