Majówka za pasem, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć, jak przygotować się do tych kilku wolnych dni. Niezależnie od tego czy planujecie wyjazd za miasto czy też odpoczynek w domowym zaciszu, majówka jest dobrą okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego. W jakie produkty warto zaopatrzyć się przed długim weekendem? Jakie przysmaki powinny obowiązkowo znaleźć się na ruszcie, aby potrawy były smaczne i zachwyciły wszystkich fanów grilla?

Za co kochamy grillowanie? Przede wszystkim za możliwość odpoczynku. To jeden z najlepszych sposobów na relaks, odstresowanie i dobrą zabawę w kameralnym gronie. Co uwielbiamy grillować? Kiedyś na rusztach królowały głównie boczek, kiełbasa i karkówka. Dzisiaj, w dalszym ciągu są to ulubione potrawy Polaków – kiełbasę wybiera aż 45%, a karkówkę 25% z nich[1]. Coraz chętniej łączymy również nowe smaki i nie boimy się eksperymentować. Oprócz ukochanych, tradycyjnych produktów Polacy sięgają także po smaczne i zdrowe dodatki np. kolorowe warzywa. Czerwona, zielona lub żółta papryka, pieczarki, cebula, a nawet czosnek to produkty, które nie tylko pięknie zdobią talerz, ale są też źródłem wielu witamin.

Podczas majówki koniecznie przygotujcie tych kilka prostych dań!

 

1.Grillowane papryki z kabanosem i fetą (czas przygotowania 40 min)

Składniki:

  • Kabanosy (np. boryckie JBB Bałdyga)
  • Czerwona papryka
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Ser feta/ser kozi
  • Szczypiorek
  • Sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem (produkty podsmażamy do momentu odparowania wody z pieczarek). Kabanosy kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy do nich pieczarki i pokruszoną fetę. Połówki papryki nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy szczypiorkiem. Papryki zawijamy w folię aluminiową i grillujemy do miękkości.

2.Marynowana kiełbasa z grilla (czas przygotowania 40 min)

Składniki:

  • Kiełbasa (np. dobropolska JBB Bałdyga)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Posiekany rozmaryn

Składniki na marynatę:

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty mieszamy w misce do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie kroimy kiełbasę w niewielkie kawałki, nacinamy nożem i marynujemy przez około godzinę. Gotowe produkty kładziemy na ruszt.

3.Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem (czas przygotowania 40 min)

Składniki:

  • Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Kiełbasa (np. śląska spec JBB Bałdyga)
  • Pieczarki
  • Kolorowa papryka
  • Czerwona cebula
  • 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego

Składniki na marynatę:

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę mieszamy w misce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki, a kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.

Smacznego!


[1] źródło: Badanie IQS, raport pt. „Grillowe zwyczaje Polaków”