Tak jak podczas zimy chętniej zamówimy w restauracji coś gorącego i pożywnego, tak w czasie lata wolimy „schłodzić” nasze żołądki. Nie jemy też tak dużo mięs. Lato to też pora na sezonowe owoce i świeże nowalijki. O tym co warto serwować Gościom restauracji w ciepłe i słoneczne dni, mówi Mariusz Tkaczyk specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel.
Letnie zupy
W lecie warto zrezygnować z tradycyjnego żurku czy gorącego barszczu na rzecz chłodników. Te delikatne zupy na zimno świetnie zaspokajają głód, są zdrowe, pełne chrupiących warzyw i świeżych ziół. Najbardziej znany jest chyba chłodnik litewski z pyszną botwiną. Serwujemy taki m.in. w Qubus Hotel Głogów. Dobrze sprawdza się również propozycja z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem. Możemy też korzystać z doświadczenia słonecznych krajów takich jak Hiszpania, podając np. gazpacho. Aromatyczny krem z papryki i pomidorów nie wymaga gotowania, a jego przygotowanie, podobnie jak innych chłodników, zajmuje ok. 15-20 minut.
Potrawy na gorące dni
Latem królować zaczynają wszelkiego rodzaju sałaty. Warto, aby były one z mięsnym dodatkiem, wtedy z powodzeniem zastąpią nam one danie główne. A co oprócz mięsa możemy jeszcze do nich dorzucić? Najróżniejsze świeże warzywa i sezonowe owoce takie jak: szparagi, szpinak, młody groszek, jagody, truskawki itp. W naszej sieci serwujemy np. sałatę z gęsiną, szparagami i żurawiną. Propozycja ta bardzo chętnie wybierana jest przez naszych Gości ze względu na niecodzienne połączenie smaku słodkiej żurawiny i sytych płatków gęsiny.
Finezyjne desery
Chyba o żadnej porze roku nie ma tylu świeżych owoców, co w lecie. Warto zatem wziąć je pod uwagę szykując nie tylko zupy i dania główne, ale także desery. Tym bardziej, że z owoców możemy robić np. mniej kaloryczne od lodów śmietankowych sorbety. Lekkie i pożywne są też wszelkiego rodzaju sałatki owocowe z dodatkiem np. świeżej mięty. Bardzo orzeźwiający i niecodzienny jest też przystawko-deser: arbuz z serem Feta, miętą i grubo-mielonym pieprzem. W tym roku podajemy taką przystawkę we wszystkich naszych restauracjach. Dodatkowo w Qubus Hotel Zielona Góra szef kuchni proponuje najsmaczniejszy letni owoc – truskawkę – w postaci carpaccio.
Chłodzące napoje
Wakacje to nie tylko czas lekkich potraw, ale także czas orzeźwiających napojów. Ciepłe herbaty z miodem, imbirem czy cytryną warto zastąpić ich zimną wersją w postaci ice tea. Do łask wracają też lemoniady, które świetnie gaszą pragnienie w upalne dni. W sieci Qubus Hotel wprowadziliśmy je w 3 smakach. Głównym ich składnikiem jest źródlana woda i owoce. Nasi Goście mogą zatem spróbować lemoniady truskawkowej, cytrynowej i arbuzowej.