W związku ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat nieodwracalnej degradacji środowiska naturalnego i alarmom ekologów, coraz więcej hoteli decyduje się na prowadzenie działalności w sposób bezpieczny i nieinwazyjny dla otoczenia.

Hotele, które podjęły decyzję o takiej formie działalności wprowadzają wykorzystywanie nowoczesnych metod i urządzeń, mających na celu polepszenie sytuacji ekologicznej w otoczeniu.
Hotele deklarujące swoją działalność jako przyjazną dla środowiska wprowadziły takie działania, jak segregacja śmieci oraz odpadów niebezpiecznych dla środowiska, oszczędzanie energii elektrycznej i grzewczej, ekonomiczne zarządzanie zasobami wodnymi i stosowanie detergentów przyjaznych środowisku. Innym ciekawym aspektem ekologicznej działalności hoteli jest tzw. Green Wash, czyli zachęcanie gości do powtórnego korzystania z pościeli i ręczników. Restauracje hotelowe oferują napoje podawane w szklanych, zwrotnych butelkach, a łazienki wypełniane są kosmetykami produkowanymi na bazie naturalnych składników w pojemnikach ulegających łatwej i szybkiej biodegradacji.
– Goście przyjeżdżając do nas bardzo często pytają o nasz stosunek do środowiska. Nasze działania są całkowicie neutralne dla otoczenia – mówi Eugeniusz Zieliński, właściciel Z-Hotel Business & Spa w Otwocku. – W najbliższym czasie planujemy rozbudowę obiektu hotelowego. Cała inwestycja zaplanowana jest jako ekologiczne przedsięwzięcie, polegające na zastosowaniu nieszkodliwych dla środowiska materiałów oraz pomp ciepła, dzięki którym będzie możliwe wykorzystanie energii płynącej z ziemi. Wierzymy, że w taki sposób przyczynimy się do zmniejszenia emisji spalin i zanieczyszczania środowiska naturalnego.
Pytania o stosunek hoteli do środowiska stają się coraz częstszym zjawiskiem, bowiem przestały liczyć się wyłącznie lokalizacja i udogodnienia oferowane przez hotele. Atrakcyjność hotelu ma coraz mniejsze znaczenie, jeżeli nie spełnia podstawowych wymogów związanych z dbałością o środowisko naturalne. Aspekt ekologiczny w ostatnim czasie okazuje się bardzo często decydującym czynnikiem o wyborze hotelu przez gości, dlatego warto zwrócić uwagę w swojej działalności hotelarskiej na to, czy nie jest ona w szkodliwa dla otoczenia. Jest to główny powód, dla którego grono hoteli ekologicznych z roku na rok jest coraz większe.
– Jestem przekonany, że wprowadzenie ekologicznych aspektów w działalności hotelarskiej może ograniczyć degradację środowiska naturalnego. Żyjąc w dobie stale wzrastającego zanieczyszczenia ekosystemu warto zastanowić się, co jeszcze dobrego możemy zrobić dla otaczającej nas natury – dodaje Eugeniusz Zieliński.