Mięsopust, karnawał, zapusty  – to określenia kojarzące się ze wspaniałą zabawą, inspirowaną karnawałem weneckim oraz z tradycjami ludowymi.   Dawniej ważnym elementem karnawału było ucztowanie – należało się porządnie najeść przed czterdziestodniowym okresem postu. Tradycja zabaw i biesiadowania przetrwała do dziś.

 

W karnawale na stołach nie brakuje pączków, faworków, kiełbas, gorzałki i wina. W czeskich wioskach organizowane są tradycyjne  świniobicia. Zapraszamy na karnawałową ucztę do Czech.

Korowody karnawałowe w regionie  Hlinecko leżącym niedaleko Pardubic zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Niematerialnego UNESCO. Głównymi postaciami biorącymi udział w pochodzie przebierańców są: Turcy, żonka, słomiane kukły, rakarz, kominiarze i niedźwiedź. Każdego roku w lutym barwny korowód wędruje po wioskach Vortová, Studnice, Hamry i Blatno  (www.hlinsko.cz). W skansenie na Wesołym Wzgórzu (czes. Vesely Kopec) możemy obejrzeć stałą ekspozycję hlineckich masek karnawałowych (www.vesely-kopec.eu).

Pochód przebierańców zobaczymy także w Lednicy na południu Moraw. Spróbujemy  wyrobów z tradycyjnego świniobicia, kołaczy morawskich, śliwowicy i miejscowego wina.

Wielobarwne korowody masek przemierzą średniowieczne uliczki pięknego miasta Czeski Krumlov. Na gości czekają przedstawienia teatrów ulicznych, kuglarze i muzykanci, nie zabraknie również zabawy tanecznej i uczty (www.ckrumlov.cz).

Praski festiwal Carnevale nawiązuje do tradycji sięgającej czasów średniowiecza. Impreza odbywa się w muzeach, pałacach, galeriach, teatrach, szkołach, restauracjach i sklepach, a także na praskich ulicach. Jest  festiwalem talentów i kreatywności, radości i barwnych maskarad. W tym roku na festiwal zapraszamy od 20 lutego do 4 marca (www.carnevale.cz)

 

Więcej informacji: www.czechtourism.com