Polscy miłośnicy sztuki koktajlowej mogą czuć się dopieszczeni. Umiejętności półfinalistów eliminacji do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition, wyśrubowały poziom ponad ścisły finał ubiegłorocznej edycji. Po wyrównanych zmaganiach, do ostatecznej rywalizacji o bilet na zawody w Meksyku stanie w maju br. 13 zamiast 12 barmanów

 

Na ostatniej prostej do tytułu polskiego Barmana Roku World Class Poland 2017 rywalizuje mocna reprezentacja barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Oprócz prestiżowego tytułu, zwycięzca otrzyma przepustkę do udziału w globalnym konkursie World Class w Meksyku, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 państw.

 

W półfinale eliminacji, który odbył się w pierwszej połowie kwietnia w Łodzi, konfrontacja barmańskich talentów obejmowała przygotowanie dwóch koktajli serwowanych przed (apéritif) i po posiłku (digestif). W każdej z dwóch konkurencji sędziowie przyznawali do 30 punktów odpowiednio za technikę, prezentację, kreatywność i sam koktajl oraz do 20 punktów za sposób podejmowania gości (hospitality) i 10 – za dobór alkoholu. W jury zasiedli m.in. zwycięzca pierwszej, światowej edycji World Class (2009 r.) – Aristotelis Papadopoulos i globalna ambasadorka marki Tanqueray No. TEN – Stephanie Jordan.

 

– „Rywalizacja półfinałowa była na tyle wyrównana, że na short-liście odnotowaliśmy miejsca ex aequo na 9. i 11. pozycji, a w rezultacie w finale zobaczymy aż trzynastu barmanów. Wszyscy sukces zawdzięczają świetnemu warsztatowi, ale też strategii przygotowań – od rozpoznania oczekiwań jurorów, przez perfekcyjne prezentacje, po story-telling. Przed nimi kolejne zmagania, za sprawą których emocje będą towarzyszyć nam do ostatnich chwil konkursu” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

 

Jak co roku, jedna z trzech finałowych konkurencji World Class Poland będzie otwarta dla publiczności. Zmagania barmanów będzie można obserwować podczas otwartego Pikniku Koktajlowego: 21 maja w Villa Foksal w Warszawie.

 

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.

 

Polscy barmani w eliminacjach do światowego konkursu World Class rywalizują po raz trzeci. W 2016 roku na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

 

W tegorocznym, krajowym finale warszawskie środowisko barmańskie reprezentują: Karim Bibars i Dominik Mazur (Charlie), Sara Hamadyk (Bibenda Bar & Restaurant), Marcin Kruk (Kita Koguta), Janusz Lemiesz (Bar Koszyki), Jakub Magnuszewski (6 Cocktails) i Emil Oponowicz (Woda Ognista). Z krakowskiej sceny do finału zakwalifikowali się: Krzysztof Kalita (Kraina Szeptów), Andrzej Rachwalski (Z Ust Do Ust) i Tomasz Źródłowski (Mercy Brown). O bilet do Meksyku walczą także: Grzegorz Rathnau (Flisak 76′, Gdańsk), Bartłomiej Wójcik (Restauracja Gronowalski, Łódź) i Krzysztof Ciemiera (alterMOLO w Osieku), który w półfinałowych zmaganiach zdobył największą liczbę punktów.