Costa Cruises oferuje unikalne opcje gastronomiczne, które wykraczają poza tradycyjne doświadczenia kulinarne. Dzięki różnorodnym restauracjom prowadzonym przez światowej sławy szefów kuchni i innowacyjnym koncepcjom, goście mogą delektować się smakami z różnych destynacji, jednocześnie ciesząc się wakacjami. Na pokładach statków Costa posiłki stają się niezapomnianym doświadczeniem.
Koncepcja Costa opiera się na umożliwieniu gościom odkrywania destynacji poprzez unikalne doświadczenia, zarówno na pokładzie, jak i na lądzie. „Jednym z głównych czynników sukcesu Costa jest inwestowanie w jakość, co przekłada się na dodawanie wartości naszej ofercie, różnicowanie jej i czynienie jej jeszcze bardziej konkurencyjną w kontekście turystyki zorganizowanej” – powiedział Alessandro Bottaro, dyrektor sprzedaży międzynarodowej Costa Cruises. „Nigdy nie przestaliśmy inwestować w jakość naszej oferty, nawet podczas pandemii, i będziemy to kontynuować w przyszłości, wprowadzając kolejne innowacje do naszych rejsów, aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych gości”.
Costa Cruises skupiła się szczególnie na trzech filarach, na których buduje niezapomniane doświadczenia: gastronomii, wycieczkach i rozrywce, które połączone razem stają się czymś naprawdę unikalnym. Na statkach Costa goście mogą korzystać z szerokiej gamy formalnych i nieformalnych opcji gastronomicznych, aby każdy wieczór był niezapomniany i zapewniał niekończące się emocje. W ofercie dostępne są menu wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy a każde danie jest starannie przygotowane i unikalne.
Oto kilka przykładów doświadczeń kulinarnych dostępnych na statkach Costa.
1. “Destination Dish” autorstwa szefów z gwiazdkami Michelin.
Każdego wieczoru goście mogą delektować się specjalnie przygotowaną potrawą „Destination Dish” – inspirowaną smakami destynacji odwiedzanej w kolejnym dniu. Stworzone przez szefów kuchni z gwiazdkami Michelin, Bruno Barbieriego, Hélène Darroze i Ángela Leóna, dania reinterpretują lokalne tradycje kulinarne, wykorzystując świeże, lokalne składniki. Wyjątkowa trójka szefów kuchni sprawdziła autentyczne lokalne przepisy z miejsc odwiedzanych przez statki Costa, przekształcając je przy użyciu własnej wiedzy i umiejętności. Destination Dish to indywidualne przepisy zaprojektowane przez trzech szefów kuchni, które interpretują tradycje i smaki miejsc. Są dostępne w głównych restauracjach na wszystkich statkach Costa, wliczone w cenę rejsu.
Dostępne na wszystkich statkach.
2. Restauracja Archipelago
Aby zapewnić gościom pełne doświadczenie kulinarnej podróży i umożliwić odkrywanie destynacji jeszcze przed ich osiągnięciem, Costa Cruises otworzyła restaurację Archipelago. Oferuje ona wyjątkowe doznania kulinarne z trzema różnymi menu, po jednym od każdego z szefów kuchni: Bruno Barbieriego, Hélène Darroze i Ángela Leóna. Każde menu składa się z pięciu wykwintnych dań inspirowanych różnymi częściami trasy morskiej, odzwierciedlając ich lokalną kuchnię. Koncepcja i design restauracji są równie innowacyjne. Wnętrze Archipelago zdobią unikalne instalacje wykonane z drewna wyrzuconego na brzeg, pozyskanego z wybrzeża, co podkreśla nacisk, jaki Costa kładzie na zrównoważony rozwój. Menu szefów kuchni zostały zaprojektowane z dbałością o składniki – większość z nich pochodzi od lokalnych producentów – oraz o sposób ich przygotowania, aby zapobiegać marnotrawieniu żywności.
Dostępne na pokładach Costa Toscana, Costa Smeralda, Costa Pacifica, Costa Diadema, Costa Favolosa, Costa Fascinosa, Costa Deliziosa
3. Teppanyaki
Restauracja Teppanyaki oferuje interaktywne doświadczenie kulinarne, w którym potrawy są przygotowywane na oczach gości. To połączenie rozrywki i pysznych dań azjatyckich. Goście mogą delektować się różnorodnymi potrawami, takimi jak ryby, mięso i warzywa, które są przygotowywane na specjalnej płycie grillowej Teppanyaki. To kulinarne doświadczenie dostępne na kilku statkach Costa łączy smak z efektownością i czyni je ulubionym miejscem dla tych, którzy szukają żywej , wesołej atmosfery podczas posiłku.
Dostępne na pokładach Costa Toscana, Costa Smeralda, Costa Diadema, Costa Favolosa and Costa Pacifica,
4. Food Lab
Goście mają możliwość uczestniczenia w warsztatach prowadzonych przez marki partnerskie Costa, gdzie uczą się, jak przygotować sushi lub stworzyć idealny aperitif. Na statkach organizowane są także zabawne warsztaty projektowania ciast dla dzieci w wieku od 3 do 11 lat, co daje młodym gościom szansę na odkrywanie sztuki kulinarnej. To praktyczne doświadczenie nie tylko uczy cennych umiejętności kulinarnych, ale także tworzy wspaniałe wspomnienia dla całych rodzin.
Dostępne na pokładach Costa Toscana and Costa Smeralda.
5. Frescobaldi Osteria & Wine Bar
Dla smakoszy i miłośników wina, Frescobaldi Osteria & Wine Bar oferuje luksusową podróż przez kuchnię toskańską. Goście mogą zanurzyć się w wyrafinowanej atmosferze kulinarnej, delektując się najlepszymi smakami Toskanii podczas rejsu. Popołudniami bar prezentuje wyborne wina w połączeniu z wyśmienitymi potrawami, spełniając marzenia tych, którzy doceniają sztukę wine pairing.