Czerwone mięso o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Mięso strusia już od połowy czerwca w specjalnym menu restauracji á la carte Interferie Medical SPA w Świnoujściu.

Mięso ze strusia powoli wkracza na polskie talerze. Z radością obserwuję ten proces, bo trudniej o zdrowsze i smaczniejsze mięso. Gościom restauracji á la carte Interferie Medical SPA w Świnoujściu proponuję strusinę w kilku odsłonach – stek ze strusia z migdałami i calvadosem oraz grillowaną polędwicę strusia podaną z sosem czosnkowym, polentą z grzybami i serem pleśniowym. To wyjątkowo delikatne i kruche mięso świetnie sprawdza się także w przystawkach oraz zupach – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni Interferie Medical SPA w Świnoujściu. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu mięso strusia łatwo się gotuje. Strusiny nie powinno się nakłuwać ani rozbijać. Jak większość mięs czerwonych, trzeba ją najpierw obsmażyć na dużym ogniu na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem masła, a następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C. Świetnie smakuje także z grilla – radzi Bogusław Michałowski.

Mięso strusia ma intensywny czerwony kolor i niepowtarzalny smak – delikatniejszy, słodszy i bardziej soczysty niż wołowina czy cielęcina. Jest bardzo odżywcze i dietetyczne – 100g mięsa strusia to tylko 92kcal! Podobnie jak mięso indycze zawiera bardzo mało cholesterolu, znaczniej mniej niż wołowina, wieprzowina czy baranina. Większość tłuszczów, jakie się w nim znajdują to nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to ponadto doskonałe źródło białka i żelaza. Zawiera niewielkie ilości sodu, dlatego polecane jest również osobom z nadciśnieniem. Cechą charakterystyczną mięsa największego ptaka na świecie jest duża zawartość kwasu arachidonowego , nieocenionego w kwestii wzmocnienia odporności organizmu. Stąd strusina polecana jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz osobom starszym.

Mistrz kuchni Bogusław Michałowski zaprasza na wyjątkowe dania z mięsa strusia od 16 czerwca do 20 lipca – tylko w restauracji Interferie Medical SPA w Świnoujściu.

 

***

Spółka INTERFERIE z siedzibą w Lubinie od ponad 20 lat działa na rynku turystycznym, oferując wypoczynek
w swoich ośrodkach w wielu atrakcyjnych miejscach Polski oraz pośrednicząc w organizacji kolonii, wczasów oraz pobytów profilaktyczno – leczniczych i sanatoryjno – rehabilitacyjnych. INTERFERIE to największa spółka branży turystycznej na Dolnym Śląsku i jedna z większych w kraju – posiada klilka obiektów dostosowanych do różnych potrzeb i oczekiwań Gośći, począwszy od wysokiej klasy hoteli, jak czterogwiazdkowy INTERFERIE Medical SPA w Świnoujściu, poprzez obiekty wypoczynkowe.