Zapraszamy do wybrania się z nami w smakowitą kuchenno-kulinarną podróż po 11 wyselekcjonowanych zabytkach Małopolski. Tym razem zaspokoimy głód wiedzy uczestników na temat sztuki kulinarnej i związanych z nią zwyczajów, odkryjemy tajemnice sprzętów kuchennych oraz nieznane historie pomieszczeń. Poszukamy ciekawych opowieści o kuchni i z kuchnią w tle. A czasem po prostu wejdziemy do zabytków kuchennym wejściem, dostępnym tylko dla wybranych

 

Gwarantujemy niesamowite doznania kulturalne i kulinarne podczas autorskich oprowadzań, tematycznych spacerów, warsztatów i pokazów kulinarnych. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych i okazji do spróbowania lokalnych przysmaków podczas kiermaszów.

 

Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to jedyne w swoim rodzaju coroczne święto zabytków, prezentujące bogactwo kulturowe regionu. W czasie dwóch weekendów bezpłatnie udostępniamy kilkanaście tematycznie dobranych zabytków, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, o których opowiadają ich gospodarze i pełni pasji przewodnicy. 

 

Tegoroczne zabytki:

 

20–21 maja

 

  • Samotnia artystów – dawna pracownia ceramiczna Heleny i Romana Husarskich w Krakowie
  • Centrum Administracyjne kombinatu w Nowej Hucie
  • Dwór Feillów w Woli Zręczyckiej
  • Zamek w Wiśniczu
  • Zabudowa Bochni
  • Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie
  • Kościół i klasztor Braci Kapucynów w Krakowie
  • Muzeum Narodowe w Krakowie – Gmach Główny
  • Wieś Frydman na Spiszu
  • Architektura uzdrowiskowa Szczawnicy
  • Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya w Szlachtowej

 

27-28 maja

 

Podczas Dni Dziedzictwa będziemy rozdawać specjalnie przygotowaną publikację autorstwa Wojciecha Nowickiego – pisarza, dziennikarza i krytyka kulinarnego. Nie zabraknie też słodkich niespodzianek dla najmłodszych.

 

Udział we wszystkie wydarzeniach jest bezpłatny; w niektórych przypadkach wymagana jest rezerwacja miejsc.

Więcej informacji na stronie: dnidziedzictwa.pl.