Linie Emirates zapraszają klientów do przeżywania świątecznego nastroju przez cały grudzień, oferując tradycyjne przysmaki i świąteczne potrawy w międzynarodowych poczekalniach oraz na pokładach samolotów. Emirates z serdeczną gościnnością uczczą najwspanialszy okres w roku wraz z ponad milionem swoich klientów podróżujących w grudniu.
Tradycyjne przysmaki w Emirates Lounges
W poczekalniach klasy pierwszej i biznes w Dubaju będą serwowane ulubione dania klientów, takie jak: tradycyjny pieczony indyk z sosem żurawinowym, glazurowane kasztany, warzywa korzeniowe, brukselka i młode ziemniaki. Dopełnieniem świątecznej uczty będzie Moët & Chandon Grand Vintage 2013 i 2015 oraz znakomite koktajle. W salonach klasy pierwszej do dyspozycji gości będą zimowe desery, od tradycyjnej stollen czyli niemieckiej strucli bożonarodzeniowej, przez przepyszne ciastka mince pie z sosem waniliowym czy sernik z czerwonej porzeczki, po rozpływające się w ustach cynamonowe ptysie profiteroles i pikantne piernikowe ciasto czekoladowe.
W poczekalniach klasy biznes świąteczna kolacja będzie również serwowana wraz z kuszącymi deserami, takimi jak: tarta wiśniowo-pistacjowa, świąteczne ciasto owocowe, czekoladowa rolada jule log i limonkowe makaroniki z miętowym ganache. Goście będą mogli także skosztować Moët Ice Impérial Brut i Moët Ice Impérial Rosé, a także piernikową latte lub miętową gorącą czekoladę.
W salonikach Emirates na całym świecie pojawią się świąteczne potrawy, od zupy bisque z homara i pieczonej wołowiny rib-eye w San Francisco i Los Angeles, przez grillowanego łososia norweskiego z kremowym cytrusowym sosem velouté w Kapsztadzie, pieczoną kaczkę z czerwoną kapustą i karmelizowanymi jabłkami w Hamburgu, po ballotine z perliczki nadziewanej daktylami i sosem leśnym w Paryżu.
Świąteczna kuchnia w chmurach
W dniach 14-26 grudnia klienci we wszystkich klasach otrzymają świąteczną gorącą czekoladę z różnymi dodatkami: bezami, piankami marshmallows czy czekoladowymi granulkami Valrhona. W dniach 24-26 grudnia oferowane będą również specjalne prezenty: trufle z ciemnej czekolady w klasie ekonomicznej, pierniczki w klasie ekonomicznej premium i biznes oraz malinowe ciasto Paris-Brest w klasie pierwszej.
W klasie pierwszej, biznes i ekonomicznej premium świąteczna klasyka będzie widoczna dzięki ogromnej różnorodności potraw na różnych trasach. W ofercie znajdą się takie dania jak: gravlax z łososia z marynowanymi burakami i pomarańczą, marynowany śledź z sałatką z ziemniaków i jaj przepiórczych czy wędzony łosoś z majonezem krabowym i ikrą łososia. Dania główne obejmą: klasycznego indyka z sosem, farsz z kasztanów i boczku z indyka, truflowe zapiekanki ziemniaczane, karmelizowane kasztany i pieczoną brukselkę, a także nowe dania na wybranych trasach, takie jak: ziołowa golonka jagnięca z sosem, dynią piżmową i duszoną kapustą, kaczka confit skropiona żurawinowym jus lié z truflową zapiekanką ziemniaczaną i karmelizowanymi kasztanami, a także smażona dziczyzna nasączona masłem szałwiowym i sosem jeżynowym z zapiekanką ziemniaczaną i duszoną czerwoną kapustą z jabłkiem. Na klientów klasy pierwszej czekają również świąteczne, sezonowe desery, a także Święty Mikołaj ze świeżych truskawek i śmietany.
Dla klientów klasy ekonomicznej również przygotowano świąteczne danie główne składające się z pieczonego indyka, rolady z kasztanów i boczku oraz pieczonego pasternaku z klonem, a na deser – ciasto owocowe oblane sosem pomarańczowym oraz ciasto musowe z jednym z reniferów Świętego Mikołaja specjalnie dla dzieci.
W saloniku pokładowym A380 klienci odlatujący z Dubaju mogą zjeść m.in.: mince pie, stollen, panettone, świąteczne makaroniki, profiteroles imbirowe, ganache z ciemnej czekolady i financier żurawinowy, biscotti i cukierki canes. Dostępna będzie także świąteczna kanapka z indykiem, rostbefem, serem cheddar, sosem żurawinowym i sosem pomidorowym z chilli.