Zapraszamy na spotkanie z Jolą Słomą & Mirkiem Trymbulakiem – autorami książki „Atelier smaku. 108 potraw bezglutenowej kuchni wegańskiej” 21 listopada 2015 o godz. 11.00. Partnerem projektu jest Pomorskie Prestige.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak są projektantami mody i autorami książek kucharskich. Prowadzą Atelier w Gdyni i Warszawie. Od 1993 roku dbają o to, aby każdy klient, który odwiedzi ich pracownię, niezależnie od cech zewnętrznych, czy okazji poczuł się wyjątkowo i wyszedł dobrze ubrany.
Ich zdaniem kreatywność jest cechą osobowości człowieka, a nie wyuczonego zawodu. Dlatego, oprócz mody i gotowania, spełniają się również w aranżacji wnętrz, projektowaniu mebli, biżuterii i akcesoriów. Podchodzą holistycznie do życia, starając się dbać o równowagę pomiędzy zdrowiem, kondycją fizyczną, wyglądem, a tym co buduje wnętrze człowieka i sprawia, że czuje się szczęśliwy i spełniony, niezależnie od sytuacji zewnętrznych.
Są autorami książek kucharskich, m.in. „Nakarmić duszę” i „Ubrać duszę”, a także pierwszego wegetariańskiego programu kulinarnego „Atelier Smaku”’ obecnego na antenie Kuchni od 2008 roku. Obecnie, w każdą niedzielę o 19.00, udostępniają nowy odcinek programu na swoim kanale na Youtube (www.ateliersmaku.tv)
Najnowsza — szósta książka jest zbiorem przepisów pochodzących właśnie z tego źródła. Są one najbardziej zaawansowane z dotychczasowej twórczości kulinarnej autorów. To 256-stronicowy album o bezglutenowej kuchni wegańskiej, podzielony na sześć działów, z pobudzającymi apetyt zdjęciami każdej z potraw. Każdy z przepisów posiada dokładnie wyliczone wartości odżywcze.
Wydanie charakteryzuje się wielką dbałością o detale m.in. wyciętym kołem na środku okładki oraz znakiem rozpoznawczym autorów-projektantów mody — przyszytą metką ubraniową.
Podczas Targów prezentują także serię swoich autorskich produktów bezglutenowej kuchni wegańskiej. Ich jakość i dobry smak z pewnością zostaną docenione nie tylko przez osoby, które z powodów zdrowotnych czy też ideologicznych stosują taką dietę.
„ Zwracamy szczególną uwagę na skład naszych potraw, który został dobrany z wielką dbałością o zdrowie i środowisko. Używamy aromatycznych przypraw i ziół, ponieważ ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm znany jest od wieków. To one, wraz z pasją gotowania, tworzą smak mogący zadowolić również tych, którzy nie lubią wyrzeczeń, a jedzenie jest dla nich przyjemnością. Współczesna dieta zawiera zbyt wiele glutenu obecnego prawie w każdym posiłku. Dlatego też warto świadomie sięgnąć po produkty w naturalny sposób bezglutenowe, żeby urozmaicić codzienny jadłospis.”