Tureckie Gaziantep ze swoją bogatą historią i wspaniałą kuchnią jest miejscem idealnym dla turystów, którzy chcą spędzić urlop zwiedzając liczne zabytki i muzea, a przy tym delektować się lokalnymi specjałami. Właśnie ze względu na przepyszne, pistacjowe przysmaki, miasto jest znane w całym regionie Anatolii.  


Na początek trochę historii

Gaziantep to miasto położone w południowo–wschodniej Turcji, jest szóstym co do wielkości ośrodkiem w kraju. Niektóre źródła podają, że Gaziantep jest jedną z najstarszych osad na świecie, założoną około 3650 roku p.n.e. Pierwsze ślady osadnictwa znajdywane w tym regonie pochodzą właśnie z tego okresu, co może świadczyć o tym, że miasto jest starsze od Teb, Jerycha, Jerozolimy i Aten. Osada do początku XX w. zwana była Antep, a swoją obecną nazwę zyskała w czasach nowożytnych, kiedy miasto znajdowało się pod okupacją francuską. Dzięki bohaterskiej obronie osada zyskała przydomek Gazi (weteran wojenny) i od 1922 roku obowiązuje nazwa Gaziantep.

Miasto pistacjami płynące

Gaziantep znane jest z upraw pistacji i wyrobów, jakie z nich powstają. Kulinarne przysmaki, czyli głównie baklawa (słodki deser składający się z płatów ciasta listkowego i orzechów) i chałwa są najsłynniejszym towarem eksportowym tego obszaru. Ludność miejscowa używa pistacji nawet do przyrządzania kawy.

Pistacje wykorzystywane do wyrobu słodyczy zbiera się już miesiąc wcześniej niż te, które będą miały inne przeznaczenie. Dzięki temu orzechy mają więcej białka, a mniej tłuszczu. Pistacje z regionu Gaziantep różnią się jeszcze jednym szczegółem od tych, jakie możemy spotkać na rodzimych sklepowych półkach – mniej się otwierają i ciężej się je chrupie. Mieszkańcy miasta zapewniają, że nawet najtańsza baklawa kupiona w Gaziantep będzie lepsza od najdroższej kupionej w innym miejscu. Gaziantep ma jeszcze jedną niespodziankę dla miłośników dobrego jedzenia – z pewnością będą oni zachwyceni wizytą w miejscowym Muzeum Kulinarnym.

Dowodem na to, że dania tego regionu są naprawdę wyjątkowe jest wyróżnienie przyznane za wyśmienitą kuchnię dla Gaziantep przez Komisję Europejską w Brukseli. Tematem przewodnim inicjatywy EDEN (Najlepsze Europejskie Destynacje) w 2015 roku była „Turystyka i Gastronomia”.

Muzeum Mozaiki

Jednym z najważniejszych punktów w Gaziantep jest największe na świecie Muzeum Mozaiki, otwarte w 2011 roku. Na jego zbiory składa się głównie wspaniała kolekcja rzymskich mozaik, odkopana w Belkıs-Zeugma i dzięki temu ocalona przed zalaniem przez wody Eufratu, spiętrzone tamą Birecik. Zeugma była starożytną osadą, położoną w regionie miasta założonego około 300 roku p.n.e. przez jednego z wodzów Aleksandra Wielkiego. Symbol muzeum stanowi część mozaiki, pochodząca  z domu w Zeugmie – Cyganka, chociaż mówi się, że nazwa jest bardziej skutkiem żartu archeologów niż odzwierciedleniem wyglądu antyku. Mozaika jest najbardziej eksponowanym zabytkiem w muzeum ze względu na specjalną technikę w jakiej została zrobiona – oczy postaci są wykonane z niezwykłą dbałością o szczegóły. Co więcej – osoba występuje w mozaice w ujęciu en trois quarts (w trzech czwartych) – takiej samej metody użył np. Leonardo Da Vinci w przypadku dzieła „Dama z łasiczką”. Starożytne mozaiki można podziwiać na wielu piętrach i kilku połączonych ze sobą budynkach, o łącznej powierzchni 1700 m2. Cały obiekt wyróżnia się na tle zabytkowych domów swoją nowoczesnością – na jego terenie znajduje się restauracja i centrum konferencyjne.

Jak dotrzeć?

Do Gaziantep bez problemu można dojechać autobusem z większości miast tureckich. Podróż ze Stambułu zajmuje około 17 godzin, z Ankary 10 godzin, z Antalyi 15 godzin. W mieście znajduje się nowoczesny dworzec autobusowy, zlokalizowany 6 kilometrów od centrum. Połączenia lokalne zapewniają dolmusze, czyli mikrobusy.