To nazwa małych przystawek podawanych zazwyczaj na początku każdej biesiady w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Mogą to być różnorodne pasty, sery, oliwki, sałatki, duszone warzywa. Mezze to świetny pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół, kiedy wystarczy przekąsić coś małego i dobrze się razem bawić!


Festiwal
Rozpoczęło się odliczanie do trzeciego festiwalu Mezze, na którym spotkają się renomowane firmy gastronomiczne. Oprócz wielu wiodących firm z kraju, festiwal będzie gościł także kilka firm międzynarodowych.

Wzorem lat poprzednich spotkają się one w hotelu Akra w Antalyi.

 

Na festiwalu można będzie spróbować przysmaków z całego kraju, jak również, wziąć udział w wielu ciekawych spotkaniach i warsztatach. Gościem festiwalu będzie między innymi krytyk kulinarny Mehmet Yasin. Można będzie także odwiedzić stoisko gastronomiczne studentów Uniwersytetu Akdeniz oraz poznać wielu podróżników, zaproszonych na festiwal przez organizatorów.

Niespodzianką tegorocznego festiwalu będzie sesja degustacyjna specjalnej mieszanki kaw przygotowana przez laureatkę konkursu „Cezve” czyli parzenia kawy po turecku.
Więcej informacji : http://mezefestivali.com/en/home/