Lokalne specjały różnią się w zależności od tego po jakiej części wyspy właśnie podróżujemy. W Santo Domingo znaleźć można wiele restauracji, które oferują dania oparte na tradycyjnych przepisach lub dania kuchni międzynarodowej wzbogacone o innowacyjne sposoby przygotowania

 

 

NEWSLETTER MARZEC 2017 W wioskach rybackich, np. w Bayahibe na południowo-wschodnim wybrzeżu lub w Terrenas na Samaná, można spróbować świeżych owoców morza i wyśmienitych ryb, takich jak marlin, złota makrela czy dorado.

 

Specjalnością półwyspu Samaná jest także Pescado con Coco, ryba w sosie kokosowym.

 

W regionie Constanza w paśmie górskim Kordyliera Środkowa uprawiany jest seler „cepa de apio“, który wykorzystywany jest do przygotowywania gęstych kremowych zup.

 

W Republice Dominikańskiej rośnie wiele roślin, z których potem produkowane są przeróżne popularne smakołyki.

 

Należy do nich np. kakao, kawa, imbir czy trzcina cukrowa. Jeśli wybierzesz się na wycieczkę po wyspie, możesz wziąć udział w zwiedzaniu jednej z manufaktur, gdzie podejrzeć można cały proces produkcji – od zbiorów, przez tradycyjne techniki obróbki, aż po produkt finalny.

 

Z kolei np. w Las Galeras na półwyspie Samaná można odwiedzić centrum edukacyjne, w którym uprawiany jest organiczny imbir.

 

W mieście San Francisco de Macoris możesz wybrać się w podróż śladami kakao, a w Muzeum Czekolady w Punta Cana w ramach zwiedzania przygotować własną czekoladę.