| Dalmatyńska marenda – symbol stylu życia
Jak podkreślił członek komisji Ramon Sentmartí, szczególne wrażenie zrobiła na nim dalmatyńska marenda – codzienny rytuał przerwy i wspólnego posiłku.
Szczególnie ujęła mnie dalmatyńska marenda oraz fakt, że ludzie tutaj nie postrzegają jej jedynie jako posiłek, lecz jako moment, w którym przy domowych potrawach nawiązują więzi i spędzają czas razem. Uważam, że to nadaje dalmatyńskiej gastronomii dodatkową wartość – powiedział Sentmartí.
Współpraca i rozwój
Projekt, którego liderem jest Wspólnota Turystyczna Województwa Splicko-Dalmatyńskiego, realizowany jest we współpracy z samorządem województwa, Chorwacką Izbą Gospodarczą, Wydziałem Ekonomicznym Uniwersytetu w Splicie oraz Stowarzyszeniem Szefów Kuchni SKMER.
Komisja IGCAT przygotuje w najbliższych dniach rekomendacje, które region będzie musiał spełnić przed oficjalną ceremonią przyznania tytułu.
Podczas tej wizyty staraliśmy się pokazać to, co najlepsze w naszym regionie, a jednocześnie zdobyliśmy cenne doświadczenie i wiedzę. Współpraca z IGCAT to dla nas ogromna szansa i początek nowego etapu rozwoju. Przed nami dalsza praca nad projektami, które potwierdzą, że zasługujemy na ten tytuł – powiedziała Ivana Vladović, dyrektor Wspólnoty Turystycznej Województwa Splicko-Dalmatyńskiego. |