Kuchnia staropolska to kuchnia bliska naturze, korzystająca ze świeżych, sezonowych składników, pełna polotu i zaskakujących połączeń. O wartości kuchni sarmackiej przekonany był Stanisław Czerniecki – główny kuchmistrz na zamku książąt Lubomirskich w Wiśniczu, dlatego stworzył pierwszą polską książkę kucharską Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw.

    Zainspirowani dziełem kuchmistrza-artysty, Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas, autorzy książki Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku, wspólnie z szefem kuchni restauracji „Szlachecka”, przygotowali dla gości wyjątkowe menu. Dania, które przypomną, jak niezwykła była kuchnia polska w XVII w., czym jest polewka, i jak smakuje prawdziwy Węgrzyn.

Polewka z kalarepki – 12,00 PLN

Brazelle wołowe podane z pieczoną po królewsku kaszą gryczaną
oraz pieczonym burakiem – 29,00 PLN

Łosoś na żółto po królewsku podany z gąszczem marchewkowym
oraz puree z pasternaku i fasoli – 31,00 PLN

Tort Szpinakowy – 11,00 PLN