Kreowanie właściwego otoczenia świetlnego w szeroko rozumianej branży HoReCa ma kluczowe znaczenie dla komercyjnego sukcesu danego lokalu. Odpowiednio dobrane oświetlenie może bowiem nie tylko nadawać wnętrzom unikalnego charakteru, ale też wywoływać u gości określony nastrój, a nawet wpływać na postrzeganie smaku serwowanych dań.

Narzędzie kreacji

Oświetlenie wnętrz komercyjnych, takich jak restauracje, bary i kawiarnie jest jedną z najważniejszych kwestii aranżacyjnych. Oświetlenie to nie tylko niezbędny element funkcjonalny, ale także potężne narzędzie do kreowania sprzyjającej atmosfery, która wpływa na postrzeganie przestrzeni przez gości.

Można powiedzieć, że światłem „malujemy”, tworząc niepowtarzalny klimat wnętrza – mówi Dominik Górski, właściciel pracowni Gorscy Architekci. Przy jego pomocy możemy podkreślić jakiś element czy część pomieszczenia lub też sprawić, że będzie on zupełnie niewidoczny. Do dyspozycji mamy zarówno światło naturalne, wpadające przez okna i świetliki, jak i sztuczne – w postaci szerokiej gamy lamp o zróżnicowanym kształcie, świecących w różnych odcieniach bieli lub w kolorach. Na etapie projektowania do sprawdzenia efektów wykorzystywane są wizualizacje, animacje oraz modele 3D precyzyjnie i wiernie obliczające niezbędne natężenie oświetlenia.

Czytaj dalej na: https://silesion.pl/gdy-chcesz-zaprezentowac-restauracje-w-dobrym-swietle/