Po raz pierwszy w Polsce: najlepsze restauracje, wyjątkowe hotele i regionalne specjały – okiem niezależnych ekspertów. Nowe spojrzenie na polską gastronomię.

Byliśmy w najbardziej ekskluzywnych restauracjach oraz karczmach zupełnie odciętych od świata, o których istnieniu wie niewielu. Próbowaliśmy, smakowaliśmy, testowaliśmy, teraz polecamy te, które przeszły drobiazgową weryfikację. Z ponad 600 restauracji z całej Polski wyłoniliśmy najlepsze, które skrupulatnie opisujemy w pierwszej w Polsce edycji przewodnika Gault&Millau 2015. To pierwsze tego typu przedsięwzięcie na polskim rynku o niespotykanej wcześniej skali.

System oceniania

Inspektorzy Gault&Millau pojawiają się w restauracjach anonimowo i nie mogą się ujawniać. System oceniania opiera się na punktach i symbolu czap kucharskich: w ten sposób są oceniane i restauracje, i szefowie kuchni. Inspektorzy przyznają od 1 do 20 punktów. Miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów są opisywane w przewodniku. Na podstawie punktacji najlepszym są przyznawane czapki kucharskie (od 1 do 5):

•    11-12 punktów  – 1 czapka
•    13-14 punktów – 2 czapki
•    15-16 punktów – 3 czapki
•    17-18 punktów – 4 czapki
•    19-20 punktów – 5 czapek.

     Łącznie w przewodniku Gault&Millau Polska 2015 prezentujemy 246 restauracji, 93 hotele, 40 miejsc zakupowych i 80 produktów. Dla ułatwienia naszą publikację podzieliliśmy na sześć regionów, w których opisujemy miejsca godne polecenia. Wszystkim restauracjom, które przeszły weryfikacje naszych inspektorów, w większości wypadków kilkukrotną, zostały wystawione noty. Natomiast wybór hoteli, produktów i miejsc jest autorski. Zależy nam na promowaniu tych tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości.

Spośród wszystkich opisanych przez nas restauracji najwyżej ocenionym zostały przyznane czapki:

•    4 czapki otrzymała jedna restauracja,
•    3 czapki przyznano 3 restauracjom,
•    2 czapki trafiły do 53 restauracji,
•    1 czapką wyróżniono 111 restauracji.

Ciekawostkę stanowi fakt, że spośród wszystkich opisywanych przez nas restauracji jedynie w 33 szefami kuchni są kobiety.

Historia Gault&Millau

Gault&Millau od 50 lat wyznacza trendy na francuskim rynku kulinarnym. Polska jest dziesiątym krajem na świecie, w którym wydawany jest przewodnik. Gault&Millau powstał w 1962 roku we Francji z inicjatywy dwóch uznanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Obecnie obok Michelin jest jedną z najbardziej renomowanych i  wpływowych tego typu publikacji na świecie. Do tej pory oceniał restauracje m.in. we Francji, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Holandii, na Węgrzech oraz w Australii.

Polska edycja

Redaktor Naczelną polskiej edycji prestiżowego przewodnika Gault&Millau jest Justyna Adamczyk, ekspertka łącząca praktykę biznesową i gastronomiczną ,wieloletnia działaczka i członkini Zarządu Slow Food Warszawa. Podróżniczka kulinarna, odwiedziła setki restauracji odznaczonych wyróżnieniami Gault&Millau, Michelina i 50 Best San Pellegrino. Regularnie uczestniczy w głównych światowych imprezach obejmujących top szefów jak Salone del Gusto w Turynie czy Madrid Fusion. Mystery shopper w restauracjach i liniach lotniczych, członkini jury licznych konkursów kulinarnych i nalewkarskich. Współorganizatorka i uczestniczka polskiej edycji Cook It Raw – dorocznego zjazdu kilkunastu najlepszych na świecie szefów.

Poza restauracjami w przewodniku znajdują się również opisy dobrej jakości noclegów, wyróżniających się na tle innych nie tylko standardem, ale i oryginalnością. Przewodnik poleca również „miejsca zakupowe”, w których można znaleźć produkty wysokiej jakości, nietuzinkowe, ekologiczne oraz wyjątkowe specjały regionalne.

Od 1 grudnia przewodnik Gault&Millau Polska 2015 jest dostępny we wszystkich Salonach Empik oraz na empik.com.

Informacja prasowa

Gault&Millau Polska 2015 – podsumowanie pierwszej edycji przewodnika

Podczas uroczystej Gali Finałowej związanej z wydaniem pierwszej edycji przewodnika Gault&Millau  Polska 2015 oficjalnie ogłoszono nazwiska najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Nagrody wręczono w 5 kategoriach, a zwycięzcy zostali wybrani spośród 5 nominowanych w każdej z kategorii. Poniżej lista zwycięzców i wyróżnionych.

Laureaci Gault&Millau Polska 2015 w poszczególnych kategoriach:
•    Szef Roku 2015 – Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro, Warszawa
•    Szef Jutra 2015 – Andrea Camastra, Restauracja Senses, Warszawa
•    Młody Talent 2015 – Witek Iwański, Restauracja Aruana, Serock
•    Kobieta Szef 2015 – Agata Wojda, Restauracja Opasły Tom, Warszawa
•    Kuchni Tradycyjnej 2015  – Bartosz Budnik, Restauracja Romantyczna, Wzgórza Dylewskie
Nominacje Gault&Millau Polska 2015:

Nominowani w kategorii Szef Roku 2015
•    Dariusz Barański, Restauracja Concept 13, Warszawa
•    Dominik Duraj, Steampunk Wodna Wieża, Pszczyna
•    Marcin Filipkiewicz, Restauracja Copernicus, Kraków
•    Paweł Oszczyk, La Rotisserie, Warszawa
Nominowani w kategorii Szef Jutra 2015
•    Martin Gimenez Castro, Restauracja Salto, Warszawa
•    Tomasz Trąbski, Concordia Taste, Poznań
•    Rafał Wałęsa, Restauracja Sztuczka, Gdynia
•    Adam Woźniak, Restauracja Mercato, Gdańsk
Nominowani w kategorii Młody Talent 2015
•    Aleksander Baron, Solec 44, Warszawa
•    Przemysław Błaszczyk, Mañana Bistro & Wine Bar, Chorzów
•    Łukasz Budzik, Restauracja Acquario, Wrocław
•    Dominik Narloch, Restauracja Hugo, Poznań
Nominowani w kategorii Kobieta Szef 2015
•    Oliwia Bernady, Winebar Jung & Lecker, Warszawa
•    Iwona Cebula, Restauracja Starka, Opole
•    Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Restauracja Malika, Gdynia
•    Patrycja Wąsiakowska, Stara Kuźnia, Przykop
Nominowani w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej 2015
•    Maciej Barton, Folwark Ustronie, Słupia pod Bralinem
•    Janusz Fic, Dwór Sieraków, Sieraków
•    Bogdan Gałązka, Restauracja Gothic, Malbork
•    Maciej Kobylański, Dwór Stary Chotów, Chotów

Przyszłość Gault&Millau w Polsce

Misją Gault&Millau jest podnoszenie wartości kultury kulinarnej w krajach, w które się angażuje. Służy temu cały pakiet produktów i usług skierowanych do szefów kuchni, które były wypracowywane przez dekady doświadczeń we współpracy z tysiącami szefów kuchni, producentów i restauratorów.  Do najistotniejszych działań, poza dorocznym wydawaniem przewodnika, należą:
•    Gault&Millau Tour: doroczne spotkania regionalne skupiające jednorazowo od kilkudziesięciu do kilkuset szefów kuchni aktywnych i odnoszących sukcesy w danym regionie. Celem tych spotkań jest stworzenie płaszczyzny do integracji środowiska, wymiany wiedzy i doświadczeń, a także bieżącej dyskusji nad potencjałem gastronomiczno-produktowym danego regionu.

•    Granty Dla Młodych Talentów: co roku, we współpracy z naszymi partnerami, wspieramy kilka Młodych Talentów otwierających swoje pierwsze restauracje. Są to spotkania organizowane w regionach z wybijającymi się adeptami sztuki kulinarnej, typowanymi przez uznanych już szefów kuchni. To 4 eventy rocznie wyłaniające po 3 Szefów Laureatów w każdym regionie.

•    Przewodnik w wersji mobilnej: nowoczesna wersja portalu internetowego, dostępnego także w wersji mobilnej na smartfony i tablety, zawierająca stale uaktualnianą bazę miejsc i rekomendacji.

•    Akademia Gault&Millau: Master Classes z najlepszymi szefami szkolącymi naszych wychowanków.

•    Program Mentoringowy: roczne programy rozwoju młodych, ambitnych kucharzy przez uznane autorytety świata kulinarnego.

•    Gault&Millau Magazyn: luksusowy dwumiesięcznik o szefach kuchni i dla szefów kuchni łączący prezentacje trendów światowych z bieżącą promocją najciekawszych zjawisk pojawiających się na rynkach lokalnych.

•    Mentoring dla Sommelierów: rozwijanie umiejętności najzdolniejszych sommelierów poprzez warsztaty i praktyki u wybitnych sommelierów polskich i francuskich.
W 2015 roku, poza oczywiście wydaniem Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, zamierzamy wprowadzić do Polski Gaut&Millau Tour oraz przygotować polską wersję naszej aplikacji mobilnej. Będziemy pracować także nad rozpoczęciem programu Grantów dla Młodych Szefów. Z radością będziemy na bieżąco obwieszczać postępy naszych prac i promować szefów kuchni zaangażowanych w nasze projekty. Będzie nam niezwykle miło, jeśli będziemy mogli z Wami współpracować!