Pierwsze zapachy lata na talerzu można poczuć już dzisiaj. W restauracjach Qubus Hotel pojawiła się wiosenna edycja Menu Konesera. Wykwintnych dań będzie można spróbować aż do połowy października

 

– Nowe menu to nie tylko wiosenne, orzeźwiające potrawy, ale także odważne łączenie kuchni z różnych stron świata zgodnie z zasadami slow food. Na uwagę gości z pewnością zasługuje kompozycja takich smaków jak mleka kokosowego z czerwonym curry, halibuta z ravioli czy jagnięciny z puree malinowym. Każde z 6 dań karty to prawdziwy koncert dla zmysłów – poleca Mariusz Tkaczyk, Specjalista ds. Gastronomii w sieci Qubus Hotel.

 

Kulinarna wirtuozeria

 

Ekskluzywną ucztę można rozpocząć od delikatnego kremu z młodego kalafiora z puree cytrynowym, którego uzupełnieniem jest pieczony łosoś oraz oliwa bazyliowa tłoczona na zimno. Restauracje Qubus Hotel wprowadzają także do swojej karty aromatyczne i grillowane w wysokiej temperaturze krewetki tygrysie. To największy przedstawiciel swojego gatunku, dorastający nawet do 30 cm. Dzięki takim dodatkom jak mleko kokosowe, czerwona pasta curry i ananas, danie zyskuje orientalną nutę.

 

Podniebienie smakoszy wołowiny zachwyci delikatny, pieczony rostbef w towarzystwie sałatki z młodej kapusty i ziemniaków. Wykwintny smak gwarantuje jeden z najlepszych gatunków wołowiny – rostbef urugwajski. Wyjątkowym daniem jest również halibut z pierożkiem ravioli przygotowywanym na miejscu z serem Ricotta, suszonymi pomidorami i żółtkiem, podany na zielonej sałatce.

 

Polskie nuty

 

W Menu Konesera nie zabrakło także rodzimych akcentów. Jednym z nich jest biodrówka jagnięca podana z pęczakiem i bobem. Niepowtarzalnego smaku nadaje mięsu gotowanie metodą sous vide przez 8 godzin w 74 stopniach.  

        

Na deser szefowie kuchni proponują połączenie kuchni polskiej i włoskiej – mus przygotowany z sera Mascarpone, białego twarogu i puree z marakui oraz bukiet owoców wraz z karmelowym chipsem z orzechami, owocami goi i świeżą miętą.

 

Unikalne wina

 

W doborze win do Menu Konesera szefowie kuchni pozostali wierni metodzie foodpairingu, czyli odpowiedniego łączenia smaków. Po raz trzeci do karty weszły wina z winnicy Turnau z Baniewic, prowadzonej między innymi przez słynnego Grzegorza Turnaua.

 

– W poprzednich latach wina te zbierały bardzo dobre recenzje od naszych gości. Tym razem zdecydowaliśmy się na klasykę i wybraliśmy wina wytrawne. Białe Chardonnay jest lekkie, ale jednocześnie wyraźne dzięki balansowi owoców z beczkowym posmakiem. Proponujemy wypróbować je z krewetkami lub halibutem – mówi Agnieszka Witczak, Specjalista ds. Restauracji w sieci Qubus Hotel. – Czerwone Cabernet idealnie skomponuje się na przykład z pieczonym rostbefem. Lekko dymny aromat na początku rozwija posmak jeżyn i zielonej papryki, a także pikantność chili i pieprzu – dodaje Pani Agnieszka.