Krakowska restauracja Unique Taste w pięciogwiazdkowym hotelu Unicus Palace, jako jedna z
pierwszych w Polsce wprowadziła na stałe menu złożone z potraw średniowiecznych,
renesansowych i barokowych. Goście spróbują m.in. tortu z ojcowskiego pstrąga z musztardą z
limonii, sarny na bakaliach syconych węgrzynem z musem z kwaśnych owoców, półgęska
marynowanego w anyżu oraz bianki z ryżu włoskiego, doprawionej szafranem i wanilią.
Nowe menu „rekonstrukcyjne” zaprezentowano po raz pierwszy na niedawnym festiwalu Fine Dining
Week. Zawiera potrawy inspirowane źródłami, przepisami oraz zwyczajami kulinarnymi Średniowiecza,
Renesansu i Baroku, ale także okresem Romantyzmu czy Impresjonizmu. Są wśród nich oryginalne
przekąski, zupy, dania z dziczyzny, dania rybne i desery. Na gości czekają np. polewka grzybowa z
macierzanką cytrynową i krupami tatarczanymi z twarogiem, polewka z kalafiorów i karczochów po
krakowsku, zalewajka świętokrzyska ze wędzoną słoniną prasowaną z miętą i pieprzem, sandacz
mazurski wolno gotowany i smażony, czy kurczęta z wątrobą kaczą z burakami i wiśniami
nadwiślańskimi podlanymi miodem dwójniakiem.

Pomysłodawcą kulinarnej podróży przez epoki jest Mateusz Suliga, szef kuchni Unique Taste.
– Postanowiliśmy przybliżyć gościom smaki minionych epok. Są czasem zaskakujące, ale także
wyrafinowane, ciekawe i na pewno warte poznania. Nie odtwarzamy jednak w stu procentach starych
receptur, tylko przystosowaliśmy je do współczesności. Niektóre ówczesne zestawienia: słonego ze
słodkim czy obfitość korzennych przypraw, odbiegały znacznie od dzisiejszych upodobań. Dlatego
podajemy dawne dania w nowoczesnej formule, zgodnej z obecnymi preferencjami i trendami
kulinarnymi – mówi Mateusz Suliga.
W menu znalazły się potrawy nawiązujące np. do kuchni królowej Bony, która zrewolucjonizowała
kuchnię dworu w Krakowie wprowadzając do niej białe pieczywo, sery pleśniowe, niektóre warzywa, jak
karczochy oraz sałaty i inne, niejadane wcześniej, liście. Rozpropagowała także jedzenie kalafiora i
szpinaku. Z kolei dania barokowe są inspirowane kuchnią magnacką – bogatą w wyszukane składniki,
egzotyczne przyprawy i sprowadzany zza morza drogi cukier – świadczące o zamożności szlacheckich
gospodarzy.

– Nowe menu w restauracji Unique Taste realizuje naszą wizję krakowskiego Hotelu Unicus Palace, w
którym łączymy wspaniałą historię z luksusem i nowoczesnością. Mamy nadzieję, że spodoba się
naszym gościom, a zrekonstruowane dania spotkają się z uznaniem wszystkich miłośników dobrej
kuchni – wyjaśnia Daniel Łukaszewicz, dyrektor zarządzający sieci Dobry Hotel w Gdańsku, w
ramach której działa krakowski obiekt.
Pięciogwiazdkowy Hotel Unicus Palace mieści się w Krakowie przy ulicy Floriańskiej, w unikatowych
wnętrzach dawnego Pałacu Morsztynów powstałego w XVIII wieku po połączeniu czterech kamienic.
Obiekt wchodzi w skład polskiej sieci Dobry Hotel zarządzającej 11 obiektami hotelowym w różnych
częściach kraju m.in. Hotelem Mikołajki, Arkon Park Gdańsk, Aqua Sopot i Aquarion w Zakopanem.