Indie – kolebka wielu kultur i tradycji, kraj w którym Wisznu i Sziwa spotykają się z Buddą i Allahem.

Wielokulturowość to jednak nie wszystko. Indie to przede wszystkim smak i zapach. W „Podróży na sto stóp” poczujesz zapach curry i kardamonu oraz posmakujesz kurczaka tikka masala.

Tradycja podaje, że bóg Kryszna wychowywał się wśród pastuchów i jadł ser z masłem. Rama z kolei bardzo lubił mięso, a Mahabharata był zapalonym rybakiem. Kuchnia ta jest prawdziwym rajem dla tych, którzy szukają co raz to nowych doznań smakowych. Każdy posiłek powinien być zgodny z zasadami ajurwedy czyli spójny, harmonijny i zrównoważony. Hinduskie potrawy wyróżniają dwie podstawowe rzeczy: różnorodność i wielobarwność. Jest to wynikiem m.in. przenikania się odmiennych stref klimatycznych. Ogromny wpływ na tamtejszą kuchnię mieli również wyznawcy innych religii: islamu, hinduizmu czy buddyzmu oraz narodowości: głównie Brytyjczycy. Wśród przypraw królują kardamon, chilli, imbrir, liście curry oraz szafran i mango w proszku. Najpopularniejszymi i jednocześnie najsmaczniejszymi potrawami są m.in. pierożki samosy z warzywami, biryani, kurczak tandoori i wspomniany już kurczak tikka masala.

Zobacz jak Hassan Haji przyrządzi omletdla Madame Mallory już 8 sierpnia.

 

PODRÓŻ NA STO STÓP (The Hundred-Foot Journey)

PREMIERA: 8 SIERPNIA 2014

 
Reżyseria: Lasse Hallström („Czekolada”, „Co gryzie Gilberta Grape’a“, „Wbrew regułom“)

Obsada:

    Helen Mirren („Królowa”, „Red”)
    Om Puri („Wojny domowe““)
    Manish Dayal („Uczeń czarnoksiężnika”)
    Charlotte Le Bon („Yves Saint Laurent“, „Dziewczyna z lilią”)

Gatunek: komedia obyczajowa

Produkcja: USA 2014

Dystrybucja w Polsce: Monolith Films

Ekranizacja bestsellerowej powieści wyprodukowana przez OPRAH WINFREY i STEVENA SPIELBERGA.

Dystyngowana Madame Malory (Helen Mirren) od lat kieruje cenioną restauracją w niewielkiej miejscowości na południu Francji. Sława jej potraw wykracza daleko poza lokalną społeczność. A przyznane lokalowi prestiżowe trzy gwiazdki w słynnym Przewodniku Michelina napawają dumą wszystkich mieszkańców. Pewnego dnia w miasteczku osiada rodzina emigrantów z Bombaju. Gdy przybysze otwierają skromny lokal vis a vis renomowanej restauracji, Madame Malory nie kryje oburzenia wobec ich kulinarnego nieokrzesania. Unoszące się w powietrzu zmysłowe nuty curry, kardamonu i kminu sprawiają jednak, że nowa knajpka zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Czy uwodzicielskie smaki Orientu przekonają do życzliwych Hindusów również kuchenną arystokratkę?

Sprawią, że Twoje życie nabierze smaku.