Co raz częściej maltańska wysepka Gozo nazywana jest ekowyspą. Każdego roku powstają tu
nowe inwestycje w zakresie zrównoważonego rozwoju, które pomagają zachować
autentyczność wyspy. Kilkanaście miejscowości zostało wyróżnionych nagrodami EDEN
(European Destinations of Excellence), promującymi i wpierającymi rozwój zrównoważonej
turystyki. Kilka popularnych plaż jest także odznaczonych certyfikatem Błękitnej Flagi. Sama
wyspa otrzymała nagrodę Quality Coast Gold Award, przyznawaną regionom za
podejmowanie działań wpierających zrównoważony rozwój.

Idea zrównoważonego rozwoju jest wdrażana jako stały element rozwoju wyspy. Mieszkańcy
zdają sobie sprawę z wyjątkowości wyspy, dbając i chroniąc jej kulturę i środowisko. Każdego
roku podejmowane są inicjatywy mające ograniczyć wpływ człowieka na środowisko: do
ogrzewania wody mieszkańcy wykorzystują panele słoneczne, co raz częściej montowane są
panele fotowoltaiczne dostarczające energię oraz budowana jest ekologiczna oczyszczalnia
ścieków.

Niektóre obiekty noclegowe na Gozo są oznaczone ekologicznym certyfikatem wydawanym
przez Malta Tourism Authority. Certyfikat ECO to krajowe oznaczenia dla hoteli i
gospodarstw agroturystycznych na Wyspach Maltańskich, które wspierają zrównoważony
rozwój społeczności lokalnych, gospodarki i środowiska.
Wszyscy odwiedzający wyspę mogą w znaczny sposób zmniejszyć swój ślad węglowy,
korzystając z alternatywnych środków transportu: rowerów, segway’ów lub poruszać się po
wyspie pieszo.

Zrównoważone rolnictwo
Rolnicy na Gozo stosują wyłącznie organiczne metody uprawy roślin. Podstawą kuchni są
świeże i sezonowe produkty. Świeżo zebrane warzywa stanowią podstawę maltańskich
półmisków; podawane są z lampką tradycyjnego maltańskiego wina. Większość deserów
tworzą lokalne owoce i prawdziwy miód z Gozo. Przepisy kulinarne są tutaj przekazywane z
pokolenia na pokolenie, dzięki czemu potrawy zachowują swój autentyczny smak i aromat.
Wiele produktów spożywczych jest nadal wykonywanych ręcznie. Przykładem może być
dobrze znany ser gbejniet. Te małe, okrągłe serki robione są z mleka koziego, wykorzystując
metody produkcji z przed dziesiątków lat. Tak samo pastizzi – kolejna obowiązkowa pozycja
podczas spędzania czasu na wyspie. Ręcznie wyrabiane paszteciki są nadziewane groszkiem
lub serem ricotta i podawane z filiżanką tradycyjnej, słodkiej herbaty.

Nocleg na farmie lub zabytkowym palazzo
Odwiedzając Gozo można w pełni poczuć atmosferę sielskiej wyspy, wybierając nocleg w
jednym tradycyjnych maltańskich budynków. Na turystów czekają historyczne posiadłości,
ekologiczne farmy lub tradycyjne wille. Są to miejsca w całości wynajmowane jednej
rodzinie, co w obecnej sytuacji pandemii koronawirusa jest niezaprzeczalnym atutem.
Dodatkowo, takie pobyty stanowią również niepowtarzalną okazję do zanurzenia się w
lokalnej kulturze i kuchni. Często organizowane są prywatne pokazy gotowania i
przyrządzania maltańskich specjałów. Menu zmienia się w zależności od pory roku,
dostępności lub pomysłowości szefa kuchni.