W wyjątkowy sobotni wieczór, który pozostanie w pamięci na długo, także dzięki niezapomnianemu występowi skrzypka Vadima Brodsky’ego oraz gitarzysty Macieja Pysza, 28 września w krakowskim Zamku Królewskim na Wawelu odbyła się II edycja Italian Ambassador Awards (IAW). To wydarzenie, które stało się prawdziwym świętem kontent kreatorów promujących Włochy, zostało zorganizowane przez Izabelę Krzanowską, dyrektor IAW Poland Edition.

W skład szacownego jury – oprócz Izabeli – weszli: Svetlana Trushnikowa, założycielka nagrody IAW, oraz German Carboni – szef Biura Spraw Ekonomiczno-Handlowych Ambasady Włoch w Polsce, Katarzyna Likus – Konsul Honorowy Włoch w Krakowie, Matteo Ogliari – dyrektor Instytutu Włoskiego w Krakowie, Sebastiano Giorgi – dyrektor dwujęzycznego magazynu italo-polskiego „Gazzetta Italia”, Anna Zając – właścicielka See Bloggers, bloga Fashionable, Mono Cafe & Bistro oraz Roselle, Cristina Catese – prezes Federacji Włoskich Kucharzy (oddział w Polsce), Emiliano Castagna – właściciel Socialkuchnia Sp. z o.o., Marcin Lewicki – redaktor naczelny Lounge Magazine, Jagoda Walczak – dyrektor generalna Wiadomości Turystycznych – Mice Poland, Antonio Maglietta – właściciel restauracji Sant’Antioco & Santa Caterina, Odoardo Spataro – właściciel KATANE Gelato Siciliano.

Zwycięzcą tegorocznej edycji został niezwykle utalentowany i zabawny Przemysław Cichowlas (@zakrecony_wloski), który zdobył tytuł laureata, a jego nagrody obejmowały: butelkę magnum Ferrari, voucher na trzy noce w Hotelu Signum Salina (podarowany przez Latre Luxury), box prezentowy od Fettine.pl oraz voucher na wyjątkowy press tour po Toskanii. Nagrodą specjalną IAW Gold uhonorowana została także Natalia Rosiak (italia-by-natalia.pl).

Wydarzenie odbyło się pod patronatem: Ambasady Włoch w Polsce, Izby Handlowej i Przemysłowej Włoch w Polsce, Federacji Włoskich Kucharzy (oddział w Polsce), Konsulatu Honorowego Włoch w Krakowie, Instytutu Włoskiego w Krakowie, Confindustria Polska oraz Kulturalnego Biznesu.

Z radością informujemy, że podczas wydarzenia zostały skierowane serdeczne pozdrowienia i słowa Ambasadora Włoch w Polsce, Luca Franchetti Pardo. Nagranie zostało puszczone w trakcie ceremonii, co było dla nas wszystkich ogromnym zaszczytem.  

Wieczór zakończył się wyjątkową apericeną, przygotowaną przez Federację Włoskich Kucharzy (oddział w Polsce), z udziałem najwybitniejszych szefów kuchni, w tym: Cristiny Catese, Maicola Guazziniego, Alana Penone, Calogero Cascio, Fabio Pantano, Carlo Bognolo oraz ambasadora marki VERA Krzysztofa Żurka.

IAW cieszyło się ogromnym wsparciem ze strony licznych sponsorów, w tym czołowych firm włoskich i polskich działających w Polsce, takich jak: Latre Luxury, Stradom House Hotel, Hotel Pod Różą, Likus Hotele & Restaurant, Akademia Kulinarna, Ferrari Trento, Woda Primavera, Vespa Resto, Gastro Rental, Restauracja Santa Caterina i Sant’antioco, Fattorie del Duca, Agroip, BYKirin, Katane, Vera & Vera Mia, Fettine, Rocca Toscana Formaggi, a także wsparciem medialnym od Gazzetta Italia, Lounge, All Inclusive Magazine – Honorowego Ambasadora Isola d’Elba w Polsce, Wiadomości Turystyczne oraz Wasza Turystyka.

Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom i uczestnikom oraz dziękujemy za wspaniałe wspólne chwile.

 

Finaliści:

Italy Ambassador Awards
https://italyambassadorawards.com