Podobno nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. Najlepiej oczywiście połączyć ją z udanym wypoczynkiem, pokusa staje się nie do odparcia. Specjalnie dla wszystkich miłośników podróży ze smakiem, klub travelowy Travelist.pl stworzył subiektywną listę najlepszych hotelowych restauracji w naszym kraju.

Venti-tre, Regent Warsaw Hotel*****
Z jednej strony prestiżowa lokalizacja w sąsiedztwie Łazienek Królewskich oraz nowoczesny, wielkomiejski wystrój łączący w sobie drewno, cegłę i szkło. Z drugiej – otwarta kuchnia, w której doświadczeni kucharze na oczach gości przyrządzają tradycyjne specjały kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Takie połączenie pozornie różnych światów to kulinarny strzał w dziesiątkę. Nic dziwnego, że restauracja Venti-tre znalazła się w ścisłej czołówce ostatniej edycji plebiscytu Poland 100 Best Restaurants, z nagrodą trzech widelców (Grand Award).

Refektarz, Hotel Zamek Ryn****
Zlokalizowana w najstarszym skrzydle XIV-wiecznego zamku restauracja z powodzeniem kontynuuje wielowiekowe tradycje rycerskiej sztuki kulinarnej. W zabytkowym lokalu, który od kilku lat z rzędu lokuje się w czołówce listy 100 najlepszych polskich restauracji (w 2014 r. trzy widelce), króluje tradycyjna kuchnia w oryginalnej, wykwintnej oprawie. O klasie tego miejsca najlepiej świadczy fakt, że często odbywają się tu prestiżowe imprezy i konkursy kulinarne, jak choćby L’art de la Cuisine Martell 2015.

Cafe Oranżeria, Hotel Kossak****
Mówi się, że to najlepszy taras w Krakowie. Widać stąd jak na dłoni pobliskie Wzgórze Wawelskie, Bulwary Wiślane i strzeliste wieże kościołów Starego Miasta. Szef kuchni Robert Joachmiak-Szpinda sam o sobie mówi, że uwielbia profanować klasyczne wzorce kulinarne. Rezultat to autorska kuchnia fusion, która zaskakuje, prowokuje, ale i zachwyca. Wśród popisowych dań mistrza znajdziemy m.in. jagody goji w rukoli podane z pieczonym serem kozim, pikantnym musem z mango i świeżą truskawką albo consomme z gołębia francuskiego z pierożkami z gołębim mięsem w aromacie rozmarynu i wędzonego jałowca.

Restauracja Pałacowa, Hotel Anders****
Ukryty wśród mazurskiej przyrody Hotel Anders**** w Starych Jabłonkach kryje restaurację, w której skosztować można klasycznych dań kuchni polskiej i europejskiej w nowoczesnej odsłonie autorstwa Dariusza Strucińskiego. Szczególne miejsce w menu zajmują tutaj ryby, a popisowym daniem szefa kuchni jest łosoś podwędzany na jabłoni, podany z risotto z pęczaku z gruszką, pieczoną cukinią oraz sosem z kiszonych ogórków. Ponadto w sezonie nie lada atrakcję stanowi organizowana przez Strucińskiego Restauracja Mistrzów, w ramach której dla gości gotują takie sławy, jak choćby Karol Okrasa, Kurt Scheller, Jarosław Uściński czy Grzegorz Labuda.

T-Bone, Grand Hotel Tiffi*****
George W. Bush, Aleksander Kwaśniewski, a nawet finalistki konkursu Miss World – to tylko część znanych osób, dla których gotował Grzegorz Labuda, szef kuchni w nowoczesnym 5-gwiazdkowym hotelu należącym do popularnej marki ze świata mody. Czym w praktyce jest jego kuchnia, możemy przekonać się w jasnej, przestronnej restauracji T-Bone, której dodatkowym atutem jest wspaniały widok na pobliskie jezioro. W takim otoczeniu i takich rękach żadne sztuczne polepszacze smaku zwyczajnie nie są potrzebne.

Sfera, Copernicus Toruń Hotel****
Wbrew pozorom toruńskie menu nie składa się wyłącznie z pierników. A najlepszym dowodem będą potrawy wyczarowane w tej designerskiej restauracji przez Sebastiana Krauzowicza – mistrza niebanalnych połączeń smakowych i wytrwałego poszukiwacza nowych kompozycji kulinarnych, który ma na swoim koncie m.in. brązowe medale Kulinarnego Pucharu Świata 2010 w Luksemburgu oraz Olimpiady Kulinarnej 2008 w Erfurcie. Masło z rukoli i zielonego pieprzu podane na bloku soli do wędlin własnej roboty? Siekana wołowina lekko podwędzana z galaretką z kiszonych ogórków, żółtkiem gotowanym w 61 stopniach i kremem musztardowym? A może lody marchewkowe z pianą z kwaśnych jabłek i oliwą z pestek dyni? To zaledwie pierwsze z brzegu przykłady kreatywności młodego szefa kuchni.

New Island Pub, Hotel Mikołajki*****
New Island Pub to ekskluzywna restauracja a’la carte, doceniona również przez jury plebiscytu Poland 100 Best Restaurants. Ów pub w nazwie to aluzja do wystroju – klimatycznego, nieco staroświeckiego, w bardzo angielskim stylu. Z obowiązkową kratą, ciężkimi drewnianymi meblami i pikowanymi kanapami ze szlachetnej skóry. Jeśli dodamy do tego unikalną lokalizację na Ptasiej Wyspie na środku Jeziora Mikołajskiego oraz piękne widoki na wodę, wizyta w tym miejscu na długo zapisze się w pamięci. Natomiast autorska kuchnia brązowego medalisty Kulinarnego Pucharu Świata Tomasza Milewskiego nie pozwoli nam zapomnieć, po co tu jesteśmy – w menu spotykają się ze sobą nowoczesne koncepcje kulinarne i regionalne smaki Mazur.

SIMPLE, Hotel Blue Diamond Active SPA****
Podobno żadna inna odmiana wołowiny nie ma takich wartości smakowych jak Galloway, a brak zewnętrznej warstwy tłuszczu sprawia, że idealnie nadaje się również dla tych, którzy szczególnie dbają o linię. Nigdzie indziej w regionie nie można skosztować tego rodzaju mięsa. Niebanalne pomysły i oryginalny styl królują tu w kuchni, a wizualna prezentacja autorskich potraw jest równie ważna, co ich smak. W menu – obok popisowych dań z wołowiny Galloway – znajdziemy też m.in. kaczkę pieczoną z rodzynkami i puree z czerwonej kapusty czy zupę z dzikiego ptactwa. Liczne sukcesy szefa kuchni, który zwyciężył m.in. w prestiżowym konkursie Primerba Cup i gotował dla samej księżniczki Tajlandii, to najlepsza gwarancja jakości tych smakołyków.

Space Odyssey, Odyssey ClubHotel Wellness & SPA*****
„Panie Tomaszu – brawo. Brawo. Dba pan o tę kuchnię z zacięciem godnym gospodarza” – komplementowała tutejszego szefa kuchni na łamach „Newsweeka” Magda Gessler. Choć twórca tych przysmaków, Tomasz Pawlusek, kucharskie szlify zbierał we Francji, specjalizuje się w nowoczesnym, nieszablonowym spojrzeniu na tradycyjne receptury kuchni staropolskiej. Choć w menu coś dla siebie znajdą również amatorzy smaków z innych części świata – nie brak tam m.in. hiszpańskich owoców morza, włoskich makaronów czy orientalnych inspiracji na ostro. Nie bez znaczenia jest  wystrój restauracji, na który składają się podświetlone niebieskim światłem pustynne noliny, galaktyczne motywy oraz ogromny taras z widokiem na okolicę.

Port 110, Hotel Port 110***
Nowocześnie i na czasie, ale zarazem przytulnie i bez zadęcia. Taras restauracyjny mieści się na wychodzącym w jezioro pomoście. Taka jest właśnie restauracja w hotelu Port 110, która już kilka miesięcy po otwarciu trafiła na listę 100 najlepszych w Polsce. Młody, ale już bardzo doświadczony szef kuchni Błażej Więczkowski (wcześniej gotował m.in. w 5-gwiazdkowym hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich) stawia zdecydowanie na propozycje sezonowe. Raz trafimy więc na świeże mule, kiedy indziej na festiwal burgerów albo tradycyjne pierogi z najróżniejszymi nadzieniami. Zawsze jednak coś dla siebie znajdą amatorzy ryb oraz kuchni włoskiej. Popisowym daniem szefa jest sandacz pieczony w całości w skorupie solnej, ale równie dumny jest z przyrządzanych od zera na miejscu sosów oraz innych pozornie drobnych dodatków.

Materiał przygotowany przez klub travelowy www.travelist.pl

 

O TRAVELIST.PL:
Travelist.pl to pierwszy w Polsce klub travelowy, skupiający najlepsze oferty turystyczne z Polski oraz sąsiadujących krajów. Klubowicze mogą wybierać spośród wyselekcjonowanych obiektów noclegowych o sprawdzonej jakości, z gwarancją najniższej na rynku ceny. Łatwa i bezpieczna platforma rezerwacyjna umożliwia szybką rezerwację on-line w zaledwie 2 minuty. Dziennie za pośrednictwem serwisu promowanych jest blisko 400 ofert wypoczynkowych. Od 2014 roku Travelist.pl jest częścią międzynarodowej Grupy Secret Escapes – jednego z największych na świecie klubów travelowych.

Więcej na www.travelist.pl