Jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie, José Andrés, zabierze widzów w niezwykłą podróż po Haiti, pokazując nieznane oblicze tej wyspy. Zapis jego wyprawy będzie można zobaczyć na antenie Nat Geo People już 13 kwietnia, o godz. 21:00.


„Haiti: kulinarna wyprawa”, w środę, 13 kwietnia, o godz. 21.00 na Nat Geo People


José Andrés podczas swojej podróży odkrywa przed widzami jedno z najpiękniejszych państw Wysp Karaibskich – Haiti, kojarzące się wielu ludziom głównie z katastrofami – trzęsieniami ziemi czy huraganami. To właśnie wizyta po jednej z takich tragedii była inspiracją do stworzenia dokumentu. José zapragnął pokazać widzom to, czego nie pokazywał nikt inny – zupełnie nowe oblicze tej wyspy, pełne kolorów, smaków i cudów natury.


Zdaniem gospodarza programu i jednocześnie znanego eksperta w dziedzinie gastronomii, właściciela
szeregu restauracji w Stanach Zjednoczonych, a także laureata wielu prestiżowych nagród kulinarnych, jedzenie jest wielką potęgą, a eksploracje tego, co i jak spożywają inni ludzie, pomagają zrozumieć ich kulturę. José na własnej skórze doświadczy prawdziwych rytuałów Haiti, począwszy od przygotowania tradycyjnego chleba z manioku, aż po uczestnictwo w obrzędach religijnych. Zanurzy się w głąb tej przepięknej wyspy, zabierając widzów do starożytnych wodospadów i dziewiczych wybrzeży. Zapoluje na kraby lądowe, a także spróbuje lokalnych specjałów na gwarnej ulicy Port-Au-Prince.


Podczas wędrówki do Andrésa dołączą jego przyjaciele, wśród których znajdą się, były prezydent USA Bill Clinton i znany szef kuchni Mario Batali. Wspólnie przedstawią widzom historię Haiti. Odwiedzą też szereg zapierających dech w piersiach miejsc – od monumentalnej Cytadeli Laferrière, która została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO, po 150-letnią fabrykę rumu.


„Haiti: kulinarna wyprawa” – premiera w środę, 13 kwietnia, o godz. 21:00 na Nat Geo People.