Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerami wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz kolejny na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej. Wydarzenie odbędzie się w dniach 22-23 maja 2025 r. i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej.
Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej. Wymiernym rezultatem praktycznym wydarzenia będzie upowszechnianie i promocja kultury ludowej i tradycyjnej poprzez edukację regionalną w celu podnoszenia świadomości regionalnej oraz zachowania ciągłości tradycyjnej kultury;
Organizatorzy konferencji zakładają, iż kolejna edycja konferencji poświęconej turystyce kulinarnej przyczyni się do popularyzacja unikalnych i żywych elementów kultur tradycyjnych poprzez tworzenie atrakcyjnych form upowszechniania przejawów kultur tradycyjnych oraz wiedzy na temat niematerialnego dziedzictwa kulinarnego;
Wydarzenie będzie okazją do wymiany doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących polskiej żywności w kontekście jej miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną w myśl idei od pola do stołu. Będziemy świadkami prezentacji dobrych praktyk w wykorzystaniu turystyki kulinarnej do promocji polskiej żywności regionalnej i lokalnej oraz dziedzictwa kulturowego.
Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty znajdą się czołowi eksperci i praktycy wdrażający dobre praktyki w działalność branżową
Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym a poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:
2024r – Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego
2023 r – Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju
2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.
Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:
- przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
- gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
- nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.
Serdecznie zapraszamy do udziału
dr inż. Piotr Dominik