Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji Transatlantyku. Podczas cyklu filmowego pod tym właśnie tytułem widzowie – jak co roku – oprócz seansów filmowych wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi kolacjach. Kluczem do Kina Kulinarnego jest idea zdrowej żywności, wolnej od chemii i GMO, wytwarzanej w opozycji do masowej, przemysłowej produkcji, a jednocześnie idea niespiesznego spotkania i rozmowy. W tym roku goście Kina Kulinarnego m.in. będą mieli okazję zjeść kolację wg menu przygotowanego przez Wojciecha Modesta Amaro, laureata gwiazdki Michelin i najsłynniejszego polskiego szefa kuchni oraz jurora popularnych programów telewizyjnych Top Chef i Hell’s Kitchen. Bilet na każdy z 5 pokazów, którego cena wynosi 180 złotych, jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację, która będzie miała miejsce w starannie wybranej i zaaranżowanej przestrzeni restauracyjnej. Poza Wojciechem Modestem Amaro autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują wybitni szefowie kuchni: Martin Gimenez Castro, Maciej Rosiński, Justyna Słupska – Kartaczowska oraz Rafał Niewiarowski i Robert Skubisz. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z Berlinale. Kurator berlińskiego cyklu Thomas Struck od samego początku czuwa także nad merytoryczną koncepcją Kina Kulinarnego.


W tym roku w ramach Kina Kulinarnego widzowie Transatlantyku zobaczą trzy filmy dokumentalne i dwa fabularne. Wśród dokumentów znajdują się „Off Road: Mugaritz, Feeling The Way” Pepa Gatella – portret nietuzinkowego szefa słynnej baskijskiej restauracji Mugaritz Andoniego Luisa Aduriza, zadający pytanie o uzależnienie współczesnego konsumenta od mięsa holenderski film „Need for meat” Marijn Frank oraz „Ants on a shrimp” Maurice’a Dekkersa, czyli opowieść o słynnej kopenhaskiej restauracji Noma i jej szefie, Rene Redzepim. Skład Kina Kulinarnego uzupełni dramat obyczajowy „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, historia relacji znakomitego, choć samotnego piekarza i jego nowej pracownicy oraz kultowy „Amarcord” Federico Felliniego, wzruszający portret Włoch lat 30.


Patronami medialnymi Kina Kulinarnego są KUCHNIA, SMAK, Monitor Magazine, ugotuj.to, Czas Wina oraz SlowLife, Food & Garden


Więcej informacji o programie PGNiG TRANSATLANTYK FESTIVAL ŁÓDŹ 2016 będzie pojawiać się na stronie www.transatlantyk.org oraz na profiluwww.facebook.com/Transatlantyk