Co to takiego Dibbelabbes? A czy słyszeliście kiedyś o Mehlknepp? Obie potrawy są pyszne! W wersji domowej pierwsza z nich to danie ziemniaczane z suszonym mięsem i szczypiorem a druga to kluski mączno-ziemniaczane z lubczykiem, tak bardzo popularne w jednym z najmniejszych krajów związkowych, Kraju Saary. „Sa(ar)voir vivre“ mówi się żartobliwie na styku trzech państw: Francji, Luksemburga i Niemiec

Saarlandzka kuchnia była swego czasu zupełnie zdominowana przez Dibbelabbes. W minionych dwóch stuleciach region ośmiokrotnie zmieniał przynależność państwową. Nacja, która sprawowała władzę administracyjną, wprowadzała także swoją kuchnię. Najlepsze specjały tych kuchni składają się na dzisiejszy ‚saarlandzki miks pyszności‘. W regionie działa wiele małych, ale warzących znakomite piwo, browarów oraz chętnie eksperymentujących winnic i winiarni. Czy to weekendy smakoszy z niecodziennym menu i wybornym winem, czy kulinarne toury, albo warsztaty przyprawiania potraw i wieczory dla miłośników wina: w Kraju Saary znajdzie się program na każdy gust i smak! Pod hasłem „Genuss / przysmak“ na oficjalnej stronie „Urlaub.Saarland / Urlop. Kraj Saary“ otwiera się róg obfitości z opcjami dla smakoszy. Życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!

Ucztowanie w Kraju Saary

niemiecki: https://www.urlaub.saarland/Reisethemen/Genuss-im-Saarland

niemiecki: https://www.saarschleifenland.de/Kulinarischer-Genuss

angielski: https://www.visitsaarland.co.uk/Themes/food-drink3

 

Być turystą w Saarbrücken

niemiecki: http://www.saarbruecken.de/tourismus

angielski: http://www.saarbruecken.de/en/tourism

 

Podróżując po Kraju Saary

niemiecki: https://www.urlaub.saarland/Reisefuehrer

niemiecki: https://www.saarland.de/reiseland.htm

angielski: https://www.visitsaarland.co.uk