W dniach 13-14 września 2014 na wyspie Bozcaada, nad Morzem Egejskim odbędzie się Festiwal Smaków Regionalnych.  
Festiwal Smaków Regionalnych odbywa się na jednej z najpiękniejszych wysp Morza Egejskiego – Bozacaada.

Głównym celem tego festiwalu jest promocja lokalnych smaków. Ideą tej imprezy jest prezentacja dań z regionu, nie tylko tych dzisiejszych, ale też takich, które dużo wcześniej gościły na tureckich stołach.

Atrakcją festiwalu będą lokalne potrawy serwowane przez gospodynie z wyspy. Smakołyki, których będzie można skosztować to np. specjalnie przyrządzona ośmiornica czy faszerowane liście winogron. Potrawom towarzyszyć będzie degustacja słynnych win produkowanych na wyspie.

Festiwal ubarwią występy znanych artystów.Na festiwalu z pewnością pojawią się kulinarni eksperci. Jest to doskonały powód, by spędzić trochę czasu w tym pięknym miejscu.

Źródło:http://www.folklorik.com/default.aspx?pid=66001&nid=62573