PIOTR DOMINIK

Śląskie to kraina o bogatej historii, wciąż urzekająca swoją unikatowością, zrośnięta z kulturą, przemysłem i niezwykłym dziedzictwem. To miejsce, w którym przeszłość splata się z teraźniejszością, tworząc fascynującą mozaikę doświadczeń. Od tętniących życiem miast po urokliwe, zielone krajobrazy – dzisiejsze województwo śląskie oferuje prawdziwe bogactwo wrażeń. W podróż po zakątkach tego niezwykłego regionu warto wybrać się o każdej porze roku, odkryć jego sekrety, poczuć puls i zanurzyć się w fascynującej opowieści, która od wieków kształtuje lokalną tożsamość.

Województwo śląskie obejmuje zróżnicowane tereny: fragmenty Niziny Śląskiej, Wyżyny Śląsko-Krakowskiej, Kotliny Oświęcimskiej, a także Pogórza Zachodniobeskidzkiego i rozległe pasma Beskidów Zachodnich, dzięki czemu stanowi mozaikę krajobrazów i kultur. To rejon Polski, który w swoich granicach łączy wschodnią część historycznego Górnego Śląska z zachodnimi obszarami Małopolski. W obrębie województwa znajdują się takie tereny, jak Zagłębie Dąbrowskie, zachodnie Zagłębie Krakowskie, malownicza Żywiecczyzna, a także Częstochowa. Region ten wyróżnia się najwyższym w Polsce stopniem urbanizacji (75,7 proc.) oraz bardzo dużą gęstością zaludnienia (349,1 os./km²), co czyni go jednym z najdynamiczniej rozwijających się w kraju. Co więcej, to jedyne województwo, w którym liczba miast na prawach powiatu (19) przewyższa liczbę powiatów (17). Na jego obszarze znajduje się też ponad 2,1-milionowa Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia – związek metropolitalny zrzeszający kilka dużych miast tworzących aglomerację. To właśnie te specyficzne cechy sprawiają, że Śląskie odgrywa tak ważną rolę zarówno w sektorze turystyki, jak i w szeroko pojętej działalności gospodarczej, co czyni je niezwykle istotnym elementem w kontekście ogólnopolskim.

Województwo śląskie kryje w sobie wiele atrakcji, które przyciągają turystów z całej Polski, jak i zza granicy. Warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych miejsc, które stanowią magnes dla odwiedzających. Do najważniejszych należą bez wątpienia Katowice – 280-tysięczna stolica województwa, znana z nowoczesnej, modernistycznej architektury oraz szerokiej oferty kulturalnej. Ikoną tego miasta jest Spodek – hala widowiskowo-sportowa o charakterystycznym kształcie, a także prezentujące bogactwo dziedzictwa regionu Muzeum Śląskie. W Katowicach odbywają się liczne festiwale, koncerty i wydarzenia o zasięgu międzynarodowym, co dodatkowo wzbogaca i urozmaica ofertę turystyczną.

Kolejnym atrakcyjnym punktem na mapie Śląskiego są Tarnowskie Góry. To miasto w przemyślany sposób wykorzystało infrastrukturę poindustrialną do celów turystycznych. Głównymi atrakcjami są tu Zabytkowa Kopalnia Srebra oraz Sztolnia Czarnego Pstrąga. To wyjątkowa w skali świata kopalnia, w której uruchomiono pierwszą na Górnym Śląsku maszynę parową. Na głębokości 40 m znajduje się labirynt korytarzy dawnej Królewskiej Kopalni Fryderyk, w której wydobywano srebro, ołów i cynk. Jedną z największych atrakcji stanowi przepływ łodziami pomiędzy dwoma szybami górniczymi, gwarantujący niezapomniane wrażenia. Kopalnia w Tarnowskich Górach została wpisana w 2017 r. na Listę Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO, co podkreśla jej unikatowe znaczenie dla historii i kultury.

Miejscem, które łączy zabytki techniki ze specjałami kulinarnymi Śląskiego, są Tyskie Browary Książęce. Historia złotego trunku na tych ziemiach sięga czasów średniowiecza. Pierwsza wzmianka o istnieniu browaru, należącego do właścicieli Pszczyny, pochodzi z 1629 r. Piwo, jakie wówczas wytwarzano, znacząco różni się od tego, które pije się dzisiaj. Rewolucja w jego produkcji nastąpiła w XIX stuleciu. Browary, początkowo niewielkie manufaktury, z czasem stawały się dużymi zakładami przemysłowymi. W 1861 r. książę pszczyński Jan Henryk XI Hochberg (1833–1907) przekształcił browar w Tychach w nowoczesną fabrykę, budując m.in. młyn, słodownię, warzelnię, suszarnię i lodownię. Teraz mieści się tu, w dawnej kaplicy ewangelickiej z początku XX w., ekspozycja muzealna Tyskich Browarów Książęcych, która umożliwia poznanie historii warzenia piwa.

Podróżując po Śląskiem, nie sposób pominąć miejscowości wypoczynkowych, do których należą Ustroń, Szczyrk i Wisła. Te urokliwe ośrodki oferują m.in. doskonałe trasy narciarskie, które przyciągają amatorów i profesjonalistów. Latem malownicze szlaki górskie stają się rajem dla turystów kochających piesze wędrówki i aktywny wypoczynek.

Wśród historycznych miast obecnego województwa śląskiego znajduje się ponad 200-tysięczna Częstochowa, znana przede wszystkim z klasztoru paulinów na Jasnej Górze, jednego z najważniejszych centrów pielgrzymkowych w Polsce i na świecie. Przyciąga ono miliony wiernych i turystów, którzy pragną zobaczyć nie tylko samo sanktuarium, lecz także inne zabytki i atrakcje w okolicy.

Kolejnym miejscem, w którym czuje się historię, jest Pszczyna. To urokliwe miasto słynie z pięknego zamku (w istocie pałacu) oraz rozległego parku krajobrazowego w stylu angielskim, doskonałego miejsca do spacerów.

Turystyka biznesowa

Województwo śląskie, pomimo swojej historii związanej z przemysłem, staje się również coraz bardziej popularnym miejscem w kontekście organizacji konferencji, szkoleń oraz spotkań biznesowych. Region ten stawia na rozwój sektora MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions), co jest widoczne na przykładzie Katowic, które zyskały znaczenie na międzynarodowej mapie kongresowej, m.in. dzięki Międzynarodowemu Centrum Kongresowemu (MCK).

Na przestrzeni ostatnich kilku lat województwo śląskie stało się areną wielu prestiżowych wydarzeń, które przyciągnęły uwagę całego świata. Wśród nich warto wymienić:

  • COP24, czyli 24. Sesję Konferencji Stron Ramowej Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu, która miała miejsce w grudniu 2018 r., gromadząc ponad 20 tys. uczestników z ponad 200 krajów;
  • Światową Konferencję Antydopingową WADA w listopadzie 2019 r., która przyciągnęła ok. 2 tys. uczestników;
  • 11. Światowe Forum Miejskie w czerwcu 2022 r. (World Urban Forum, WUF11), które zgromadziło ponad 10 tys. uczestników z różnych zakątków świata;
  • PRECOP 28, konferencja klimatyczna z października 2023 r., w której uczestniczyło 1,5 tys. osób, co pokazuje zaangażowanie regionu w kwestie ochrony środowiska.

Liderem w zakresie turystyki biznesowej w województwie są Katowice. Dzięki swojemu potencjałowi z powodzeniem przyciągają duże wydarzenia. Nadal jednak borykają się z wyzwaniami związanymi z niewystarczającą bazą hotelową, co stwarza możliwości dla sąsiednich miast konurbacji górnośląskiej, oferujących alternatywne rozwiązania noclegowe i konferencyjne.

Województwo śląskie stanowi atrakcyjny kierunek dla turystyki biznesowej, międzynarodowych spotkań i kongresów. Cechuje je bardzo wysoki potencjał społeczno-gospodarczy i doskonała dostępność komunikacyjna, co ułatwia organizację i przeprowadzenie różnego rodzaju wydarzeń. Poza tym na jego terenie występuje duża liczba zróżnicowanych obiektów gotowych przyjąć gości. Region plasuje się na drugim miejscu w Polsce pod względem liczby turystów na 1 km2, co świadczy o popularności tego województwa.

Atrakcyjność turystyczna jest doceniana wyróżnieniami przyznawanymi przez Polską Organizację Turystyczną, a także wykazywana w wynikach badań poziomu satysfakcji turystów z pobytu w regionie. Te cechy dają duże możliwości realizowania różnorodnych wydarzeń biznesowych z urozmaiconym programem. To potwierdza, że Śląskie to miejsce przyjazne biznesowi.

Kolejny argument przemawiający za atrakcyjnością województwa śląskiego jako kierunku turystyki biznesowej stanowi jego duże znaczenie gospodarcze dla Polski. To tutaj wytwarzane jest 12 proc. produktu krajowego brutto (PKB). Pod względem liczby zarejestrowanych podmiotów gospodarczych województwo zajmuje drugie miejsce w kraju, a ósme, jeżeli chodzi o liczbę firm na tysiąc mieszkańców. W regionie istnieje też sporo uczelni wyższych, co stwarza możliwości współpracy pomiędzy środowiskiem biznesowym i akademickim, przyczyniając się do rozwoju innowacji i nowych technologii. Koncentracja dużych miast stwarza warunki do kooperacji przy realizacji wydarzeń biznesowych.

Charakterystyczną cechę województwa śląskiego stanowi również wysoki poziom zagospodarowania turystycznego. Baza noclegowa o dobrym standardzie jest rozproszona. Ułatwia to dopasowanie oferty do potrzeb organizatorów oraz umożliwia przygotowanie wydarzeń biznesowych o rozmaitym charakterze, np. kongresów, konferencji, sympozjów, seminariów, warsztatów i szkoleń, w różnych miejscach. Region cechuje największa w kraju liczba restauracji i obiektów sportowo-rekreacyjnych na 1 km², a w przypadku obiektów kulturalnych – miejsce w pierwszej trójce w Polsce świadczy o bogatej ofercie.

Zgodnie z ostatnimi badaniami hotele 4- i 5-gwiazdkowe odgrywają kluczową rolę w rozwoju sektora MICE, ponieważ są zobowiązane do posiadania odpowiedniej infrastruktury i wyposażenia, aby organizować konferencje i inne wydarzenia biznesowe. Wysoki standard zakwaterowania jest bardzo ważny dla uczestników takich eventów. W województwie pod koniec 2023 r. znajdowało się blisko 10,5 tys. miejsc noclegowych w hotelach 4- i 5-gwiazdkowych, a ich liczba stale rośnie.

Badania rynkowe (Badanie strony podażowej rynku wydarzeń biznesowych w województwie śląskim, wykonane w 2024 r. przez Centrum Badań i Rozwoju Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach na zlecenie Silesia Convention Bureau) pozwoliły oszacować, iż na terenie Śląskiego funkcjonuje ok. 800 pomieszczeń konferencyjnych zlokalizowanych w 266 obiektach noclegowych. Pokazuje to szeroki wachlarz możliwości. Zidentyfikowano ok. 970 obiektów dysponujących liczbą blisko 185 tys. miejsc siedzących w 2215 pomieszczeniach wynajmowanych na potrzeby wydarzeń biznesowych. Przebadane obiekty cechuje bardzo dobra dostępność komunikacyjna – ich średnie odległości od dworca kolejowego i węzłów autostrad czy dróg ekspresowych nie przekraczają 10 km. Przeprowadzone badania wykazały też duże zróżnicowanie w zakresie specyfiki i rozmieszczenia przestrzennego potencjału do obsługi wydarzeń. Pozwala to na dopasowanie oferty do potrzeb organizatorów.

Na obszarze subregionu południowego liderują pod względem liczby miejsc konferencyjnych powiaty cieszyński, bielski i żywiecki oraz blisko 170-tysięczne miasto Bielsko-Biała. To, co jest dla nich charakterystyczne, to koncentracja potencjału do realizacji wydarzeń biznesowych w hotelach. Znajduje się tu obiekt oferujący największą liczbę miejsc konferencyjnych w województwie śląskim w kategorii obiektów noclegowych, co czyni ten subregion atrakcyjnym dla organizatorów turystyki biznesowej. Wyjątek stanowi miasto Bielsko-Biała, gdzie najwięcej miejsc konferencyjnych zlokalizowanych jest w placówkach kulturalnych, co zapewnia różnorodność oferty. 

Hotele o wysokim standardzie usytuowane w subregionie południowym dają możliwość realizacji wydarzeń biznesowych dla dużej liczby uczestników. Największą liczbą pomieszczeń konferencyjnych w województwie dysponują obiekty noclegowe zlokalizowane w Wiśle, jak Hotel Gołębiewski, Hotel Stok czy Crystal Mountain, w Szczyrku – Mercure Szczyrk Resort oraz Aries Hotel & Spa Szczyrk, a także Katowicach – Park Hotel Diament i Vienna House Easy by Wyndham – czy Chorzowie – Hotel Diament Arsenal Palace.

Wiele obiektów konferencyjnych znajduje się w uzdrowiskowym Ustroniu. To różne rodzaje miejsc, które doskonale wpisują się w oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Można zorganizować tutaj spotkania biznesowe m.in. w nowoczesnych hotelach o zróżnicowanym standardzie, w komfortowych pensjonatach, w klimatycznych restauracjach, które serwują wyśmienite kulinaria, w profesjonalnych ośrodkach szkoleniowo-wypoczynkowych oraz w centrach konferencyjnych. Te ostatnie to miejsca nowoczesne i o wysokim poziomie usług. Są one przestronne, korzystnie zlokalizowane oraz wyróżniają się kompleksowością. Poza innowacyjnymi salami konferencyjnymi, zdecydowana większość obiektów proponuje też miejsca noclegowe w komfortowych pokojach i apartamentach, a także doskonałe usługi gastronomiczne.

Jedno z najnowocześniejszych rozwiązań konferencyjno-eventowych stanowi Konfero, dawniej Koach Event. Obiekt ten znajduje się w północnej części uzdrowiskowego Ustronia, przy ul. Skoczowskiej. Jest to nowoczesny, piętrowy budynek o prostej bryle i jasnej elewacji. Oferuje on wielofunkcyjną Salę Diament o powierzchni użytkowej 560 m2. W ustawieniu teatralnym pomieści ona do 500 osób, w biesiadnym – 350, a w bankietowym – 300. Konfero udostępnia również idealną na chwilę wytchnienia lub mniejsze spotkania Salę Silver dla 120 osób oraz przestronne foyer, co pozwala na organizację przerw podczas wydarzeń. Obiekt posiada też plac zabaw, boisko wielofunkcyjne oraz do siatkówki plażowej, grillowisko, a także dużą przestrzeń zieloną graniczącą z lasem. Zaplecze gastronomiczne przygotowane jest do wydawania porcjowanych posiłków dla nawet 500 osób. Konfero wyposażono również m.in. w trzy uniwersalne, mniejsze salki konferencyjne do kameralnych spotkań i warsztatów. Dzięki swojej różnorodności i bogatej ofercie obiekt w Ustroniu cieszy się zainteresowaniem i ma silną pozycję na rynku.

W subregionie północnym wyróżnia się Częstochowa – miasto na prawach powiatu, które jest na siódmym miejscu w województwie śląskim pod względem liczby miejsc konferencyjnych. Jego potencjał w tym zakresie jest mocno rozproszony między różnymi obiektami. Największy z nich dysponuje 660 miejscami. 

W Krainie Górnej Odry, usytuowanej w południowo-zachodniej części Śląskiego, na pograniczu z Czechami i Opolskiem, największy obiekt do organizacji eventów biznesowych znajduje się w Rybniku. Oferuje on 750 siedzących miejsc konferencyjnych i należy do kategorii sportowych, co pokazuje wszechstronność oferty. W pozostałych powiatach tego rejonu konferencje można zorganizować w różnego rodzaju obiektach, w tym tych posiadających zaplecze noclegowe. Ta lokalizacja, ze względu na bliskie położenie, może być atrakcyjna także dla Czechów.

Kulinarne smaki Śląskiego: bogactwo regionalnej kuchni

Duży walor województwa stanowią jego kulinaria. Kuchnia śląska, jedna z najbardziej rozpoznawalnych w kraju, to nie jedyna kuchnia regionalna, jaką możemy znaleźć na terenie Śląskiego. Wyróżnia się tu kilka najważniejszych obszarów, jak Górny Śląsk, Śląsk Cieszyński oraz Beskid Śląski, a każdy z nich oferuje unikatowe smaki i tradycje.

W kuchni Górnego Śląska wśród zup wymienić można wodzionkę (wodziankę), przygotowywaną z chleba zalanego wrzątkiem, z dodatkiem tłuszczu (np. smalcu), soli i czosnku. To danie, spożywane niegdyś nawet na śniadanie, do dziś stanowi synonim śląskiej gastronomii. Warto też zwrócić uwagę na tradycyjny żur śląski oraz równie popularną parzybrodę (pazibrodę), powstającą na wywarze z mięsa i słodkiej kapusty. Niezmiernie ciekawa jest siemieniotka (konopiotka), potrawa jednogarnkowa z siemienia lnianego z dodatkiem kaszy jęczmiennej, często serwowana w Wigilię, z uwagi na swój postny charakter. Jednak niewątpliwy filar śląskich zup stanowi niedzielny, tradycyjny rosół z nudlami.

Do jadanych przez Ślązaków dań głównych należą karminadle (karbinadle, kardinadle), czyli kotlety mielone. W przypadku niedzielnych obiadów najpopularniejsze są potrawy mięsne, takie jak schab pieczony lub pieczeń. Rolady, po które do dziś sięga się szczególnie często, przygotowuje się koniecznie z mięsa wołowego nadziewanego boczkiem, cebulą oraz ogórkiem kiszonym, a podaje z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą. To niezwykle smaczne danie. Ważne miejsce w tutejszej kuchni zajmuje ciapkapusta, czyli ziemniaki ugniecione z kapustą, z dodatkiem podsmażonego boczku i/lub kiełbasy. Dużą popularnością cieszy się także bigos śląski. 

Odrębny temat wśród produktów regionalnych stanowią wyroby mięsne, takie jak krupnioki oraz żymloki. Mogą być one podawane na zimno lub na ciepło, a ich smak oraz aromat przyciągają miłośników tradycyjnej kuchni.

Warto również wspomnieć o różnorodności kulinarnych tradycji na Śląsku Cieszyńskim, gdzie kuchnia jest równie bogata i interesująca. Za regionalną specjalność uważa się cieszyńskie ciasteczka, z dodatkiem bakalii. Tradycja ich pieczenia sięga przełomu XVIII i XIX w. Nie sposób też zapomnieć o kołoczu. To ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym, serowym, jabłkowym lub serowo-makowym, posypane kruszonką. Do dziś w dbających o tradycję rodzinach pieczone są kołocze, którymi częstuje się weselników, ofiarowuje się je także sąsiadom i krewnym pary młodej. To obrzędowe ciasto przygotowuje się również z okazji Nowego Roku, jako podarek dla składających życzenia, oraz przy okazji dożynek.

Z północnej części województwa śląskiego, z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, pochodzą żareckie obwarzanki odpustowe oraz chleb gryczany (hreczany) – tatarczuch. Warto postarać się zakupić te wyroby na jednym z lokalnych targów. Żarki otrzymały od króla Zygmunta Augusta (1520–1572) przywilej organizowania jarmarków już w XVI stuleciu i do dziś kultywują tę tradycję.

W Beskidzie Śląskim szczególnie ceniona jest gospodarka pasterska, z której pochodzą oscypki, bryndza oraz chętnie kupowane przez turystów redykołki. Jeśli chodzi o popularne zupy, to na bazie kiszonej kapusty przygotowuje się tu kwaśnicę. Swoją popularność zawdzięcza ona unikatowemu smakowi i właściwościom rozgrzewającym.

Z regionem związane są też liczne napitki, takie jak tatarczówka, wódka produkowana na bazie kłącza tataraku, czy popularne wódki miodula (miodunka lub miodonka) oraz warzonka, serwowana na ciepło z dodatkiem karmelizowanego cukru. Te tradycyjne trunki stanowią doskonałe uzupełnienie potraw.

O randze kuchni regionalnej województwa śląskiego świadczy także Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”, który powstał w 2012 r. z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej. Promuje on tradycyjne potrawy oraz pozwala odkrywać kulinarne skarby regionu. Dołączyć do tego szlaku mogą jedynie restauracje, które uzyskały certyfikaty potwierdzające autentyczność i jakość serwowanych przez nie dań. 

W menu lokali wchodzących w skład Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” znajdują się nie tylko specjały kuchni śląskiej, lecz także beskidzkiej, jurajskiej czy zagłębiowskiej, co zwiększa różnorodność oferty. Zalewajka, beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami (skwarkami) czy serula (rodzaj żuru na maślance) to tylko niektóre z ponad 100 regionalnych potraw, które podają gościom wyróżnione restauracje. Na drzwiach obiektów należących do szlaku znajduje się oznaczenie „Śląskie Smaki”, na ścianie wisi certyfikat, a w menu można ujrzeć wkładkę z regionalnymi daniami lub specjalny znaczek przy typowych dla województwa śląskiego potrawach. Nie sposób opisać szczegółowo wszystkich lokali na szlaku, gdyż ich liczba jest bardzo duża. Aktualnie, stan na kwiecień 2025 r., to 21 restauracji:  

„SmaQ Food & Wine” (Q Hotel Plus Katowice) – nowoczesny obiekt w centrum miasta; w menu: żur i rolada śląska, a do tego (w formie przystawki) hekele, czyli sałatka śledziowa, oraz śląski cwibak na deser; 

„Kaktusy Kato Koncept Kulinarny” (Hotel Diament Plaza Katowice) – można tutaj spróbować harynki, czyli przystawki ze śledziem, zupy kartoflanki oraz królika; restauracja serwuje również pyszne desery; 

Restauracja w Hotelu Metropol Katowice spróbuje się tu jak smakuje ajntopf czy wątróbka z królika z sosem jabłkowym; na stałe w menu znajdują się żur i rolada śląska; 

„Restauracja Pod Ratuszem” w Częstochowie – zabytkowe piwnice należące do XIX-wiecznego Ratusza skrywają lokal, którego wnętrza zdobi kamień jurajski; w karcie, oprócz popularnych dań kuchni polskiej, znajdują się jurajskie specjały: kućmok, zupa fifka (kartoflanka) czy grochówka po częstochowsku;  

„Pracownia Kulinarna Basenowa” w Żarkach w powiecie myszkowskim – restauracja ta serwuje potrawy kuchni żydowskiej i śląskiej; można tutaj posmakować wyśmienitych flaków lub gęsich pipek, czyli duszonych gęsich wątróbek; w karcie zwraca uwagę doskonały śledź na tatarczuchu – chlebie z mąki gryczanej;  

„Zagłębie Smaku” (Holiday Inn Dąbrowa Górnicza) – lokal dumnie prezentuje dania kuchni zagłębiowskiej; koniecznie trzeba tu spróbować zalewajki oraz pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami; 

„Karczma Sączówka” w Sączowie w powiecie będzińskim – wyjątkowe miejsce, w którym – po wylądowaniu z wakacji w pobliskim Międzynarodowym Porcie Lotniczym Katowice w Pyrzowicach – poczęstują domową kuchnią; z menu można wybrać między żurkiem na zakwasie, grochówką a flakami po staropolsku;

Restauracja „Szyb Maciej” w Zabrzu – jedyna atrakcja turystyczna w województwie znajdująca się zarówno na Szlaku Zabytków Techniki, jak i Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”; serwuje się tutaj typowo śląskie potrawy: przystawkę z krupnioka, Gulasz Donnersmarcków i roladę śląską, a na deser szpajzę cytrynową; 

„Poziom+ food&wine” (Hotel Diament Plaza Gliwice) – restauracja w zabytkowej XIX-wiecznej kamienicy, w samym centrum miasta; w menu znajdują się tradycyjne dania kuchni śląskiej, jak np. hauskyjza – śląski ser smażony (także podawany w panierce), żur żyniaty czy legumina staropolska z musem truskawkowym i owocami;

„Leśna Perła” w Rudzińcu w powiecie gliwickim – obiekt na skraju lasu, specjalizujący się w daniach z dziczyzny; można tu skosztować pieczeni z daniela oraz rolady z daniela na sosie borowikowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą; warto również zamówić zupę chrzanową, czyli chrzanicę; 

„Dwór Bismarcka” w Mysłowicach – miejsce, w którym od razu można poczuć się niczym w gościnie u przyjaciół; koniecznie trzeba tutaj spróbować wodzionki z bratkartoflami oraz rolady śląskiej z gumiklejzami i modrą kapustą; 

Restauracja „U Przewoźnika” w Tychach – jej menu to przede wszystkim kuchnia polska i śląska; pyszne tatar i galert (galaretka z nóżek), żur, wątróbka i sandacz zaspokoją największy głód, a na deser polecana jest szarlotka na ciepło; 

„Restauracja Zacisze” w Pszczynie-Brzeźcach – tradycja karczmy w Brzeźcach sięga 1640 r.; miłośnicy regionalnej kuchni pokochają tutejszy galert wieprzowy i żur, pierogi z krupniokiem i kopę pszczyńską; 

„Karczma Wiejska” w Jankowicach koło Pszczyny – lokal usytuowany na skraju lasów pszczyńskich; goście zachwalają golonkę w piwie oraz dania z dziczyzny; warto też zamówić zupę z podgrzybków i policzki wołowe; 

„Smak Regionu” w Pawłowicach – tradycyjna śląska oraz polska kuchnia to atuty tej restauracji, jej klienci cenią sobie domowe receptury i lokalne produkty; menu typowo śląskie: hekele, żur, wodzionka i żeberko w miodzie; 

„Restauracja Charlotta” (Pałac Baranowice) w Żorach – miejsce dla miłośników dobrego jedzenia, historii i przyrody; z menu warto wybrać befsztyk tatarski Duranta i carpaccio z jelenia, a pierogi z dziczyzną udowodniają prawdziwy kunszt szefa kuchni; 

Restauracja „Piano” (Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy „Stodoły”) w Rybniku – obiekt zlokalizowany w urokliwym miejscu nad Zalewem Rybnickim; można tu zamówić typowy śląski obiad: rosół wołowo-drobiowy, roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą, a na deser jabłecznik;  

„Restauracja Cysterska” w Rudach – w murach pocysterskiego zespołu klasztorno-pałacowego powstają wyśmienite potrawy i desery, przyrządzane przez kucharza pasjonatę, który z wielkim zaangażowaniem komponuje kulinarne arcydzieła; obowiązkowo należy spróbować w tym miejscu żuru i rolady śląskiej; 

„Karczma Rogata” w Bielsku-Białej – działa w pochodzącej z 1896 r. drewnianej chacie, która nieoczekiwanie zlokalizowana jest w blisko 170-tysięcznym mieście; warto tutaj polecić takie przysmaki, jak np. pasztety, golonkę z pieca, pierogi z bryndzą, zupę cebulową, duszonki, a także pstrąga; 

„Restauracja Liburnia” w Cieszynie – lokal ten powstał w miejscu dawnej Fabryki Narzędzi „Cefana”; można tu zjeść zulc, czyli galaretkę z nóżek wieprzowych, a do tego pieczone żeberka podane na babraczce; 

„Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki” w Wiśle – restauracja usytuowana w samym sercu tego ważnego ośrodka sportowego, wypoczynkowego i turystycznego w Beskidzie Śląskim; przy blasku kominka warto skosztować wyśmienitych placków z blachy, kapusty zasmażanej czy wędzonego boczku i kity świńskiej; popisowe danie stanowią placki szkubane, czyli placki ziemniaczane zapiekane ze śmietaną i cukrem, oraz rzadko spotykana kapuśnica (nie mylić z kwaśnicą!). 

Co roku w województwie śląskim odbywa się Festiwal „Śląskie Smaki”, organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną, promujący regionalną sztukę kulinarną i pozwalający odkrywać wyjątkowe potrawy. To największe tego typu wydarzenie w Śląskiem. Aby wydobyć wyjątkowy koloryt miejscowej kuchni, ta wspaniała impreza gości za każdym razem w innym zakątku regionu. W minionym roku miała miejsce w Tarnowskich Górach, a jej tegoroczną, XIX edycję zaplanowano na 15 czerwca w Koszęcinie, gdzie znajduje się siedziba Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Podczas Festiwalu „Śląskie Smaki” odbywają się też liczne koncerty, pokazy, warsztaty i animacje dla dzieci. Na specjalnie przygotowanych stoiskach skosztować można propozycji potraw serwowanych na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”. Jak widać, w województwie śląskim, pełnym twórczej energii, z powodzeniem stawia się czoła wyzwaniom nowoczesnego świata, nie zapominając przy tym o bogatej tradycji kulinarnej. 

Podróż po zdrowie do Śląskiego

Województwo śląskie to również obszar o ugruntowanych tradycjach w dziedzinie lecznictwa uzdrowiskowego. Przekonamy się o tym szczególnie mocno w takich miejscowościach, jak Ustroń oraz Goczałkowice-Zdrój. Miejsca te wyróżniają się nie tylko unikatowym mikroklimatem, lecz także naturalnymi bogactwami w postaci surowców o właściwościach leczniczych, co w efekcie przekłada się na bogatą ofertę usług zdrowotnych i rehabilitacyjnych.

Ustroń w malowniczym Beskidzie Śląskim, należący do Grupy American Heart of Poland, jawi się jako jeden z największych i najbardziej cenionych kompleksów uzdrowiskowych w całej Europie. Uzdrowisko posiada własne złoża borowiny i solanki, które spełniają swoją rolę nie tylko w zakresie wsparcia rehabilitacji, lecz także trafiają w gusta najbardziej wymagających amatorów naturalnej pielęgnacji. Grupa American Heart of Poland, będąca niekwestionowanym liderem w zakresie leczenia oraz rehabilitacji schorzeń sercowo-naczyniowych, umożliwia każdego roku ponad 260 tys. pacjentom skorzystanie z zaawansowanych procedur medycznych w ramach kontraktu z Narodowym Funduszem Zdrowia (NFZ), z czego znaczna część zapewniana jest poza dużymi ośrodkami miejskimi, w tym właśnie w Ustroniu. Podmioty należące do niej realizują rocznie 73 tys. hospitalizacji, związanych głównie z zabiegami wieńcowymi, zaburzeniami rytmu i przewodzenia oraz niewydolnością serca. Warto nadmienić, że Grupa American Heart of Poland stanowi część Gruppo San Donato (GSD), największego włoskiego i wiodącego europejskiego prywatnego koncernu z sektora opieki zdrowotnej, specjalizującego się w opiece doraźnej, edukacji i badaniach medycznych. Prowadzi on 136 placówek i wyróżniających się na świecie szpitali z działalnością dydaktyczną i badawczą, Uniwersytet Vita-Salute San Raffaele (UniSR) w Mediolanie z 22 programami magisterskimi i kształceniem na poziomie doktoranckim, a także badania medyczne plasujące się w pierwszej dziesiątce na naszym globie (na podstawie ich cytowania). Uzdrowisko Ustroń słynie z unikatowej wody mineralnej „Ustronianka” (jej rozlewnię założono w 1980 r.) oraz nowoczesnych metod terapeutycznych, obejmujących zastosowanie borowiny i solanki oraz innych zabiegów balneologicznych. Kuracjusze mają do dyspozycji szeroki wachlarz terapii, w tym światłolecznictwo, elektrolecznictwo oraz rehabilitację neurologiczną.

Kolejnym cieszącym się uznaniem uzdrowiskiem w Śląskiem są Goczałkowice-Zdrój. Zabiegi koncentrują się tutaj na terapeutycznym wykorzystaniu solanki w inhalacjach oraz kąpielach. Otwarte w sierpniu 2023 r. goczałkowickie inhalatorium jest pierwszym obiektem w Polsce, funkcjonującym na zasadzie hybrydowej. Oprócz klasycznej tężni solankowej działającej w oparciu o zasadę rozbryzgu kropel solanki o gałązki tarniny zastosowano generatory aerozolu solankowego, które wspomagają jej pracę. To rozwiązanie daje możliwość wykorzystania obiektu przez cały rok. Tężnia hybrydowa zaopatrywana jest w solankę ze złoża Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój, które posiada certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Można tu wdychać powietrze nasycone minerałami, co przynosi istotne korzyści dla zdrowia.

Ustroń i Goczałkowice-Zdrój oferują też programy rehabilitacyjne oraz odnowy biologicznej. Przyciągają one zarówno kuracjuszy, jak i turystów poszukujących relaksu w otoczeniu pięknej przyrody. Województwo śląskie szczyci się licznymi ośrodkami rehabilitacyjnymi i sanatoriami, w tym tymi zlokalizowanymi w Tarnowskich Górach, Wiśle czy Szczyrku. Miejsca te zostały stworzone z myślą o osobach pragnących odpoczynku, regeneracji i poprawy swojego stanu zdrowia. W związku ze wzrostem zainteresowania usługami uzdrowiskowymi, Śląskie staje się coraz bardziej atrakcyjnym kierunkiem.

Hotele spa i wellness w Śląskiem

Województwo śląskie może pochwalić się szerokim wachlarzem komfortowych obiektów noclegowych z bogatym zapleczem spa. Osoby pragnące połączyć profesjonalizm spotkań biznesowych i konferencji z przyjemnym wypoczynkiem znajdą w tym rejonie Polski idealne warunki do realizacji swoich celów. Tego typu hotele często leżą w malowniczych miejscach, zapewniają przestronne sale konferencyjne oraz profesjonalną obsługę, rozbudowaną ofertę kulinarną i nowoczesne strefy wellness, wyposażone w sauny, baseny i z szerokim wyborem zabiegów, co umożliwia pełną regenerację po intensywnym dniu pracy.

Wśród godnych polecenia obiektów noclegowych znajduje się Crystal Mountain. To nowoczesny 5-gwiazdkowy hotel, zlokalizowany w Wiśle, na stoku Góry Bukowej (713 m n.p.m.), otoczony zielenią i zachwycającymi krajobrazami. Z jego okien i tarasów rozpościerają się zapierające dech w piersiach widoki. To doskonałe miejsce do pracy i relaksu.

Komfortowy pobyt oferuje też Aries Hotel & Spa Wisła, który leży w samym sercu tej perły Beskidów, historycznie usytuowanej na Śląsku Cieszyńskim. Wnętrza tego urokliwego, 4-gwiazdkowego obiektu nawiązują do beskidzkiego folkloru, co tworzy niepowtarzalną atmosferę. Piękno otaczającej przyrody oraz spokojna okolica sprzyjają pracy i wypoczynkowi. W hotelu znajduje się restauracja „Polka”, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej. Poza tym Aries Hotel & Spa Wisła oferuje bogatą i klimatyczną strefę wellness, w tym basen solankowy, dwa zewnętrzne jacuzzi z hydromasażem, sauny, salę fitness oraz gabinety spa.

Potężny obiekt stanowi Hotel Gołębiewski w Wiśle. Wzniesiono go na zboczu Góry Bukowej, nad brzegiem Wisły. Z hotelowych okien roztacza się wspaniały widok na malownicze zakątki Beskidu Śląskiego. Gości przyciąga tutejszy Park Wodny Tropikana. Oferuje on baseny zewnętrzne oraz wewnętrzne, zarówno rekreacyjne, jak i sportowe, a także mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych. Dla pragnących relaksu udostępniono sauny, jacuzzi, strefę odpoczynku z jaskinią solną i tężniami solankowymi. W hotelu można również zadbać o swoje zdrowie i urodę. Czeka tu bogaty wybór zabiegów relaksacyjnych, upiększających i rehabilitacyjnych, oczywiście, pod okiem wykwalifikowanego personelu oraz w komfortowo wyposażonych gabinetach. 

VISLOW Resort w Wiśle to wyjątkowe miejsce do spotkań biznesowych i relaksu. Uzupełnienie oferty stanowi stylowa restauracja „VISLOW”, przytulna kawiarnia oraz rozbudowane zaplecze spa i wellness. Do dyspozycji gości oddano tu trzy sale konferencyjne o zróżnicowanej powierzchni, idealne do organizacji szkoleń, konferencji, warsztatów czy firmowych spotkań.

Kolejnym obiektem wartym wyróżnienia jest 5-gwiazdkowy Aries Hotel & Spa Szczyrk, usytuowany w malowniczej okolicy, u podnóża gór i stanowiący niepowtarzalne miejsce komfortowego wypoczynku. Dziedzictwo dawnego Domu Turysty, który przez dziesięciolecia przyjmował gości poszukujących górskich przygód, nadaje temu miejscu wyjątkowy charakter. Hotel wyróżnia się nie tylko urokliwą lokalizacją, lecz także profesjonalnym serwisem oraz bogatym zapleczem do organizacji konferencji i luksusową strefą spa i wellness.

Hotel Klimczok w Szczyrku to 4-gwiazdkowy obiekt oferujący nie tylko noclegi w komfortowych pokojach i apartamentach, z których roztacza się wręcz bajeczny widok na Beskid Śląski, lecz także funkcjonalne przestrzenie do pracy i wypoczynku. Do głównych atutów tego resortu należy wykwintna kuchnia, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia, oraz stylizowany na rzymskie termy kompleksów basenów i strefa saun.

Jedną z wizytówek regionu stanowi SPA & Wellness Hotel Diament Ustroń. Ten 4-gwiazdkowy hotel wyróżnia się doskonałą lokalizacją – w samym sercu uzdrowiskowej okolicy, nieopodal centrum miasta, w pobliżu licznych tras rowerowych i spacerowych. Goście mogą wypocząć w komfortowych pokojach, delektować się wyśmienitymi posiłkami w restauracji „Atmosfera” oraz skorzystać z odprężających zabiegów w strefie wellness z basenem z gwieździstym niebem, brodzikiem z podwyższoną temperaturą wody dla najmłodszych gości, przeciwfalą, jacuzzi, klimatyzowaną salą fitness, sauną suchą i nowoczesnymi gabinetami spa. To także idealne miejsce na organizację różnorodnych wydarzeń, zarówno biznesowych, jak i okolicznościowych.

Innym obiektem wartym uwagi jest Poziom 511 Jura Wellness Hotel & Spa, usytuowany w Podzamczu koło Ogrodzieńca, w sercu malowniczej Jury Krakowsko-Częstochowskiej i w Parku Krajobrazowym Orlich Gniazd, co czyni z niego wspaniałe miejsce na wyjazd rekreacyjny, szkoleniowy lub integracyjny. Do zregenerowania się i błogiego relaksu zaprasza tutaj 511 Organic Medi SPA.  

Warto tu jeszcze wspomnieć o 4-gwiazdkowym Hotelu Zimnik Luksus Natury i Hotelu Zimnik (3 gwiazdki), hotelu Złoty Groń Resort & Spa, Srebrny Bucznik Wellnes & Restaurant w Istebnej, Mercure Szczyrk Resort, Papuga Park Hotel w Bielsku-Białej czy wreszcie o Hotelu Szyndzielnia, należącym do spółki ZIAD Bielsko-Biała. To ostatnie miejsce stanowi świetną bazę wypadową w góry, czyli na Szyndzielnię (1029 m n.p.m.) – szczyt w Beskidzie Śląskim, wznoszący się tuż na północ od Klimczoka (1117 m n.p.m.).  

Województwo śląskie to region o niezwykłym bogactwie i różnorodności, widocznej w lokalnych tradycjach, gwarach, dziejach, sztuce, architekturze, rzemiośle czy kulinariach. Ten rejon Polski pełen jest różnorodnych atrakcji, a także posiada duży potencjał w zakresie organizacji eventów. Jako obszar o bogatej historii, silnym sektorze przemysłowym oraz dynamicznie rozwijającej się turystyce, staje się coraz bardziej pożądanym celem podróży. Dzięki szerokiej ofercie, obejmującej pobyty biznesowe i uzdrowiskowe oraz kulinaria, Śląskie spełni z pewnością oczekiwania zarówno turystów, przedsiębiorców, smakoszy i kuracjuszy, jak i organizatorów wszelkiego rodzaju wydarzeń.