Na to pytanie odpowiada Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. Gastronomii w Qubus Hotel, jednej z największych w Polsce sieci hotelarskich.

Kompleksowość usługi
To jeden z najważniejszych atutów zamawiania usługi cateringowej. Organizator imprezy nie musi się w takim przypadku martwić odpowiednią ilością sprzętu gastronomicznego. Nie musi weryfikować jakości  produktów, a z doświadczenia wiemy, że jest to najważniejszy element dobrze sporządzonych potraw. W obiektach, które świadczą usługi cateringowe do  dyspozycji są profesjonalni doradcy gastronomiczni, którzy przygotują menu dostosowane do typu imprezy oraz ilości gości.
Profesjonalizm i perfekcja wykonania
Wysokiej jakości obiekty, które proponują usługę cateringową, posiadają wykwalifikowaną kadrę pracowników. Są to najczęściej kucharze z wieloletnim stażem oraz różnorodnym doświadczeniem kulinarnym. W Qubus Hotel przy kreowaniu i przygotowaniu menu cateringowego uczestniczą wyszkoleni, wielokrotnie nagradzani, najlepsi kucharze sieci. Młodzi pracownicy gastronomii mają np. możliwość korzystania z doświadczenia  mistrza świata w grillowaniu. Pomoc profesjonalnego kucharza jest niezbędna. Doradzi on jakie potrawy najlepiej sprawdzą się na przyjęciu, bankiecie czy weselu. Zamawiać można dania oparte zarówno na tradycyjnych polskich recepturach, jak też oryginalne propozycje z najróżniejszych zakątków świata.

Imprezy i eventy dla setek osób
Catering często jest niezbędny przy organizacji bardzo dużych imprez. Nie jest łatwo bowiem przygotować zróżnicowane menu dla setek osób. Duża impreza cateringowa zawsze jest wyzwaniem. Qubus Hotel posiada 18 – letnie doświadczenie w gastronomii i co roku przygotowuje kilkadziesiąt imprez cateringowych.  

Dobre rozwiązanie dla firm
Zamawianie usług cateringowych przestało być już domeną dużych firm, które z tej opcji korzystają przy organizacji wielkich eventów. Coraz częściej tego typu usługę gastronomiczną zamawiają także małe i  średnie firmy. Przedsiębiorstwa najczęściej korzystają z cateringów podczas Świąt Bożego Narodzenia, organizując w firmach spotkania wigilijne dla pracowników lub przy okazji ważnych firmowych rocznic. Zdarza się też, że firmy zamawiają w formie cateringu także codzienne lunche dla swoich pracowników.
Udogodnienie dla osób prywatnych:
W wielu przypadkach wygodniejsze dla gości jest zorganizowanie np. komunii czy chrzcin w domu, a nie w restauracji. W związku z tym na rynku przyjęć okolicznościowych coraz popularniejsze staje się zamawianie usług cateringowych bezpośrednio do domów. Taka opcja jest równie korzystna  cenowo, a dzięki kompleksowej usłudze osoba organizująca taką imprezę oszczędza sporo czasu i stresu. Podobnie jest z weselami, szczególnie tymi, które odbywają się np. na świeżym powietrzu.