Porównanie poziomu cen w 10 europejskich krajach pokazuje, że Norwegowie są wśród tych mieszkańców Europy, którzy muszą przepracować najmniej godzin, aby zarobić na zakup pożywienia.
Według norweskiego dziennika VG, Norwegowie muszą pracować tylko przez 1 godzinę i 48 minut, aby pozwolić sobie na zakup żywności wystarczającej na tydzień. Na kolejnej pozycji pod tym względem znajdują się Szwajcarzy, którzy na taki sam koszyk z zakupami spożywczymi pracują przez 2 godziny i 3 minuty. Na drugim końcu skali są mieszkańcy Austrii z wynikiem 3 godzin i 39 minut.
Na takie wyniki tego porównania ma wpływ fakt, że wysokość płacy za godzinę jest znacznie wyższa w Norwegii niż w pozostałej części Europy. Według Eurostatu, stawka godzinowa w Norwegii jest o 57 procent wyższa niż średnia dla 10 pozostałych krajów ujętych w zestawieniu.
Z danych Eurostatu wynika również, że Norwegowie przeznaczają na zakup żywności 13,3 procent wydatków gospodarstw domowych, podczas gdy na przykład Włosi wydają na ten cel 14,2 procent.
Źródło: norwaypost.no