Województwo splicko-dalmatyńskie zostało oficjalnym kandydatem do prestiżowego tytułu Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2027, przyznawanego przez Międzynarodowy Instytut ds. Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT).

©Tom Dubravec/Cropix

W ostatnim czasie region odwiedziła komisja złożona z pięciu międzynarodowych ekspertów, która oceniała dorobek i potencjał województwa splicko-dalmatyńskiego w zakresie gastronomii, kultury i zrównoważonej turystyki. W skład komisji weszli:

Ramon Sentmartí – przedstawiciel sektora rolno-spożywczego,
José Luís Marques – dyrektor Szkoły Hotelarsko-Turystycznej w Coimbrze,
Emanuela Panke – przewodnicząca Iter Vitis – Szlaków Wina Europy (Szlak Kulturowy Rady Europy),
Jens Storli – ekspert ds. kultury i gastronomii,
Wendy Barrie – redaktorka przewodnika gastronomicznego Scottish Food Guide,
Diane Dodd – przewodnicząca IGCAT.

©Tom Dubravec/Cropix

Smaki, tradycje i ludzie – bogaty program wizyty

Podczas wizyty eksperci odwiedzili najważniejsze miejsca i inicjatywy gastronomiczne regionu, m.in. Regionalne Centrum Kompetencji przy Szkole Hotelarsko-Turystycznej w Splicie, etno-agro park Stella Croatica, Muzeum Oliwy oraz winiarnię Stina na wyspie Brač oraz fabrykę przetwórstwa rybnego Sardina w miejscowości Postira. Odwiedzili również restauracje i gospodarstwa rolne, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych i degustacjach tradycyjnych dalmatyńskich potraw.

©Tom Dubravec/Cropix

Komisja spotkała się także z przedstawicielami władz aby omówić inicjatywy regionu wspierające rolnictwo, gastronomię i zrównoważony rozwój. W ciągu kilku dni odbyło się również ponad 75spotkań z przedstawicielami lokalnych organizacji turystycznych, sektora edukacji, gastronomii, winiarstwa i branży turystycznej.

©Mateja Vrčković

Dalmatyńska marenda – symbol stylu życia

Jak podkreślił członek komisji Ramon Sentmartí, szczególne wrażenie zrobiła na nim dalmatyńska marenda – codzienny rytuał przerwy i wspólnego posiłku.

Szczególnie ujęła mnie dalmatyńska marenda oraz fakt, że ludzie tutaj nie postrzegają jej jedynie jako posiłek, lecz jako moment, w którym przy domowych potrawach nawiązują więzi i spędzają czas razem. Uważam, że to nadaje dalmatyńskiej gastronomii dodatkową wartość – powiedział Sentmartí.

 

Współpraca i rozwój

Projekt, którego liderem jest Wspólnota Turystyczna Województwa Splicko-Dalmatyńskiego, realizowany jest we współpracy z samorządem województwa, Chorwacką Izbą Gospodarczą, Wydziałem Ekonomicznym Uniwersytetu w Splicie oraz Stowarzyszeniem Szefów Kuchni SKMER.

Komisja IGCAT przygotuje w najbliższych dniach rekomendacje, które region będzie musiał spełnić przed oficjalną ceremonią przyznania tytułu.

Podczas tej wizyty staraliśmy się pokazać to, co najlepsze w naszym regionie, a jednocześnie zdobyliśmy cenne doświadczenie i wiedzę. Współpraca z IGCAT to dla nas ogromna szansa i początek nowego etapu rozwoju. Przed nami dalsza praca nad projektami, które potwierdzą, że zasługujemy na ten tytuł – powiedziała Ivana Vladović, dyrektor Wspólnoty Turystycznej Województwa Splicko-Dalmatyńskiego.

©Tom Dubravec/Cropix

Nowe możliwości dla chorwackiej gastronomii

Tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego to nie tylko prestiż, lecz także realna szansa na zwiększenie międzynarodowej rozpoznawalności regionu, promocję lokalnych produktów i wzmocnienie współpracy między turystyką, rolnictwem i edukacją. Dzięki tej inicjatywie województwo splicko-dalmatyńskie jeszcze mocniej umacnia swoją pozycję jako autentyczna, różnorodna i nowoczesna destynacja kulinarna.

Gastronomia jest jednym z kluczowych elementów tożsamości Chorwacji i jednym z powodów, dla których goście, także z Polski, tak chętnie ją odwiedzają. Cieszy nas, że po regionie Kvarner, który w 2026 roku będzie nosił tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego, również Dalmacja Środkowa ma szansę na to prestiżowe wyróżnienie. To potwierdza, że chorwacka kuchnia, oparta na autentyczności, jakości i lokalnych tradycjach, jest ważnymgm elementem wizerunku Chorwacji jako wyjątkowej destynacji turystycznej – komentuje Małgorzata Kowalska, dyrektor Przedstawicielstwa Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce.