Joy Yella Hoyer (31): Pochodzi z Dortmundu, rozpoczęła staż zawodowy w a&o w 2013 r., a od miesiąca jest głównym
specjalistą ds. Higieny w berlińskiej grupie budżetowej – odpowiada za 39 hosteli w 23 miastach w całej Europie Joy Yella Hoyer, Berlin: „Wyjście naprzeciw oczekiwaniom jest bardzo ważne dla naszych gości”. Od
sierpnia 31-latka jest głównym specjalistą ds. Higieny w a&o i tym samym odpowiada za 39 hosteli w
całej Europie, a także za całą koncepcję higieny, która od czasów pandemii „stanowi nowe
wyzwanie”. „Goście chcą widzieć nasze działania, chcą wiedzieć, że coś robimy”.
Znaczniki odległości, dozowniki ze środkami dezynfekującymi, ciągłe sprawdzanie i czyszczenie miejsc
publicznych, to tylko część starań w a&o. „Jesteśmy widoczni” – mówi „Chodzę po hostelu z moim
zespołem, rozmawiamy z gośćmi. To się dobrze sprawdza”. W codziennej pracy Joy Yella Hoyer
wspierają także menadżerowie poszczególnych obiektów, którzy również posiadają certyfikaty w
zakresie higieny i dezynfekcji.

Wykwalifikowana profesjonalistka w zakresie higieny
Ścieżka zawodowa Joy Yella Hoyer w a&o rozpoczęła się w 2013 roku. Początkowo zatrudniona
jako praktykantka w dziale służby pięter, następnie uzyskała licencję trenera, a od 2018 roku jest
certyfikowaną specjalistką dezynfekcji, a od tego roku także dezynsekcji. Dla niej codzienna
praktyka zawsze stanowi największe wyzwanie. „Sama koncepcja jest jedynie początkiem, całość
natomiast zależy od konsekwentnej realizacji oraz ciągłej adaptacji i rozwoju” – podkreśla
ekspertka. Celem „jest wdrożenie koncepcji HACCP, która może być realizowana długofalowo” –
twierdzi.
Koncepcja higieny a&o obejmuje 20 stron
„Ekstremalne” przejście ze śniadania w formie bufetu na śniadanie serwowane na talerzu,
„rygorystyczne” wprowadzenie codziennej, bezkontaktowej dezynfekcji pomieszczeń oraz częste
czyszczenie miejsc publicznych, częściowa rezygnacja z mebli oraz wprowadzenie znaczników
odległości na podłodze, stołach i krzesłach to tylko część zmian, które wdrożyła sieć a&o.
„Wszędzie tam, gdzie widoczne są te znaczniki, działa to bardzo dobrze” – mówi ekspertka- „w salach
konferencyjnych, w restauracji, recepcji i w holu głównym od samego początku to się dobrze
sprawdziło”. Trudniej jest jednak na korytarzach i w windach – dlatego od teraz w Niemczech, Austrii,
na Węgrzech, w Czechach, Włoszech i Polsce maski są obowiązkowe we wszystkich miejscach
publicznych w a&o.

Bufet śniadaniowy na nowo otwarty
„Wraz z upływem czasu z pewnością przyzwyczaimy się do pewnych rzeczy”, ocenia Joy Yella Hoyer, w
kontekście środków i wdrożeń będących efektem pandemii. Jest przekonana, że „podanie sobie dłoni
na przywitanie”, nie będzie już uznawane za oczywisty gest w kulturze zachodniej. Ludzie nadal będą
zachowywać dystans, nawet w przyszłości. Do hosteli a&o powraca jednak element „starej
rzeczywistości”: Wraz z początkiem września do sieci wracają bufety śniadaniowe.