W miejscu, gdzie powstaje wiatr, wszystko co najlepsze łączy się harmonijnie, tworząc doskonałe dzieło – Von Roll zaprasza na trzecią edycję kulinarnego show.


W klimatycznej restauracji Von Roll na malowniczym stoku Chopoka (Jasna) miłośnicy sztuki kulinarnej będą mogli nasycić swoje zmysły wykwintnymi daniami w stylu fusion, łączącymi japoński minimalizm z tradycyjnymi elementami kuchni zachodniej. Ta, już trzecia edycja Culinary Weekend odbędzie się w ośrodku narciarskim Jasna w dniach 28–30 stycznia 2016 r. Amatorów tej wyrafinowanej kuchni zapraszają dwie restauracje – tradycyjna górska Von Roll oraz Fou Zoo, serwująca coraz popularniejszą na świecie kuchnią fusion. Von Roll znajduje się w Lukowej na wysokości 1670 metrów. Powstała z pierwotnej stacji początkowej kolejki linowej.

 

–Obie restauracje mogą pochwalić się wieloma nagrodami. Najcenniejsze z nich to prestiżowa Gurman Award 2015 przyznana Von Roll oraz tytuł Najlepszej Restauracji na Słowacji 2015, którym może się pochwalić Fou Zoo. Te wyróżnienia gwarantują doskonałą jakość dań harmonijnie łączących w sobie zapachy i światy egzotycznego Wschodu z tradycyjną europejską kuchnią – zapewnia Sylwia Artzova z Tatry Mountain Resorts.

 

Azjatycki powiew nad Tatrami

Fou Zoo w wolnym przekładzie oznacza „tam, gdzie powstaje wiatr“. To wyrafinowana kombinacja największych wspaniałości, które mogą zaoferować morze i ląd oraz Wschód i Zachód. Dyrygentem Culinary Weekend będzie Michal Konrád i jego zespół, którzy na to wydarzenie przyjadą specjalnie z Bratysławy. Michal Konrád poznał kulinarne tajniki podczas pracy w wielu prestiżowych restauracjach, m.in. Cocoon, Kyashii i Chino Latino w Londynie. Zdobył też wiele nagród, a w 2015 r. – I miejsce w kategorii Szef Kuchni Roku.

 

– W ostatnich latach jakość słowackiej kuchni bardzo się poprawiła i coraz więcej osób ceni w naszej restauracji kuchnię fusion. Odwiedzają nas gwiazdy, celebryci i ludzie, którzy chcą delektować się wyrafinowanym jedzeniem w dobrej atmosferze – opowiada Michal Konrád.

 

Podczas tegorocznej edycji Culinary Weekend będą serwowane takie potrawy jak: tatar z łososia, nowoczesne nigiri, polędwica wołowa czy jajo smoka.

 

– Event ten jest ciekawym pomysłem na niezwykłe wyeksponowanie azjatyckiego wiatru wiejącego nad graniami Tatr. To duża atrakcja nie tylko dla amatorów białego szaleństwa, którzy przyjechali do Jasnej na ferie zimowe, lecz również dla wszystkich turystów czy miłośników kulinarniów. Atmosferę tego wyjątkowego wieczoru dopełni pełen wrażeń wjazd ratrakiem śnieżnym – zapewnia Lukáš Egreši, szef kuchni Von Roll.

 

Wspaniałym uzupełnieniem  tej kulinarnej gry zmysłów będzie niezwykła atmosfera przy blasku kominka oraz klimatyczna muzyka na żywo.

W czasie pierwszej edycji Von Roll Culinary Weekend ustanowiono dwa słowackie rekordy „Otwieranie szampana metodą sabrage o największej pojemności – 9 litrów”, a dzięki położeniu restauracji Von Roll także „Sabrage w najwyżej położonym miejscu 1670 m n.p.m.”. Szampan otworzył Tomaš Vyšvader, posiadacz nagrody Sommeliera Roku, który szablą usunął główkę butelki szampana marki Bollinger o pojemności dziewięciu litrów.

Atrakcje w pełni

Dla osób lubiących niepowtarzalną atmosferę Rotunda na Chopoku proponuje magiczną kolację podczas pełni księżyca – 22 lutego i 23 marca 2016 r. Po zachodzie słońca gości wwiezie kolejka linowa aż na sam szczyt Chopoku. Z okien Rotundy będzie można cieszyć się rozległym widokiem na Tatry, Liptów i Horehronie i niezliczoną ilość gwiazdozbiorów na niebie.

 

– Sama uczta obejmuje aż pięć doskonałych dań, serwowanych w towarzystwie muzycznych rytmów. Po doznaniach kulinarnych można spędzić miłe chwile na tarasie restauracji, skąd rozpościerają się niezapomniane widoki na górskie szczyty – mówi Zuzana Fabianova odpowiedzialna za komunikację ośrodków TMR a.s.

 

Rotunda, czyli połączona górna stacja kolei linowej Funitel i zadaszona stacja kolei gondolowej Chopok Juh, oferuje 360-stopniowy, panoramiczny widok na wysokości 2004 m n.p.m. W przyszłości stanie się też miejscem odpoczynku – zostaną w niej urządzone apartamenty i pokoje turystyczne z samodzielną recepcją oraz zapleczem socjalnym.