Zarządzanie kuchnią w dwóch lokalach to zadanie wymagające precyzji operacyjnej, konsekwencji i umiejętności pracy pod presją czasu. Ambitne wyzwanie przyjęła Jolanta Piotrowska. Dotychczas z sukcesem prowadziła Clash Bar & Restaurant w NYX Hotel Warsaw. Teraz objęła stanowisko Multi Property Executive Chef w Leonardo Hotels Polska i będzie łączyć odpowiedzialność za kuchnię dwóch obiektów marki w Warszawie, wspomnianego Clash oraz Volla Bar & Restaurant w Leonardo Royal Warsaw. W praktyce oznacza to codzienną koordynację gastronomii dla około 1 000 gości oraz kierowanie zespołem ponad 40 osób.
Codzienne balansowanie między kreacją kulinarną a efektywnym zarządzaniem procesami oraz nie jednym, a dwoma zespołami. Taka odpowiedzialność spoczywa od niedawna na barkach liderki o wyrazistym stylu, doskonałym wyczuciu smaku i silnym zapleczu organizacyjnym. Niezaprzeczalnie – multitasking to jej domena. Jolanta Piotrowska jest cenioną szefową kuchni z 36-letnim doświadczeniem w gastronomii, które zdobywała w renomowanych restauracjach hotelowych w Polsce. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w warszawskim hotelu Marriott, a następnie rozwijała pasję i szlifowała umiejętności w Radisson Blu i w sieci Accor. Od 2020 roku w pracuje w strukturach Leonardo Hotels. Niedawno objęła posadę Multi Property Executive Chef i od razu przyszło jej się zmierzyć z godnym przeciwnika wyzwaniem – stworzeniem dwóch kart menu na sezon jesień-zima. Tak o swojej aktualnej pracy mówi Piotrowska:
– Każda z dwóch restauracji to inna historia, inne oczekiwania i inne wyzwania. W Volla Bar & Restaurant w Leonardo Royal menu jest bardziej wyważone – łączy nowoczesne techniki z tradycją, oferując subtelne połączenia smaków i tekstur w pełnej harmonii. NYX Hotel Warsaw i jego restauracja Clash to zupełnie inny świat: odważne smaki, kreatywne kompozycje i nieoczywiste połączenia kuchni z różnych stron świata. Tu mogę eksperymentować, bawić się formą i sprawiać, że posiłek staje się częścią unikalnego doświadczenia, które goście zapamiętają na długo.
Pod jej kierownictwem karty dań są krótkie i spójne, a każdy posiłek smaczny, inspirujący i wizualnie atrakcyjny. W jesienno-zimowym menu restauracji Clash nie zabrakło flagowej pozycji – tatara ze strusia oraz dań dla miłośników diety carnivore, w tym steka z sezonowanej argentyńskiej polędwicy wołowej i rostbefu czy sznycla ze schabu z dzika.
W karcie Volla Bar & Restaurant wprowadzane są ostatnie szlify i niebawem będzie ona dostępna, jednak szefowa kuchni już teraz uchyla rąbka tajemnicy.
– Klasyki pozostaną w karcie, ale planuję wprowadzić zestawienia, które zaskoczą naszych gości. Ważne są też dla mnie akcenty kuchni polskiej – tej, którą pamiętam z domu. Moja mama i babcia gotowały z sercem – sezonowo, z tego, co było dostępne. W domu pachniało rosołem, świeżym ciastem i kiszonymi ogórkami – smakami, które dawały ciepło i poczucie bezpieczeństwa. Chciałabym przenieść je do Volli w lżejszej, współczesnej odsłonie, by goście mogli poczuć zarówno aromat Lewantu, jak i znajome polskie nuty.
Nie tylko dla gości indywidualnych
Oferta restauracji Clash w NYX Hotel Warsaw i Volla Bar & Restaurant w Leonardo Royal Hotel Warsaw jest skierowana nie tylko do gości indywidualnych, ale też biznesowych i konferencyjnych. W odpowiedzi na rozwój branży MICE, Jolanta Piotrowska stawia na elastyczność oferty gastronomicznej dla wydarzeń firmowych, w tym spotkań świątecznych.
– W moich zespołach musimy być stale gotowi na nowe wyzwania. Dzięki sprawnej organizacji pracy, jasno określonym procedurom i wzajemnemu zaufaniu potrafimy w zaledwie kilka dni przygotować kompleksową obsługę wydarzenia. Mogę śmiało powiedzieć, że w obu restauracjach hotelowych mam przyjemność pracować ze świetnymi specjalistami. Fundamentem skutecznego działania w takich sytuacjach jest współpraca – w kuchni, podobnie jak w dobrze prosperującej firmie, liczy się zgrany zespół profesjonalistów.



