W VIII finale Wine & Food Noble Night zobaczymy 12 restauracji.
W tym roku tylko trzy stołeczne.
Pierwszy etap corocznego konkursu kulinarnego dobiegł końca. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybrano te, które najlepiej wypadły w testach komisji i jednocześnie cieszą się dobrą opinią nie tylko branżowych profesjonalistów, ale i amatorów-smakoszy.

19 września 12 szefów kuchni wraz z zespołami kucharzy stanie w jednej z najtrudniejszych konkurencji, jakie znają polskie konkursy kulinarne. Wyzwanie polega przede wszystkim na przygotowaniu na żywo aż 700 porcji misternych i pięknie podanych przystawek i dań głównych. Deser natomiast przyrządzony zostanie przez znakomitych mistrzów kuchni poza konkursem. Warto podkreślić, że uroczysta gala finałowa odbywa się w niecodziennej scenerii – imponujących rozmiarów sali restauracyjnej. Widok starannie zaaranżowanego namiotu o powierzchni 5000 m kw., rokrocznie w innej scenografii, zapiera dech w piersiach tym bardziej, że budowany jest 30 dni po to, by… zniknąć niedługo po rozstrzygnięciu konkursu.
Zainteresowanie konkursem zatacza coraz szersze kręgi, o czym najlepiej świadczy lista zakwalifikowanych finalistów. Połowa z nich to restauracje spoza dużych ośrodków miejskich, co w tym roku buduje wyjątkowo barwny zestaw finalistów.
1.    A La Carte z Ustki,
2.    Bulaj z Sopotu,
3.    Endorfina z Warszawy,
4.    Galeria Blu z Bielska-Białej,
5.    Hugo z Poznania,
6.    Inspiracja by Kopicki z pomorskiej Przyjaźni,
7.    Kiepura z Krynicy Zdrój,
8.    Le Victoria Brasserie Moderne z Warszawy,
9.    Permare z Kołobrzegu,
10.    Poziom 511 ze śląskiego Podzamcza,
11.    Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel z Dzierżoniowa (woj. dolnośląskie),
12.    Z57 z Warszawy.
Więcej informacji na stronach organizatorów: www.noblenight.pl oraz www.nobleconcierge.pl