Wiosna na dobre zagościła za naszymi oknami. Rozwijająca się przyroda i cieplejsza aura motywują do działania po zimowym letargu. To doskonały czas na nowe inicjatywy i wyzwania, także kulinarne. O wiosenną gamę niespodzianek dla podniebienia zatroszczyli się szefowie restauracji sieci Qubus Hotel.


Kulinarna podróż

Mistrzowie hotelowych kuchni przygotowali na wiosnę nową edycję Menu Konesera, sezonowego uzupełnienia klasycznej karty dań, z niespotykanym repertuarem smaków. Zaskoczyć Gości może chociażby połączenie filetu z łososia z rukolą, avocado, mango i papryką. Na liście wyselekcjonowanych składników uwagę przykuwa rostbef z Ameryki Południowej i bogata w wartości odżywcze kasza bulgur pochodząca z Afryki Północnej. Nie są one bowiem często spotykanym elementem menu serwowanych w polskich restauracjach.

 

– W naszej karcie zagościły produkty lekkie. Została wprowadzona kasza bulgur, która charakteryzuje się dużą zawartością błonnika. Do tej pory szerokie zastosowanie miała w kuchni bliskowschodniej. Wprowadziliśmy jagnięcinę, polędwicę z dorsza oraz aromatyczną wołowinę z sosem BBQ, a to wszystko w połączeniu ze świeżymi warzywami. Na deser, by podkreślić walory lekkości, będziemy serwować mus kokosowy w towarzystwie sorbetu ananasowego i czekolady – wylicza Mariusz Tkaczyk, Specjalista ds. Gastronomii sieci Qubus Hotel.

 

W Menu Konesera znalazły się także krewetki w pomidorach i sałata z łososiem. Wszystkie potrawy przyrządzane są według receptur kulinarnych mistrzów.

Polskie akcenty

Komponując wiosenne Menu Konesera, szefowie kuchni pozostali wierni metodzie foodpairingu, czyli sztuce łączenia smaków. Istotny był zatem wybór odpowiednich win. Postawiono na polskie aromaty, które sprawdziły się już w edycji jesiennej Menu Konesera. Wysoko oceniane przez Gości było wówczas czerwone wino Regent, dlatego zostało utrzymane w nowej karcie sezonowej.

 

– Polski Regent znakomicie komponuje się z nowościami – sałatą z wołowiną czy lekką i aromatyczną jagnięciną. Wiosna i lato to jednak pory roku, kiedy większość Gości ma ochotę na wina lżejsze i orzeźwiające, dlatego tym razem postawiliśmy na półwytrawność. Nową wkładkę wzbogaciliśmy dodatkowo o propozycję polskiego wina białego i czerwonego – tłumaczy Agnieszka Witczak, Specjalista ds. Restauracji sieci Qubus Hotel.

 

Połączenie kulinarnej egzotyki, niekonwencjonalnej kompozycji składników i aromatycznych polskich win powinny zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Wątpliwości nie ma co do tego Mariusz Tkaczyk.

 

– Myślę, że wiosenna aranżacja skusi naszych Gości do odwiedzenia  restauracji, a degustacja serwowanych potraw spełni oczekiwania nawet najbardziej wrażliwych Gości. Zapraszam na wiosenną, pełną lekkości, kulinarną podróż – zachęca.