Dnia 20 października rozpoczęła się w Warszawie kolejna edycja Tygodnia Gastronomii Chilijskiej.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Ambasadę Chile i biuro handlowe Pro Chile w Polsce we współpracy z Concha Y Toro, jedną z najczęściej nagradzanych winnic na świecie. Tydzień Gastronomii Chilijskiej to cykl imprez kulinarnych, które mają ma na celu zaprezentowanie chilijskiej kultury kulinarnej oraz tradycji związanych z jedzeniem. Gościem specjalnym tegorocznej edycji jest mistrz kuchni Matias Palomo od wielu lat specjalizujący się w kuchni tego kraju. W tym roku wszystkie wydarzenia odbywające się w ramach inicjatywy są połączone z degustacją wina z jednej z najlepszych chilijskich winnic Concha Y Toro, która jest producentem takich win jak Frontera, Casillero del Diablo czy Marques de CasaConcha. Obiad inauguracyjny Tygodnia Gastronomii Chilijskiej odbył się w Hotelu Bristol w Warszawie.