Od połowy czerwca w sieci Qubus Hotel wprowadzone zostało nowe menu barbecue, które jest połączeniem wysokiej jakości soczystych mięs oraz aromatycznych, grillowanych warzyw. Potrawy dostępne są w czterech restauracjach w: Krakowie, Łodzi, Głogowie i Gdańsku

– Komponując menu barbecue staraliśmy się zaproponować Gościom przede wszystkim niezwykłe doświadczenia smakowe. Odwiedzającym nasze restauracje oferujemy smaki szlachetnych mięs w towarzystwie grillowanych warzyw czy w akompaniamencie charakterystycznych przypraw np. kolendry, gorczycy, czosnku niedźwiedziego. Wszystkie dania są przygotowywane z najwyższej jakości, świeżych składników. To daje Gościom gwarancję, że podawane przez nas potrawy na grillu są zawsze zdrowe, aromatyczne i oryginalne – mówi Mariusz Tkaczyk, Specjalista ds. Gastronomii w sieci Qubus Hotel.

 

Wielki grillowy ruszt

 

Niektóre restauracje Qubus Hotel pomieszczą nawet do 120 Gości. Na taką ilość smakoszy oryginalnych dań trzeba się odpowiednio przygotować. Dlatego w sieci mięsa i dodatki grilluje się i wędzi na specjalnych dużych rusztach i grillo-wędzarniach.

 

– W sieci nazywamy to lokomotywą. Natomiast jest to profesjonalny piec do grillowania i wędzenia. Jest on dedykowany miejscom lub imprezom z dużą ilością Gości. Dzięki temu rozwiązaniu za jednym razem możemy przygotować wiele dań. Do grillowania i wędzenia używamy naturalnego drewna, okorowanej olchy czerwonej – mówi Mariusz Tkaczyk.

 

Co wrzucić na „ogień”?

 

Kucharze Qubus Hotel szkoleni przez wicemistrza świata w grillowaniu – Mariusza Tkaczyka postawili na soczyste mięsa. Każdy z 4 hoteli przygotował własną, unikalną propozycję barbecue. W Krakowie skosztować można wyrazistych w smaku steków m.in. z karkówki, wołowiny czy kapitalnego t-bone’a. Qubus Hotel Gdańsk proponuje delikatne, lekkie sałaty z wędzonym na miejscu halibutem lub z grillowanym kurczakiem. Z kolei Qubus Hotel Głogów proponuje dania z grilla z orzeźwiającymi dodatkami np. grillowanego łososia podaje się tam na salsie ze świeżego ogórka i kolendry, a comber jagnięcy serwowany jest na tabbouleh z kaszy kuskus i granatu w towarzystwie miętowego dipu. W Qubus Hotel Łódź szef kuchni zachwala pyszne żeberka wieprzowe pieczone w marynacie BBQ, podane z puree z ziemniaków z dodatkiem masła i delikatnego twarożku oraz grillowaną łopatkę wieprzową tzw. rwaną wieprzowinę, podaną w ciabattcie z gorącą salsą warzywną. Różnorodność menu pozwala Gościom rozsmakować się w nieoczywistych propozycjach kulinarnych.

 

Skąd receptury?

 

Receptury dań w Qubus Hotel tworzą profesjonaliści. Sam Mariusz Tkaczyk – wicemistrz świata w grillowaniu kreuje kartę menu oraz szkoli pracowników gastronomii.

 

– Zazwyczaj delektujemy się mięsem z grilla zaraz po ściągnięciu z rusztu. Jednak najlepiej , aby po zdjęciu potraw z rusztu odczekać kilka minut (około 3 minut), by grillowane mięso i kiełbaski nabrały pełni smaku i aromatu – zdradza Mariusz Tkaczyk. – Oczywiście smaku potraw dopełnia stopień wysmażenia mięsa, a także odpowiednie marynaty – dodaje Pan Tkaczyk.

 

Deser z ognia? Tak!

 

W nowym menu BBQ Qubus Hotel Kraków nie tylko zachwyca sycącymi daniami z grilla, ale także… zaskakuje. Nawet desery przygotowywane są tam na grillu. Goście mogą spróbować soczystych brzoskwiń prosto z ognia, podawanych z serkiem mascarpone i syropem klonowym albo grillowanego tropikalnego ananasa z aromatem rumu i imbiru, podawanego z sorbetem malinowym.