Badania sugerują, że na terenie dzisiejszej Turcji 12,000 lat temu rozpoczęto wypiek chleba. Ten moment oznaczał w dziejach ludzkości ogromny przełom, który umożliwił osiedlanie się ludzi na danych terenach, a nie konieczność ciągłego przemieszczania się. Wtedy powstały też pierwsze narzędzia. Do tych wydarzeń sprzed tysięcy lat wracają tureckie linie lotnicze.
Około 12 000 lat temu, u zarania ludzkiej cywilizacji, na terenie znanym dziś jako Żyzny Półksiężyc, zasiano pierwsze nasiona. Na równinach położonych między żyznymi zboczami i dolinami Taş Tepeler, które stały się niemymi świadkami historii, pierwsze społeczności zaczęły odkrywać urodzaj, jaki może dać ziemia. Tak powstało rolnictwo.
Ponieważ przetwarzanie pszenicy w chleb jest jedną z najważniejszych innowacji ostatnich 12 000 lat, Turkish Airlines zdecydowało się w specjalny sposób celebrować te wydarzenia. Na pokładach tureckiego przewoźnika, pasażerowie klasy biznes, otrzymują do posiłków specjalnie zapakowany i opisany chleb, który ma symbolizować powrót do tych zamierzchłych czasów. Prosty kawałek pieczywa, zapakowany w szarą torebkę pokazuje jak (nie)zwykłym produktem jest chleb.
Gdy 11 700 lat temu zakończyła się ostatnia epoka lodowcowa, klimat w tym rejonie Anatolii uległ poprawie, co przyczyniło się do powstania żyznej gleby. Ludzie, którzy pierwotnie żyli jako myśliwi-zbieracze, zaczęli próbować konsumować i przetwarzać dziką pszenicę, jęczmień, soczewicę i groch. Odkrycie to zapoczątkowało odejście od koczowniczego trybu życia, polegającego na ciągłym przemieszczaniu się w poszukiwaniu pożywienia, na rzecz stylu życia przywiązanego do ziemi.
Pionierzy wczesnego rolnictwa opracowali prymitywne narzędzia, takie jak moździerze, kamienie żarnowe i inny kamienne narzędzia, które umożliwiały im mielenie i kruszenie ziaren do postaci lepiej nadającej się do spożycia. Z biegiem czasu pierwsi rolnicy zaczęli eksperymentować z sadzeniem nasion, obserwować cykle wzrostu tych roślin i udoskonalać swoje techniki. Pszenica, jęczmień i inne dzikie gatunki będące dziś podstawowymi produktami żywnościowymi zostały wyselekcjonowane i stopniowo „udomowione”. Te wczesne społeczności rolnicze stworzyły podwaliny pod złożone systemy społeczne, ekonomiczne i polityczne, tworząc początki przyszłych cywilizacji. Te wydarzenia potwierdzają stanowiska archeologiczne w takich miejscach jak Karahan Tepe i Göbeklitepe.
Turkish Airlines uznało, że przybliżenie światu wspólnego dziedzictwa tych ziem, które stanowią punkt spotkania różnych narodów jest ważnym zadaniem dla linii lotniczej. Podając w przestworzach najstarszy chleb świata, wypiekany z pszenicy uprawianej na żyznych ziemiach Anatolii, oferują pasażerom kulinarną podróż sięgającą 12 000 lat wstecz.
Rok 2024 to rok kolejnych wyróżnień dla linii Turkish Airlines. Przewoźnik został wybrany najlepszą linią lotniczą w Europie oraz przewoźnikiem, który zapewnia najlepszy catering w klasie biznes na świecie. Tureckie linie lotnicze sponsorują także wykopaliska Taş Tepeler.