Finnair zaprezentował nowe autorskie dania, które od 4 lutego będą podawane podczas lotów do Hongkongu w klasie biznes.


Inspirowany aktualnymi trendami fińskiej kultury oraz tradycyjną nordycką estetyką, Finnair stworzył nowe menu we współpracy z szefem kuchni Jaakko Sorsa z FINDS Restaurant & Bar w Hongkongu. Jest to pierwsze menu Finnaira skomponowane wspólnie z kucharzem z Azji, oraz pierwsze menu stworzone pod kątem lotów dalekodystansowych. FINDS Restaurant & Bar założona w 2004 jest jedyną nordycką restauracją w Hongkongu, a jej nazwa pochodzi od pierwszych liter nazw krajów Europy Północnej: Finlandii, Islandii, Norwegii, Danii i Szwecji.

Szef kuchni Jaakko Sorsa jest znany z tworzenia prostych i naturalnych smaków. Jego menu „Fińskie Tradycje” zostało stworzone na bazie cieszących się największym powodzeniem składników takich jak grzyby porcini, łosoś, pszenica, ziemniaki, marchewka oraz żółte buraki, a potrawy zostały przygotowane tradycyjnymi metodami takimi jak wędzenie, peklowanie i kwaszenie.

 

“Menu stworzone wspólnie z FINDS to kolejny etap naszej udanej współpracy z wiodącymi szefami kuchni. Chcemy zaczerpnąć z naszych kulinarnych tradycji i udostępnić klientom podróżującym na trasie do Hongkongu to co najlepsze w nordyckich smakach. Ponieważ większość naszych pasażerów korzystających z połączeń z Hongkongu docelowo podróżuje do około 70 europejskich miast z siatki połączeń Finnnaira, chcemy by mogli zakosztować smaków Finlandii na pokładzie samolotu,” mówi Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika.

 

Finnair zaczął serwować autorskie dania na pokładach swoich samolotów w 2013 roku. Od tamtego czasu, tworząc menu oferowane podczas dalekodystansowych lotów z Helsinek, linia regularnie współpracuje z szefami kuchni najlepszych fińskich restauracji.

Finnair oferuje wygodne połączenia z Warszawy, Gdańska i Krakowa do Hongkongu z przesiadką w Helsinkach, bilety w klasie biznes dostępne są od 8 350 złotych.