W obecnych czasach, dla gastronomii nastały cięższe czasy. Wspierając lokalne restauracje sprawiamy, że przetrwają one najcięższy okres i będą mogły kontynuować działalność stacjonarną po pandemii.
Dziś przedstawiamy indyjski lokal Bombay Dreams, których Butter Chicken z maślanymi chlebkami naan podbił nasze serca!
To, co zwraca uwagę to jakość potraw, przytulna i miła atmosfera lokalu i… szybka dostawa (również w opcji bezkontaktowej). Wszystkie posiłki przygotowane są tylko ze świeżych i starannie dobranych składników używając aromatycznych przypraw prosto z Indii. Menu zawiera rozmaite dania mięsne, wegetariańskie, przepyszne pieczywo z pieca tandoor oraz typowe dla Indii dodatki.
Nazwa opiera się na Bombaju, który jest jednym z najważniejszych miast w Indiach i gdzie znajduje się największy port morski, będący “oknem na świat”. To właśnie tutaj spotykają się rozmaite wpływy kulturowe, w tym także kulinarne, skąd ekipa Bombay Dreams czerpie inspiracje do przygotowywania dań.
Przyprawy wzmacniające odporność!
Najwyżej cenioną umiejętnością kulinarną w Indiach jest łączenie przypraw, które nadają jedzeniu niepowtarzalny smak i aromat. Hindusi zawdzięczają im dobrą kondycję i zdrowie. Na bieżąco miele się je albo rozdrabnia w moździerzu. Skład mieszanki przyprawowej, tzw. masali, jest często przekazywaną z pokolenia na pokolenie tajemnicą rodzinną.
Wiele tradycyjnych potraw zawiera cebulę i czosnek (działają przeciwbakteryjnie) oraz świeży imbir (pobudza trawienie i neutralizuje toksyny). Kuchnia indyjska nie może się obyć bez kminku indyjskiego (nazywany w Europie kminem rzymskim) – to podstawowa przyprawa do curry, ryżu, fasoli (przeciwdziała niestrawności, łagodzi bóle brzucha); kolendry – nadaje potrawom świeży smak i aromat (ułatwia trawienie pokarmów bogatych w skrobie, jest naturalnym środkiem moczopędnym i alkalizującym); chili – to jemu jedzenie zawdzięcza ostry smak (pobudza krążenie, dezynfekuje i zapobiega rozwojowi pasożytów). Barwiąca jedzenie na żółto kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Goździki, kardamon i cynamon odkażają górne drogi oddechowe.
Hindusi jedzą w spokoju, delektując się każdym kęsem, aby ciało mogło wchłonąć wszystkie składniki odżywcze, zgodnie z przysłowiem „Twoje jedzenie jest twoim lekarstwem”.
Zamówcie ulubione dania i cieszcie się posiłkiem w gronie domowników!
KONTAKT
Adres: Ryżowa 44, 02-495 Warszawa
Telefon: 577 506 854
strona internetowa: klik
fanpage: klik
źródło wiedzy o przyprawach: poradnik zdrowie